Sami si vyměňujete pneumatiky? Vyvarujte se těchto chyb

Praha - Poslední záchvěvy babího léta máme zřejmě za sebou, a tak už není proč odkládat okamžik, kdy je vhodné vyměnit letní pneumatiky na vašem vozidle za zimní. Orientačním ukazatelem vhodného okamžiku je rtuťový sloupec ve venkovním teploměru. Jakmile ukáže přes den jen 7 stupňů Celsia, je ten správný čas.

Zdaleka ne všichni řidiči zamíří do pneuservisu, protože někteří nemění pneumatiky, ale celé komplety na ráfcích. Na zimu používají plechové, aby ochránili svá litá elektronová kola. Takže si vyhrnou rukávy a pustí se do výměny celých kol. Jiní jsou natolik zruční a mají vhodné nářadí, že svedou i výměnu samotných plášťů.

„Věřte, že je na místě upozornit na šest nejčastějších a největších chyb, které motoristé dělají," upozorňuje na ně Otakar Dvořák, manažer auto servisní sítě Q-Service.Jakých chyb se nejčastěji dopouštíme?

Nesprávný směr rotace pneumatiky

Na pláštích bývá zpravidla naznačen směr rotace šipkou nebo nápisy Inside/Outside. Šipka musí být ve směru jízdy vpřed. Nápis Outside by pak měl být na vnější straně pneumatiky.

Přetažení šroubů

Častou chybou bývá přetažení šroubů ráfků po nasazení nových pneumatik. Dochází k němu použitím příliš velké síly na dotažení, zpravidla při použití manuálního klíče. Vinou toho může dojít k poškození či stržení závitu.

Nedostatečné dotažení

Při přezouvání je třeba dát pozor na kontrolu dotažení matic ráfků. Ta se provádí až po spuštění auta ze zvedáku. Poté, co je vozidlo na zemi, je třeba všechny šrouby zkontrolovat a dotáhnout.

Opomenutí kontroly dotažení

Po několika ujetých kilometrech by se měly šrouby znovu dotáhnout. Nedotažené kolo může být zvlášť nebezpečné při rychlé jízdě, nebo když potřebujete rychle změnit směr.

Nevyvážená kola

Čas od času se může stát, že vlivem nerovností na silnici nebo nešetrného parkování upadne závažíčko na ráfku kola. Jeho hmotnost se mění i s tím, jak pneumatiky opotřebováváme. Pokud vyvážení neprovedeme, dochází k nadměrnému opotřebení pneumatik a podvozkových dílů.

Neuvážené prohazování pozice pneumatik

Před sundáním pneumatik je vhodné je označit tak, abychom si zapamatovali, kam které kolo patří. Životnost pneumatik totiž prodloužíme pravidelným prohazováním jejich pozic. Nejčastějším způsobem přehazování je prohození předních pneumatik za zadní. Pneumatiky je však třeba vždy znovu převážit.

Pokud si měníme pneumatiky sami, dá se ušetřit až několik set korun. Na druhou stranu se nesprávnou montáží můžeme vystavit riziku. Je proto třeba dobře zvážit, zda se letos vydáme do servisu nebo si pneumatiky vyměníme sami.

Související

Letní pneumatiky

Dnes končí povinnost mít zimní pneumatiky, řidiči by ale zatím přezouvat neměli

Motoristům dnes končí povinnost mít na autě zimní pneumatiky. Podle Besip by však řidiči neměli přezutí na letní gumy, které mají jiné vlastnosti než ty zimní, zbytečně uspěchat. Stále totiž přetrvává riziko mrazů, které by mohly motoristy na silnicích překvapit. Vhodná doba pro přechod na letní pneumatiky je podle expertů v případě dlouhodobých teplot nad sedm stupňů. V takovém případě by zase řidiči neměli otálet s přezutím auta. Dnes o tom informoval Besip.

Více souvisejících

pneumatiky auto, moto

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Plzák španělský (Arion lusitanicus)

Velmi nebezpečný španělský slimák u českých hranic

Plzák španělský, známý svou žravostí, se dál šíří po Evropě a nyní se objevuje i v horských oblastech. Na jeho přítomnost upozorňují mimo jiné zástupci polského Krkonošského národního parku. Tento živočich navíc představuje riziko i pro psy a podobné šelmy.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

Počasí: Česko dnes zasáhly silné bouřky, objevilo se několik supercel

Českem se podle meteorologů z ČHMÚ přehnaly bouřky, které místy doprovázelo krupobití. Nejvyšší intenzity dosáhly na západě země, kde kroupy přesáhly velikost 2 cm.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy