Zámek Konopiště: Gotická pevnost skrývá mnohá tajemství

Zámek Konopiště se nachází ve Středních Čechách na Benešovsku. Leží uprostřed rozsáhlého anglického parku tak trochu nešťastně odříznutý rychlostní silnicí E55 od nedalekého města Benešov. Je častým cílem nejen obyvatel přilehlého města a okolí, ale též lidí z celého světa. Díky tomu patří mezi nejnavštěvovanější památky u nás. Přesto dodnes skrývá mnohá tajemství.

Byť je příběh tohoto místa známý především ve spojení s posledním majitelem, kterým byl následník trůnu František Ferdinand d´Este, ukrývá tento objekt mnohé další zajímavosti i tajemství, které nastřádal za více jak 700 let své existence. Dnešní podobu pohodlného zámeckého sídla získal během přestavby na přelomu 19. a 20. století na popud posledního majitele Františka Ferdinanda d´Este, který ho koupil v roce 1887 a společně se svou rodinou zde od roku 1900 žil až do své smrti při atentátu v Sarajevu. Po jeho smrti zde na chvíli zůstali jeho potomci, než jim domov nadobro zabral Československý stát a v roce 1921 jej zpřístupnil veřejnosti.

Pod dnešní fasádou romantického zámku se však skrývá zdivo gotické pevnosti, která zde stojí už více jak 700 let. K největším záhadám zámku, původně hradu, patří otázka, kdo a kdy zde tento hrad nechal vybudovat. První písemná zmínka o Konopišti pochází z roku 1318. Z mnohaleté studie odborníků však vyplynulo, že je hrad přeci jen starší. Doba jeho výstavby se uvádí v rozmezí 70. až 90. let 13. století. Někteří badatelé považují stavbu s neobvyklými stavebními přednostmi za královské dílo a za zakladatele považují krále Přemysla Otakara II. či spíše jeho syna Václava II. Jiní se kloní k názoru, že stavitelem byl pražský biskup Tobiáš. Tato otázka nejspíše zůstane navždy nevyřešenou.

Prokazatelně na počátku 14. století se hrad dostává do majetku rodu Benešoviců a v jejich rukou zůstává až do roku 1327, kdy tento rod vymírá. Následně se hrad na více jak 275 let dostává do majetku významného rodu Šternberků, kteří přikročili k dalším stavebním aktivitám. Hrad si ale udržoval svou strohou a kamennou tvář. Svou sílu ověřil během poděbradských válek, během nichž se stal nejdéle obléhaným hradem u nás, když vzdoroval početné přesile více jak rok. To z něj činí opravdovou gotickou pevnost.

Dodnes se ve sklepení pod severním palácovým křídlem nachází tajemný zazděný portál. Jedna z pověstí říká, že se jedná o zazděnou podzemní chodbu, která vedla až do Benešova. Pomocí této chodby, či tunelu, byla po dlouhé měsíce tajně zásobována posádka na hradě a tím v oné době nekonečného obléhání dokázala vzdorovat tak dlouho. Jiná verze mluví o ukrytém pokladu kdesi v podzemní chodbě. Onen poklad sem měl uchovat sám Albrechta z Valdštejna, který byl majitelem zámku po krátkou dobu v 17. století.

Jiná pověst mluví sudech se zlatem, které byly ukryty zámeckým pánem ve sklepení. To bylo propojeno tajnou, kdysi dávno vybudovanou podzemní chodbou s nedalekým Benešovem. Zdejší obyvatele se brzy z povídaček panského služebnictva o pokladu dozvěděli, ale nevěděli, jak se ho zmocnit. Následně někteří při rozšiřování svých sklepů narazili na tajemnou chodbu mířící směrem k zámku. Rozhodli se, že se do podzemní chodby vypraví. Chodba skutečně vedla až do zámeckého sklepení, kde byly údajné sudy se zlatem. Dalšího dne se sem opět vrátili, že si sudy odnesou. Když se s lupem vrátili domů, čekalo je velké zklamání, jelikož když sudy otevřeli, místo zlata našli povidla. A od té doby se také někdy obyvatelům Benešova říká „povidláci“.

Další dochované sklepení s bočními lochy se nachází pod příčným křídlem. I zde se nachází zazděný portál, k němuž se váží další pověsti, například o chodbě vedoucí až na nedaleký kopec Chvojen, kde stojí kostelík. Spíše než o několikakilometrovou chodbu by se však mohlo jednat o původní tajnou výpadovou chodbu, které jsou z období středověku známé. Bylo tak možné nečekaně zaútočit na nepřítele, například pod rouškou tmy.

K milým dětským, avšak strašidelným pověstem patří příběh o konopišťské Bílé paní. Prý kdysi dávno žil byl na hradě Konopiště bohatý pán. Miloval jízdu na koni, hony a lovy. Byl velice vlídný, štědrý, moudrý a také bohatý. Bohužel se v jeho lesích usídlila loupežnická banda. Ze strachu před nimi ukryl všechno své zlato různě ve sklepeních. Kam ho schoval, pověděl jen své jediné milované dceři. Ta to nikdy nikomu neprozradila, ani když ji lapkové unesli a mučili. Nakonec nebohou princeznu zabili. Poklad se tak nikdy nenašel. Kdo bude mít štěstí, může v noci potkat Bílou paní, jak se prochází po okolí zámku a na věčné časy chrání tajemství ztraceného pokladu.

Související

Více souvisejících

hrady a zámky zámek Konopiště zajímavosti cestování historie

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy