Proti úchylům: Vatikán vytvořil speciální komisi, bude potírat pedofilii

Vatikán - Vatikán dnes zveřejnil složení své mezinárodní komise na ochranu dětí v církevních institucích. Členové nového orgánu, jehož vytvoření oznámil papež František loni 5. prosince, mu mají podle agentur především radit, jak předcházet a potírat pedofilii.

Vatikán v prohlášení představil jména osmi členů komise s tím, že se jejich počet ještě rozroste o zástupce dalších oblastí světa. Mezi prvními experty je například bývalá polská premiérka Hanna Suchocká, někdejší oběť zneužívání ze strany kněze Irka Marie Collinsová a bostonský arcibiskup Sean Patrick O'Malley.

Sdružení obětí pedofilních kněží se na vytvoření nové komise dívají skepticky. Americké sdružení SNAP podle agentury AFP dokonce veřejně obvinila papeže Františka, že v této otázce projevuje zastaralé myšlení a nedělá téměř nic na ochranu dětí v církvi. Velmi kritická byla i nedávná zpráva OSN k této otázce. Papež kritiku odmítl s tím, že církev již vyvíjí velké úsilí proti pedofilii.

Může za vše celibát?

„Je třeba znovu promyslet otázky výchovy a výběru kněží, a také zjistit, jak moc ovlivnila sexuální revoluce 60. let dnešní životní styl. Máme-li najít odpověď, bude to od církve i společnosti vyžadovat mimořádnou dávku poctivosti a upřímnosti," napsal v roce 2010 rakouský kardinál Schönbornl. „Věřící, s nimiž mluvím, trvají na tom, že skandály musí přestat. Co je moc, to je moc. Dost skandálů," napsal kardinál.

Jeho prohlášení přišlo jen několik dnů poté, co nonkonformní katolický teolog Hans Küng označil za příčinu skandálů se zneužíváním dětí v Irsku, Spojených státech a Německu „nesmyslně upjatý" postoj církve k sexu. „Popírání vazby mezi celibátem a pedofilním jednáním je fatální chyba," napsal Küng v prestižním britském katolickém týdeníku The Tablet.

Podle teologa, který byl roku 1979 zbaven profesury kvůli popírání papežské neomylnosti, je celibát sice ne jediným, ale přesto hlavním projevem represivního postoje církve k sexu. „Povinnému celibátu vděčíme dále za katastrofální nedostatek kněží a rozpad pastýřské péče o duše na mnoha místech," konstatoval ve svém článku. Napsal o tom Rozhlas.cz.

"Problém sexuality v celibátu je starý jako celibát sám a jeho prezentace je opředena řadou nedorozumění, tabu a je ideologizována. Pokusím se tedy držet pouze suchých fakt, i když je to obtížné – už proto, že jejich sběr je nesnadný a validita sporná. Opakovaně se udává, že asi 50 % kněží v celibátu žij e sexuálním životem. Více než 30 % má podle některých údajů stálou partnerku (hospodyni, milenku). Podobné proporce lze vystopovat i u homosexuálně orientovaných kleriků v celibátu, jichž je větší procento než v obecné populaci," uvedl psychiatr Cyril Höschl pro Reflex.

Podle lékaře celibát rozhodně není „rizikové chování", ale je to rizikový faktor, zkouška, v níž obstát je věru náročnější než v běžném životě.

Související

Více souvisejících

Vatikán pedofílie Papež František

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy