V Norsku dnes zahajuje provoz první evropská podmořská restaurace, která vznikla na jihu země. Za projektem stojí architektonická firma Snöhetta, která navrhla i originální budovu Opery v metropoli Oslu či památník obětem teroristických útoků z 11. září 2001 v New Yorku.
Restaurace, nacházející se v nejjižnějším cípu Norska v okrese Lindesnes, dostala název Under. Tento výraz má v norštině - podobně jako v angličtině - význam "pod" a poukazuje tedy na polohu objektu, stejné slovo ale také v norském jazyce označuje "zázrak".
Restaurace leží zčásti nad mořskou hladinou, přičemž vstup je obložený dřevem. Osm metrů dlouhé schodiště pak návštěvníky zavede do velké restaurační místnosti pro 40 hostů, které dominuje gigantické průhledné okno umožňující hostům po celou dobu sledovat dění v okolních vodách.
Under Restaurant in Bålyhttps://t.co/CMSUZjeTi5#UnderWaterRestaurant in #Båly #Norway#UnderwaterBuilding #NorwayArchitecture pic.twitter.com/AWda2SqrB3
— e-architect (@e_architect) 20. března 2019
Zatímco během dne proniká do restaurace přirozené světlo filtrované zelenomodrou barvou oceánu, po setmění je osvětlen jak interiér podniku, tak okolní vody.
"Obří okno neukazuje podmořský svět jako akvárium, ale reálně," zdůraznil zakladatel firmy Snöhetta Kjetil Traedal Thorsen. Podle Thorsena se návštěvníci restaurace nemusejí ničeho obávat, protože stavba byla navržena tak, aby odolala velmi drsným podnebným podmínkám, včetně "vlny století".
The world's largest underwater restaurant (appropriately named Under) is set to open in Norway April 2019https://t.co/u05gA1ed6M #Futurism #Travel #Goals #Norway #UnderwaterRestaurant #Seafood #Dining pic.twitter.com/7NS1oswXHp
— MISS_METΛVERSE (@missmetaverse) 5. listopadu 2018
Podnik má tři úrovně: ze vstupní haly se šatnou nad hladinou moře se prochází vinným barem do modrozeleně vymalované místnosti se dvěma dlouhými a několika menšími jídelními stoly. Součástí projektu je i výzkumné centrum, kde budou mezioborové týmy zkoumat chování mořských živočichů.
Restaurace doporučuje, aby si hosté na návštěvu vyhradili 3,5 až čtyři hodiny času. Pokrmy bude připravovat tým kuchařů se zkušenostmi z řady restaurací oceněných gastronomickým průvodcem Michelin.
Plné osmnáctichodové jídlo, zakládající se na mořských produktech a dalších místních surovinách, může vyjít až na 3700 norských korun (9800 Kč) na osobu, včetně nápojů. Na dnešek je restaurace rezervována pro příbuzné a přátele majitelů; první platící hosté budou moci do podniku zavítat počátkem dubna.
"Naším cílem je přesvědčit 50 procent hostů, kteří se k nám přijdou najíst, aby rovněž strávili noc v místním hotelu... Očekáváme, že do restaurace přijde ročně na jídlo kolem 12.000 lidí," uvedl Gaute Ubostad, jeden ze dvou bratrů, kteří vlastní restauraci i nedaleký hotel.
Ve světě existuje zatím jen málo podmořských restaurací, přičemž většina se nachází v tropických vodách, jako například na Maledivách v Indickém oceánu, píše agentura Reuters.
Související
Norsko vyhlásilo druhý nejvyšší stupeň teroristického ohrožení. Ozbrojí všechny policisty
Nejslavnější běluha je po smrti. Lidé ji podezřívali ze špionáže pro Rusko
norsko , Restaurace , Moře , zajímavosti
Aktuálně se děje
před 23 minutami
Hradecký asistent Vácha zná trest za rasismus. Vedle dvouměsíční stopky zaplatí 40 000 korun
před 29 minutami
Slovácko představilo nového trenéra Smetanu. Přišel z Ružomberoku za 100 000 eur
Aktualizováno před 43 minutami
Ve StarDance padla první třicítka. Soutěž opustila Jana Paulová
před 1 hodinou
COP29 selhal, oči se upírají k summitu G20. Jednejte, nebo přijde zkáza, vyzvala státy OSN
před 1 hodinou
Sbohem, X, vítej, Bluesky. Nad Muskovou sociální sítí se stahují mračna, čelí hromadnému exodu
před 3 hodinami
Svět se učí od Ukrajiny. Válka proti Rusku přináší zkušenosti, do světa je posílá malý tým vojáků
před 4 hodinami
Mír za každou cenu? Bývalý Trumpův poradce prozradil, jak chce dosáhnout konce války
před 5 hodinami
Ruské jednotky v Doněcké oblasti obsadily další vesnice
před 6 hodinami
Německé lékařství v krizi. Situace se zhoršuje každým rokem
před 7 hodinami
ISS čelí vážnému problému. USA se bojí, Rusko ho neřeší
před 8 hodinami
Válka se pro Kyjev nevyvíjí dobře. Rusko upevňuje své postavení, Ukrajina zažívá jednu vlnu teroru za druhou
před 9 hodinami
Zelenskyj: Putinovi nejde o mír, dialog s ním Ukrajina prohraje. Válku musíme ukončit příští rok
před 10 hodinami
Výcvik ukrajinských vojáků v Polsku: Jak přesně probíhá a co se důstojníci učí?
před 11 hodinami
Prestižní deník si posvítil na Fica. Odhalil skutečné směrování a postoje Slovenska
před 12 hodinami
Politico: O počasí tady vůbec nešlo. Trumpova přesilovka zastínila klimatický summit
před 13 hodinami
CNN: COP29 je fraška. Boj proti klimatické krizi se změnil v divadlo plné bojkotů a oslav fosilních paliv
před 14 hodinami
Migrant zaútočil v Německu na policisty. Jedné z nich ukousnul ucho
před 15 hodinami
Počasí v Česku: Meteorologové počítají se změnou charakteru počasí
včera
Rakušan vyjednal pro policisty ještě tisícikorunu navíc
včera
Ceny másla řeší ÚOHS. Fiala se pustil do Babiše, ten označil premiéra za klauna
Ceny másla jsou v Česku už nějaký čas velkým tématem, které se přeneslo i do nejvyšších pater české politiky. Premiér Petr Fiala (ODS) a jeho předchůdce Andrej Babiš (ANO) se přou o to, jak velký je podíl Agrofertu z Babišových svěřenských fondů na trhu. Máslem se mezitím začal zabývat i antimonopolní úřad.
Zdroj: Jan Hrabě