Stop vulgarismům: Putin podepsal přísný zákon, "Jen počkej, zajíci" má namále

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal zákon o zákazu vulgárních výrazů v literárních a výtvarných dílech, sdělovacích prostředcích a divadelních a zábavních podnicích. Kontroverzní právní úprava v ruských uměleckých kruzích vyvolává obavy z dalšího zesílení cenzury, neblaze se podle kritiků může projevit zejména ve filmové a televizní tvorbě. Na dodržení zákona bude dohlížet cenzurní úřad Roskomnadzor.

Vysoké pokuty a zákaz činnosti až na tři měsíce hrozí každému, kdo připustí šíření vulgarit, jejichž seznam dal podle agentury ITAR-TASS dohromady nezávislý panel odborníků. Podle některých ruských médií seznam takových slov Roskomnadzor rozeslal ruským filmovým a televizním studiím, divadlům, vydavatelům a médiím. Nový zákon, který má chránit hlavně děti, vstoupí v platnost 1. června.

Putinův zákon doplňuje některé dřívější sporné právní normy, zejména zákon ze září 2012. Ten má chránit nezletilce před informacemi, jež mohou ohrozit jejich zdravý vývoj. Jeho obětí se mimo jiné podle ruských odborných časopisů staly některé dětské kreslené filmy, které se rázem ocitly v kategorii nepřístupných. Nevhodné dětské filmy se mohou vysílat a promítat až hodinu před půlnocí.

Stigma zakázané podívané se dostalo i některým dílům kresleného filmu "Jen počkej, zajíci" ruského režiséra Gennadije Sokolského, které znají i čeští diváci. Zajíc, který je dodnes zřejmě nejpopulárnější kreslenou postavou ruských dětí, si totiž v některých dílech nespisovně uleví a jeho věčný soupeř vlk kouří či dokonce pije pivo.

Nebezpečí údajně hrozí pohádkovému krokodýlovi Genovi, který v jednom z kreslených filmů kouří dýmku. Kandidáty zákazu jsou i postavy pohádky bratří Grimmů Brémští muzikanti. Jejich píseň "Naše střecha je modré nebe" je prý možné chápat jako chválu bezdomovců. Zákaz hrozí i populárnímu kreslenému seriálu Tom a Jerry, údajně kvůli násilnickým scénám.

Zdroj: YouTube

Dějiny cenzury nezačaly v novodobé ruské historii nástupem prezidenta Putina, ale datují se od dob jeho předchůdce Borise Jelcina. Právě vlivu médií vděčil Jelcin za své znovuzvolení v r. 1996, kdy mu televize Borise Berezovského a Vladimíra Gusinského vytvořily pozitivní mediální obraz, o jehož úspěchu se nakonec všichni přesvědčili, když jej diváci napodruhé usadili do prezidentského křesla.

V současném Rusku má cenzura, ať předběžná či následná, povahu jednorázových zásahů nebo častěji strukturních a institucionálních opatření. Jednorázové zásahy jsou často preventivní povahy a může jít o neudělení či odebrání akreditace (novinářům americké ABC, jež odvysílala rozhovor s Šamilem Basajevem, nebyla prodloužena akreditace), napadení novinářů (otrávení A. Politkovské na cestě do Beslanu, zatýkání a šikanování) či jednotlivé zákazy (ruská rádia dostala zákaz přebírat zprávy Svobodné Evropy a Hlasu Ameriky) aj.

Strukturními a institucionálními opatřeními mohou být zákony a nařízení (vyhlášení území Čečenska teritoriem, kde probíhají protiteroristické operace), jindy instrukce (pravidla pro reportáže související s terorismem) či obecnější zásady novinářské práce (noviny Gazeta např. uvedly, že vedení rádia Russkaja služba novostěj má jakousi „černou listinu" opozičních politiků, kteří se nesmějí do pořadů zvát, a naopak se prosazuje mediální podpora strany Jednotné Rusko). Restriktivní opatření se tímto ale zdaleka nevyčerpávají – dalšími nástroji jsou finanční kontroly, zabavování nákladů apod.

Pozvolné upravování pravidel pro fungování médií (v pořadí: televize, tisk, rádio a internet) spolu s několika věhlasnými případy vedlo jejich provozovatele, ale hlavně novináře k autocenzuře. Jde o internalizaci norem a postupů, které mají zamezit nepříznivému ohlasu z Kremlu. Putin vždy veřejně prohlašoval, že média mají být nezávislá, prostor pro jeho kritiku v nich však není. Zatímco v obecné rovině lze např. v novinách kritizovat prezidenta a jeho vládu, vyvodit konkrétní odpovědnost politika za jeho činy znamená ohrozit existenci podniku, uvedl server ruskodnes.cz.

Související

Více souvisejících

Rusko cenzura Vladimír Putin

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy