Tvrdé boje o Slavjansk a hodně krve: Nálety a zbraně velkého kalibru, nejméně 20 mrtvých

Kyjev - Nejméně dvacet mrtvých odpůrců prozápadní vlády si podle proruských separatistů vyžádaly dnešní vojenské akce u východoukrajinského Slavjansku, dosud přitom rebelové hovořili jen o zraněných. Čtyři mrtvé podle agentury AFP ve svých řadách hlásí armáda. Situace v oblasti je nadále napjatá, zmírnit by ji podle Moskvy i Washingtonu mohla mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Pomoci jí chce podle agentury ITAR-TASS také kremelská rada pro lidská práva, která je poradním orgánem ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Vpádu protivníků do města jsme dokázali zabránit s velkým úsilím. Na naší straně je mnoho mrtvých, možná více než 20 lidí," oznámili podle ruských webů separatisté. O těžkých bojích hovořil i ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Podle ministra proti armádě stojí asi 800 ozbrojenců, kteří mají k dispozici zbraně velkého kalibru a granátomety.

Palbou z velkorážného kulometu dnes u Slavjanska vzbouřenci sestřelili vrtulník ukrajinské armády Mi-24. Stroj se podle agentury Unian zřítil do řeky. Posádka pád přežila a je údajně v bezpečí. Ztracený stroj je už čtvrtým, který v posledních dnech povstalci na severu Doněcké oblasti zničili.

Ukrajinské ministerstvo obrany informovalo, že jiný bojový vrtulník dnes raketovým útokem zlikvidoval nedaleko Slavjanska nákladní vlak, který chtěli povstalci přestavět na obrněnec a nasadit v bojích o město.

Povstalci prý přes noc ve vagonech určených pro přepravu uhlí prořezávali střílny a boky zpevňovali železnými traverzami. O případných obětech na životech při náletu na vlakovou soupravu se ministerstvo obrany nezmínilo.

Ukrajinské ministerstvo vnitra oznámilo, že během dnešních bojů u Slavjanska ztratila armáda další čtyři muže a 30 vojáků bylo zraněno. Vojenské jednotky a příslušníci Národní gardy podle ukrajinské tiskové agentury Unian postupují, během bojů bylo údajně zraněno i několik přihlížejících civilistů.

Na jedné ze slavjanských výpadovek dnes náhodná střela zasáhla benzínovou čerpací stanici, která explodovala. Informace o následcích výbuchu nejsou k dispozici.

Ve městě Horlivka dnes skupina separatistů obsadila administrativní budovu státní těžební společnosti Artemvuhil. Podle listu Ukrajinska pravda je nebezpečí, že útočníci se v objektu zmocní výbušnin. Podle jiných médií je okupace budovy pomstou separatistů za to, že je horníci donbaské uhelné pánve aktivně nepodporují. Většina horníků, kteří tvoří významnou sociální skupinu regionu, je podle ukrajinských novinářů pro zachování jednotné Ukrajiny.

Zdroj: YouTube

Problém se Ženevskou dohodou

"Aby Rusko dohody dodržovalo, muselo by přiznat, že kontroluje separatisty na východní Ukrajině. Moskva stále argumentuje tím, že to nejsou jejich lidé. Tak mohou odpovídat i na ženevskou dohodu. Poukazují naopak na závazek ukrajinské vlády, která má odzbrojit všechny nelegálně ozbrojené skupiny včetně těch, které se zúčastnily Majdanu a revoluce, tedy Pravého sektoru," řekl pro EurActiv.cz ředitel Výzkumného centra Slovenské společnosti pro zahraniční politiku Alexander Duleba.

"To je velmi delikátní moment a také určitý nedostatek ženevské dohody, protože není jasný vztah mezi Ruskem a separatisty na východní Ukrajině. Kdybychom chtěli Rusko žádat, aby situaci dále neeskalovalo, je možné to vztáhnout na vojenské cvičení na hranici s Ukrajinou. Ale ženevská dohoda, nebo to alespoň tak chápu, ho nezavazuje k odvolání ozbrojenců na východní Ukrajině, protože Moskva tvrdí, že je neřídí," myslí se odborník.

"Na tomto místě bych rád připomněl iniciativu nového gubernátora Doněcké oblasti Serhije Taruty z 20. března na vytvoření fóra národní jednoty. To by souhlasilo s ženevskými dohodami o tom, že na Ukrajině začne institucionalizovaný politický proces, ze kterého vzejde nová moc a plán na uspořádání vnitropolitických věcí země. Jenže současná vláda tento návrh odmítla," pokračuje Duleba.

A dodal: "Mělo se jednat o fórum složené z poslanců parlamentních stran a zároveň poslanců všech regionálních parlamentů Ukrajiny. Mělo mít dva cíle – dohodnout se na zásadách ústavní reformy a na reformě politického systému, která by upravila postavení regionů a zohlednila politickou realitu posledních dvaceti let. Tedy že regionální elity jsou významnými politickými hráči a měly by se podílet na centrální moci, ať už prostřednictvím horní komory parlamentu, nebo díky možnosti kontrolovat vládu a podobně. Druhým cílem byla rekonstrukce vlády. Myslím si, že to byl právě důvod, proč prozatímní vláda návrh odmítla."

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy