Hrad Zlenice: Dějiště slavné detektivky i místo, kde si šlechta krvavě vyřizovala účty

Dnes je hrad Zlenice malebnou zříceninou nad řekou Sázavou v Dolním Posázaví a nabízí možnost posadit se zde na chvíli a odpočinou si ve stínu lesa. Torza bran a paláců jsou dnes díky zájmu archeologů a nadšenců staticky zajištěna a lidé se tak mohou mezi ruinami bezpečně procházet a díky panelům s rekonstrukcemi a popisky si též představovat, jak kdysi tento významný hrad vypadal.

Hrad se také lidově nazývá jako „Hláska“ a nachází se vzdušnou čarou cca 25 kilometrů hlavního města Prahy, severovýchodně od Benešova u Prahy v oblasti Dolního Posázaví. Samotný hrad leží na klesající zadní části ostrožny sevřené soutokem potoka Mnichovky a řeky Sázavy v nadmořské výšce okolo 300 metrů.

Dnes vede nedaleko od zřícenin hradu hlavní železniční trať, která se táhne od Prahy, přes Benešov a Tábor až do Český Budějovic. Lidé, kteří tudy cestují, mohou spatřit kamenné zuby bývalé hradní brány jak se tyčí nad okolní stromy. Podobně se hradu všiml na přelomu 19. a 20. století slavný český kastelolog August Sedláček. Hrad přitom byl po dlouhou dobu opomíjen a to až do období romantismu 19. století. Tehdy jeho zborcené zdi navštívil i Karel Hynek Mácha a pořídil si skicu tohoto místa. 

Hrad Zlenice někteří znají též díky detektivce z pera Radovana Šimáčka „Zločin na Zlenicích hradě L. P. 1318“ z roku 1941, který pojednává o událostech na hradě Zlenice z roku 1318, kdy řešil své spory Oldřich ze Zlenic se Ctiborem z Kožlí.

Hrad přitom ledacos pamatuje. Všeobecně je uváděno, že byl hrad založen nejspíše v první polovině 14. století, přesné datum není známo. První doložená zmínka pochází z roku 1318, kdy jsou Zlenice uváděny jako sídlo pánů ze Zlenic. Jedná se o soudní spor Oldřicha ze Zlenic se Ctiborem z Kožlí, z čehož faktograficky vychází i zmiňovaný román Radovana Šimáčka. Dlouhou dobu nebylo jisté, zda už se v případě Oldřicha ze Zlenic mluví o dnešním hradu Zlenice, či o jiném panském sídelním objektu. 

Vzhledem k nejnovějším archeologickým poznatkům je zřejmé, že byl hrad Zlenice založen již na konci 13. století. To potvrzuje, že záznam z roku 1318 zmiňuje skutečně dnešní hrad Zlenice. Hrad tak patří mezi nejstarší hrady v oblasti.

Jako další majitel hradu je uváděn Jan ze Zlenic, který zastával pozici u zemského soudu. Následují páni z Tetína, páni z Poděbrad, páni z Častolovic či páni z Dubé.  V letech 1361–1412 byl držitelem zlenických statků Ondřej IV. z Dubé a ze Zlenic, který je považován za jednoho z nejvýznamnějších členů českého panstva za Karla IV. Roku 1377 se Zlenice staly královským manstvím.

Roku 1444 byl hrad zastaven Kostkům z Postupic, konkrétně Zdeňkovi II. Kostkovi z Postupic. V rámci dlužné částky však Anna, vdova po Petrovi z Konojed, zesnulém majiteli hradu Zlenice, připsala stejné zboží i pánu Kunšovi Rozkošovi z Dubé. Na hradě Zlenice tak náhle byli dva páni. Tento spor ukončil až Zdeněk Konopišťský ze Šternberka v roce 1445, kdy se měl jediným pánem stát Zdeněk II. Kostka z Postupic.

V roce 1465 zbavuje nový majitel Zdeněk III. Kostka z Postupic Zlenice manského závazku výměnou za hrad Myšlín. Ve stejném roce se však Zlenice uvádí již jako opuštěné. V listině z roku 1465 je přímo zmiňováno, že je hrad Zlenice zbořen a opuštěn. Nikde není uvedeno, kdy přesně a kým byl hrad obléhán a dobyt.

Nejaktuálnější výzkum ukazuje, že se hrad Zlenice stal místem, kde si dva mocní pánové v oblasti Posázaví vyřizovali účty. Na jedné straně to byli přívrženci Zdeňka Konopišťského ze Šternberka, zakladatele a vůdce odbojné Jednoty zelenohorské, na druhé straně to byli přívrženci krále Jiřího z Poděbrad. Zde v Posázaví byli královými straníky především Kostkové z Postupic, konkrétně Zdeněk III. Kostka z Postupic.

Během 60. let 15. století, kdy spory vrcholily, začal Zdeněk Konopišťský plenit a dobývat statky a hrady svého souseda a nepřítele Zdeňka Kostky. Následně též Zdeněk Kostka z Postupic začal na straně Jiřího z Poděbrad dobývat hrady Zdeňka Konopišťského. Zatímco jeho hrady, jako Český Šternberk či Konopiště byly obnoveny a stojí dodnes, Zlenice onu dobu nepřestály a staly se navždy zříceninou.

Dnes je možné navštívit hrad při túře Posázavím ať už pešky, nebo na kole, a dole u řeky je možné se i sezóně občerstvit. 

Související

Více souvisejících

hrady a zámky Středočeský kraj cestování hrad Zlenice

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Co bude dál ukáží až příští dny

Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, ředitelka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný.

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy