Ukrajina bojuje o Slavjansk: Kárná výprava, běsní Putin +VIDEO

Kyjev - Až pět mrtvých z řad proruských separatistů si podle ukrajinského ministerstva vnitra vyžádaly boje o město Slavjansk na východě Ukrajiny. Tuto baštu proruských vzbouřenců se dnes snažily z různých směrů ovládnout ukrajinské jednotky za podpory obrněných vozidel. O pár hodin později však vojáci zřejmě útok přerušili a stáhli se. Separatisté potvrdili smrt dvou svých bojovníků. Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil Kyjevu za nasazení armády důsledky, a to i v mezistátních vztazích.

Ukrajinští vojáci, útočící na jednom přístupu k městu, se podle agentury Reuters zase stáhli zpět od kontrolního stanoviště, zapáleného vzbouřenci. Následně proruští ozbrojenci postoupili vpřed a začali opevňovat své pozice pytli s pískem.

Rovněž zpravodaj BBC hlásil z centra stotisícového Slavjanska "relativní klid" s běžným provozem i hlídkami proruských ozbrojenců. "Buď se tu nic nestalo, anebo se to odehrálo dávno," vylíčil jeho kolega dojmy z opuštěného kontrolního stanoviště severně od města. "Nic. Žádní obrněnci. Žádné známky bojů či jejich následků," poznamenal na ruskojazyčném webu stanice.

Zpravodaj AFP tu během dopoledne slyšel střelbu automatických zbraní a viděl obrněná vozidla s ukrajinskou vlajkou projíždět okolo zapáleného postavení rebelů. Po poledni se však obrněná vozidla stáhla a už se neukázala.

"V potyčkách bylo zničeno až pět teroristů. Jeden voják byl zraněn," uvedlo o situaci u Slavjansku ukrajinské ministerstvo vnitra. Vojákům se prý během bojů podařilo zničit tři předsunutá kontrolní stanoviště separatistů.

Mluvčí separatistů Stella Choroševová později potvrdila smrt dvou bojovníků. Zapřísahala se však obranou města "jak u Stalingradu, až do posledního náboje".

Ruská agentura ITAR-TASS uvedla, že "silám místní sebeobrany" se útok kolony obrněných vozů podařilo odrazit a na pomoc jim přišly posily z okolí a dobrovolníci.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov před dvěma dny nařídil znovu spustit "ostrou fázi protiteroristické operace". 

Ruský prezident Vladimir Putin po zprávách o dnešním ukrajinském útoku na Slavjansk pohrozil Kyjevu důsledky za nasazení armády, a to i v mezistátních vztazích. "To není ostrá fáze, ale kárná výprava, která bude mít následky pro lidi, kteří taková rozhodnutí přijímají, a to i v mezistátních vztazích," prohlásil Putin. Použití armády proti vlastnímu lidu označil za "vážný zločin".

Zdroj: YouTube

V čele Ukrajiny jsou fašisté, tvrdí Rusko

Ukrajinský parlament (Rada) se ale ves kutečnosti v únoru nezměnil. Je to stejná Rada, která byla zvolena všemi Ukrajinci, zahrnuje všechny strany, které existovaly před únorovými událostmi včetně Strany regionů bývalého prezidenta Janukovyče. Nová vláda schválená drtivou většinou v parlamentu - včetně mnoha členů Janukovyčovy bývalé strany - se zavázala chránit práva všech Ukrajinců, včetně těch na Krymu.

Představitelé židovské, stejně jako německé, české a maďarské komunity na Ukrajině veřejně vyjádřili svůj pocit bezpečí pod novými kyjevskými orgány. Navíc mnoho menšinových skupin vyjádřilo své obavy z pronásledování na Ruskem okupovaném Krymu, což doložili pozorovatelé OBSE. Rusko tedy dle Washingtonu lže, když tvrdí, že jsou etnické menšiny pronásledovány.

Extremismus nelze podceňovat v žádném případě, tím méně pak, když má možnost zasahovat do rozhodování v tom kterém státu, obzvláště pak, když jde o stát dosud demokratický. Rusko má do určité míry pravdu, když hovoří o fašistech či nacistech na straně ukrajinských vzbouřenců. Právě tak mají pravdu ti z Ukrajinců, kteří upozorňují na to, že extremisté jsou i na druhé straně, uvedl František Kostlán pro deikrefrendum.cz.

Ukrajinský Pravý sektor tvoří extremisté z nacionalistických skupin s názvy jako Trojzubec Stepana Bandery, Ukrajinští nacionalisté, Patrioti Ukrajiny nebo Bílé kladivo, včetně fotbalových hooligans. Ultranacionalistická a xenofobní politická strana Svoboda se ztotožňuje s ideologií německého národního socialismu, hlásí se k odkazu fašistické Organizace ukrajinských nacionalistů a každý rok slaví založení ukrajinské divize Waffen SS.

Vzdor proti Janukovičovi byl i vzdorem proti přílišnému vlivu Kremlu v zemi, který se měl vystupňovat poté, kdy prezident odmítl podepsat asociační dohodu s Evropskou unií a podepsal novou dohodu s Putinem. Byl také protestem těch, kteří se cítí být Evropany a chtějí být součástí Evropské unie, tedy společenství demokratických států. Tvrzení, že tito lidé jsou extremisté, plně zapadá do nechutně vedené propagandy, kterou Kreml rozpoutal ve snaze o znovuzískání vlivu, který dosud na Ukrajině měl.

Byl to právě Kreml, který průběžně používal proti demonstrantům, kteří protestovali proti Putinovu režimu v Moskvě a dalších ruských městech, různé extremistické skupinky. Právě tak ve svůj prospěch využil i vypjatý ruský nacionalismus současného krymského vedení. Toho vedení, kterého se pro změnu velmi obávají krymští Tataři.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 42 minutami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy