Zámek Blatná: Vodní pevnost a pohodlná rezidence pro Lva

Zámek Blatná, to je především malebný zámek uprostřed rybníka ve stejnojmenném městě v jižních Čechách. Prostory zámku či jeho obora se stala místem natáčení nejedné pohádky. Byť se dnes v okolní hladině zrcadlí ve své regotizované podobě z druhé poloviny 19. století, uchoval si mnoho krás gotické a dokonce též románské architektury. Dodnes též zůstává tajemstvím, kdo hrad postavil.

Jak ukázaly archeologické nálezy, nevelký skalnatý pahorek uprostřed mokřadů a bažin (jinak řečeno blat, odkud místo dostalo svůj název), bylo osídleno již v prehistorických dobách. Ve středověku došlo k intenzivnímu osídlení od druhé poloviny 10. století. Místní osada vznikla v místě kde důležitá dálková a obchodní cesta překračovala říčku Lomnici. První historická zmínka o ní pochází z roku 1235.

Kdy zde vznikl samotný hrad, není zcela jasné. V onom roce 1235 se zmiňuje jakýsi Vyšemír, který užíval erbu střely. Usuzuje se, že byl nejspíše chudší příbuzný mocných Bavorů ze Strakonic, kteří již v této době měli nedaleko odsud výstavný, kamenný hrad. Samotný Vyšemír ale nejspíše užíval jako sídlo starší dřevěný dvůr a k výstavbě samotného hradu, pravděpodobně stále z větší části dřevěného, došlo až kolem poloviny 13. století.

V souvislosti se vznikem hradu se objevily hypotézy, nebo spíše pověsti, že byl hrad založen rytířským řádem templářů. To je však jistě zcela mylné. Pokud by bylo možné uvažovat o působení nějaké řádu, byly by to spíše johanité, kteří užívali polovinu hradu v nedalekých Strakonicích. Jiní badatelé uvažovali o založení hradu králem. Jako nejpravděpodobněji se však jeví možnost, že hrad vystavěl potomek Vyšemíra a jednalo se tak o jeden z nejstarších šlechtický hradů.

O jeho stáří mluví především dochovaná románská kaple, která byla objevena při průzkumech v roce 1926. Její datování spadá do počátku 2. poloviny 13. století.

Na konci 13. století získali hrad Bavorové ze Strakonic a nejspíše až za jejich časů získal hrad celokamennou podobu a charakter opravdové vodní pevnosti. Bavorové zde sídlili po celé 14. století. Když na počátku 15. století vymřeli po meči, získali hrad jejich příbuzní Rožmitálové. Na hradě se konkrétně usadil Jan z Rožmitálu, který nechal starý románský hrad kompletně přestavět do podoby gotického hradu. Přístup k hradu byl od té doby od východu po zdvíhacím mostě, na jehož konci stojí vysoká hranolová věž. V ní jsou nad portálem zasazené kamenné znaky Jana z Rožmitálu a jeho manželky Elišky z Kravař.

Mezi další významné majitele patřil Zdeněk Lev z Rožmitálu, jenž zastával vysoké státnické funkce. Byl například nejvyšším zemským sudím, nejvyšším hofmistrem či nejvyšším purkrabím Českého království. Sám pokračoval ve zvelebování hradu a proměnil ho v pohodlnou rezidenci ve zdobném, pozdně gotickém stylu. Sám je známý tím, že v letech 1465 až 1467 vedl misi čtyřiceti českých pánů na dvory panovníků západní Evropy s mírovým poselstvím českého krále Jiřího z Poděbrad. Bohužel tato iniciativa nebyla zcela úspěšná. Samotný Lev z Rožmitálu se však proslavil v rytířských turnajích, v nichž prý vynikal nad ostatními svou obratností a odvahou. Alespoň tak to ve svém deníku tvrdí jeden z členů poselstva. Právě podle jeho líčení později napsal Alois Jirásek své slavné dílo „Z Čech až na konec světa“.

V 16. století patřil hrad na chvíli pánům ze Šternberka, později během 17. a 18. století rodu uherských hrabat Serényiů, za jejichž vlády zámek vyhořel. Blatná tak byla v 60. letech 18. století opravena a z části upravena. V roce 1798 koupil Blatnou baron Karel Hildprandt. Hildprandtové zámek vlastnili až do 50. let 20. století. Za jejich času došlo k některým úpravám, kdy byla například stará obora přeměněna na anglický park a zámek získal svou současnou neogotickou podobu. V roce 1952 jim byl zámek komunistickou vládou zkonfiskován. V majetku státu byla Blatná až do roku 1991, kdy se panství i se zámek vrátilo v rámci restitucí zpět do rukou rodiny Hildprandtových, kteří jej nechali otevřený veřejnosti a nadále jej zvelebují. 

Související

Více souvisejících

hrady a zámky jižní čechy historie cestování

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Předpověď počasí: Bude tepleji a beze srážek, míní meteorologové

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy