Ukrajina bojuje o budoucnost, Rusko může všechno zmařit

Kyjev - Za nejvýznamnější volby v historii nezávislé Ukrajiny označuje americké ministerstvo zahraničí nedělní první kolo hlasování o budoucí ukrajinské hlavě státu. Podle ruské diplomacie jde o volby nejproblematičtější, podle ukrajinské nejobtížnější. Spíš než na jejich vlastní průběh bude pozornost politiků i médií zaměřena do regionů, kde se hlasovat podle všeho nebude.

Volební bojkot, který na východě ohlásili proruští separatisté, může poskytnout argument Moskvě, aby hlasování neuznala. Naděje na stabilizaci a vnitropolitický smír může ruské odmítnutí zmařit, uznání výsledku by naopak oslabilo pozice separatistů, kteří kyjevské vedení neuznávají. Rusko se k volbám zatím vyjadřuje vyhýbavě, západní státy v případě tlaku Ruska na ukrajinské voliče hrozí dalšími sankcemi.

V neklidných východoukrajinských oblastech se místo sčítacích komisařů na hlasování připravují pohraničníci a armáda. Podle ukrajinské agentury Unian se prý ostraha hranic s Ruskem po dobu voleb "zvýší desetinásobně". Ve volební den bude zmobilizováno přes 55.000 policistů a dalších 20.000 dobrovolníků. 

Kritici vnitropolitických poměrů tvrdí, že na Ukrajině nebyly v posledních dvaceti letech žádné volby úplně regulérní. Země proslula volebními podvody, zejména skupováním volebních lístků. Kyjevská centrální volební komise ale žádné větší problémy neočekává, ovšem s výjimkou Doněcké a Luhanské oblasti. Tam podle přiznání Kyjeva volby nic dobrého nečeká. 

Hlavním favoritem voleb je ukrajinský podnikatel a politik Petro Porošenko, umírněný pragmatik s instinktem pro kompromis, který si vzhledem ke svému potravinářskému impériu vysloužil mediální přezdívku "čokoládový král". 

S odstupem je na druhém místě bývalá premiérka Julija Tymošenková, která má šanci na zhruba deset procent hlasů. Daleko za ní jsou Michail Dobkin, proruský kandidát Strany regionů, a Dmytro Jaroš, který chce kandidovat za ultranacionalisty z Pravého sektoru.

Ukrajinské úřady nedoporučují, aby do neklidných oblastí na východě země vycestovali volební pozorovatelé, kterých ze zahraničí přijely na Ukrajinu téměř tři tisíce. Podle agentury Unian by pohyb pozorovatelů v některých oblastech mohl znamenat přímé ohrožení bezpečnosti, ale i lidských životů. V rámci pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) budou volby "hlídat" i čeští zákonodárci Marek Ženíšek (TOP 09) a Milan Šarapatka (Úsvit) a senátor Jaromír Štětina (za TOP 09).

Volební místnosti se otevřou v 07:00 SELČ a uzavřou se o dvanáct hodin později. První průběžné výsledky lze údajně očekávat ještě v neděli večer.

Východoukrajinští separatisté chtějí v sobotu na sjezdu v Doněcku založit "Svaz nezávislých republik". Ukrajinské televizi Espreso to řekl vůdce luhanských vzbouřenců Valerij Bolotov. Ten naznačil, že nový politický útvar má být zárodkem Nového Ruska, jak východ Ukrajiny v jednom ze svých projevů označil ruský prezident Vladimir Putin. "Nové Rusko – to je Svaz nezávislých republik," zdůraznil Bolotov. "Pokud to lid podpoří, proč ne? V sobotu se o tom rozhodne," dodal.

Putin ve svém prohlášení z poloviny dubna uvedl, že "Novorossija" v carských dobách nebyla součástí Ukrajiny, předána byla Kyjevu až sovětskou vládou. Do Nového Ruska podle něj Kreml počítá Charkovskou, Luhanskou, Doněckou, Chersonskou, Mykolajivskou a Oděskou oblast, uvádí web CT24.

Pojem "Nové Rusko" se po Putinově projevu stal součástí politického slovníku východoukrajinských separatistů. "Lidový gubernátor" Doněcké oblasti Pavel Gubarev například nedávno založil stejnojmennou politickou stranu. Jejími členy se podle něj mohou stát jen "skuteční vlastenci a obránci své domoviny".

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Valerij Bolotov (Luhansko) Rusko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 1 hodinou

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

Izrael představil Američanům plán evakuace Rafáhu. Definitivně hotový ještě není

Izrael v tomto týdnu seznámil představitele americké vlády s plánem na evakuaci civilistů z Rafáhu na jihu Pásma Gazy, uvedla agentura AP s odvoláním na své zdroje. Tel Aviv zatím navzdory naléhání partnerů pokračuje v přípravách další ofenzivy. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy