Na Ukrajině teče krev, stěžuje si Rusko na informační blokádu Západu

Moskva - Ruské ministerstvo zahraničí si dnes stěžovalo na údajnou informační blokádu Západu vůči zprávám z Ukrajiny, kde podle Moskvy "ukrajinští katani" prolévají krev nevinných lidí a armáda střílí po civilním obyvatelstvu. "O jaké svobodě slova a tisku je v takových podmínkách možné mluvit?" ptá se ruská diplomacie.

Ruská propaganda se ve zpravodajství z Ukrajiny ocitla v izolaci, když verze Moskvy o vyostření sporu na východě Ukrajiny západní média ignorují nebo citují s odstupem a v uvozovkách.

Redakce ruských novin informují čtenáře o zahraničních reakcích příznivých Moskvě, domácí tisk šíří informace o solidaritě s bojujícími krajany na Ukrajině a bezvýhradné podpoře prezidenta Vladimira Putina.

Zprávy ruské státní televize či tiskové agentury hovoří o fašistických a nacistických pogromech řízených ukrajinskými ultranacionalisty. Podle agentury ITAR-TASS se "kyjevská klika" svýma rukama po lokty topí v krvi a pokojné obyvatelstvo je nuceno vzít do ruky zbraň, aby ochránilo holé životy.

Podle agentury AFP je zřejmé, že ruská média se stále více noří do rétoriky z druhé světové války. Oděský požár začala ruská televize označovat za druhou Chatyň, což je běloruská obec, jejíž obyvatele v roce 1943 nacisté zaživa upálili ve stodole obložené slámou. Jeden prokremelský poslanec neváhal incident přirovnat k vraždění lidí v koncentračním táboře v Osvětimi.

Informace ukrajinských, ale i západních médií naproti tomu hovoří o operacích po zuby ozbrojených a dobře vycvičených proruských radikálů.

Informace dle Moskvy

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin například v březnu v projevu v Radě bezpečnosti OSN mluvil o ohrožení etnických Rusů a sí­lících útocích fašistů na pravoslavné koste­ly. Jako důkaz zmínil zprávu o útoku na jes­kynní klášter v Kyjevě (Kyjevskopečerskou lávru), která se hojně objevovala v ruských médiích. V době, kdy o ní referoval, už ale na webových stránkách kláštera viselo de­menti s opačným vyzněním, podle něhož ak­tivisté Euromajdanu přišli klášter na zákla­dě zvěstí o rabování chránit.

Při líčení humanitární katastrofy, která měla legitimizovat ochranu etnických Rusů ohrožovaných fašisty ze západu Ukrajiny, použili ruští politici opakovaně zprávu o útěku 675 tisíc Ukrajinců do Rus­ka (První kanál, Rossija-24, Hlas Ruska a další), dokud se neukázalo, že záběry po­cházejí z hraničního přechodu mezi Ukraji­nou a Polskem a dokud zprávu nedementoval Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Počty běženců následně ruská média snížila na 143 tisíc uprchlíků, z ni­chž nakonec - podle zpráv celníků - zbylo 5 osob.

Vzdor opakovaným prohlášením ukra­jinských židovských organizací i představi­telů židovské obce o „ruských antisemit­ských provokacích" referují ruská média vytrvale o antisemitských útocích západoukrajinských extremistů. Hákový kříž, kte­rý se 28. února objevil na dveřích synago­gy v krymském Simferopolu a začal se šířit sociálními sítěmi, odkud ho převzala ruská média, patřil podle všeho k jedněm z nich.

„Nemyslím si, že za tím stál Pravý sektor. Spíš myslím, že někdo použil jejich logo, aby destabilizoval situaci na Krymu," řekl v rozhovoru pro Svobodnou Evropu pře­dák místní židovské obce Oleksandr Hendin. Vrchní ukrajinský rabín Yaakov Dov Bleich pak na tiskové konferenci přirovnal inscenování antisemitských útoků Rusy k chování nacistů, které předcházelo anšlusu Rakouska v roce 1938.

Přes 90% ruských médií vykresluje kyjevské demonstranty striktně jako fašisty, teroristy a pouliční rusofobní lůzu, vycvičenou Západem a NATO. Rus­ký ministr zahraničí Lavrov obvinil západ­ní politiky a média, že zkreslují realitu a za­vírají oči nad „nacionalistickým a neofašistickým sentimentem v západních oblas­tech Ukrajiny".

Ultrapravicová strana Svoboda ovšem zasedala v opozičních lavicích už za prezi­denta Janukovyče (sic!) a ve volbách v roce 2010 dostala přes 10% hlasů. Její dnešní preference se podle průzkumu z po­čátku března pohybovaly kolem 6% a její předseda Oleh Ťahnybok jako kandidát na prezidenta by podle volební­ho modelu obdržel 3,6% hlasu. Kandidát za Pravý sektor Dmytro Jaroš pak 2,3%. Vzdor skutečnosti jsou v ruských médiích tito ultrapravicoví vůd­ci zobrazováni jako hlavní hvězdy aktuál­ního dění a Euromajdan jako fašistický převrat, uvedl server sinagl.cz.

Související

Více souvisejících

Rusko Ukrajinská krize novináři

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy