Kramatorsk má svou mučednici: Dav oplakává zdravotní sestru (†21)

Kramatorsk - Pokud Kramatorsk na východě Ukrajiny potřeboval mučedníka nebo mučednici, pak jednu v současnosti již má: 21letou zdravotní sestru Juliji Izotovovou. V sobotu ji zabila kulka z obrněného transportéru ukrajinské armády a v pondělí za hojné účasti ruskojazyčných obyvatel města byla pohřbena. Píše o tom agentura Reuters.

"Řidič si myslel, že je v bezvědomí," řekla její blízká přítelkyně Lena. "Ale když dorazili do nemocnice, vynesli ji mrtvou."

Podle příbuzných a přátel mrtvé ženy ji do zad zasáhla střela velké ráže odpálená z kolony ukrajinských obrněných vozidel, když jela autem po setmění mezi městy drženými povstalci. 

Přestože se za svého života na konfliktu nijak nepodílela, její otevřená rakev se objevila na centrálním náměstí Kramatorsku. Umístěna byla před radnicí kontrolovanou proruskými ozbrojenci, kteří tvrdí, že se raději odtrhnou od Ukrajiny, než aby žili pod vládou v Kyjevě, která dala přednost Evropě před Ruskem.

Před rakví se shromáždily stovky lidí, aby vyprovodily Izotovovou na poslední cestu. Událost připomněla podobné výjevy z konce února v centru Kyjeva, kde se nad davy objevovaly otevřené rakve obětí přestřelek s policií bránící tehdejšího proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

"Střílejí po nás. Proč? Protože nechceme žít s fašisty?" ptal se 58letý Sergej Forminskij, který se živí focením snímků do osobních dokladů. "Nejsme otroci, nebudeme před nikým klečet," dodal, zatímco šel s manželkou v davu truchlících.

Zdroj: YouTube

Druhá Ženeva? Rusko to vidí bledě

Německé ministerstvo zahraničí zveřejnilo na svých internetových stránkách varování všem německým občanům, kteří se pohybují v místech, kde v těchto dnech eskalují boje. Důrazně varuje před cestami do těchto rizikových oblastí, informuje Rozhlas.cz.

Týká se to především novinářů, kterým hrozí mimořádné riziko, že upadnou na Ukrajině do zajetí separatistických sil. Po anexi Krymu nemohou německé úřady zajistit svým občanům konzulární ochranu. Německý ministr zahraničí Steinmeier mezitím zopakoval svůj návrh co nejrychleji uspořádat druhou mírovou konferenci.

"Uspořádání nové konference v Ženevě k ukrajinské krizi by nemělo smysl, neboť dosud nebyla uvedena do praxe ujednání z předchozí dubnové ženevské schůzky," prohlásil ale dnes ve Vídni ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov.

Zmíněné ujednání z Ženevy, kde se v polovině dubna ministři zahraničí Ruska, EU, USA a Ukrajiny dohodli na poklidném vyřešení krize, počítá mimo jiné s tím, že všichni ozbrojenci složí zbraně a stáhnou se z okupovaných úřadů a veřejných prostranství. Západ tvrdí, že Rusko dohodu neplní. Moskva kritiku odmítá a obviňuje Západ i Kyjev z toho, že ujednané podmínky překroutily.

Lavrov po jednání Rady Evropy také kritizoval záměr ukrajinské vlády uspořádat 25. května předčasné prezidentské volby. Podle ruského ministra by bylo "neobvyklé" hlasování uskutečnit v době, kdy jsou v zemi proti civilistům rozmístěni vojáci.

Politolog Karel Svoboda k situaci pro Lidovky.cz říká: "Rusové by byli sami proti sobě, pokud by na východě Ukrajiny vojensky zasáhli. S tím, jak jsou nyní rozdané karty, jim stačí neustále zdůrazňovat neschopnost kyjevské vlády a doplňovat to omíláním té své pohádky o fašistech a neonacistech. Mimochodem, k tomu ruskému vztahu k neonacistům: stačí se podívat, kdo jel jako pozorovatel na krymské referendum. To byli skuteční fašisté – vezměte si například Luca Michela (belgický krajně pravicový politik, předseda extremistické organizace Parti communautaire national-européen, pozn. Red.), to je zcela nepokrytý neonacista."

"Nehledě na to, že východ Ukrajiny není Krym, kde snadno uzavřete hranice a kde už tak jako tak máte 15 000 vojáků, takže jen navýšíte počty a rázem máte obsazené území. Doněck je přece jen trochu větší oblast. Takže ten vojenský zásah se mi nejeví jako pravděpodobný. Byť musím poznamenat, že v poslední době si pomalu zvykám na to, že vyloučit nelze nic. A to, že Rusové tvrdí, že tento scénář nepřipravují... oni - a nejen oni - toho již během současné krize tvrdili spoustu," dodal.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy