Kunětická hora: Hrad sehrál významnou roli za husitských válek, měl unikátní opevnění

Malebný hrad se pyšně vypíná nedaleko města Pardubice na dominantním vrchu, díky němuž se stal neodmyslitelnou siluetou zdejší krajiny. Nebylo tomu tak vždy a málem ani dnes. Původní hrad ze 14. století se nedochoval a i ten dnešní měl v průběhu 19. a na počátku 20. století namále.

Hora, na které byl hrad vystaven, vznikla v období třetihor a je charakteristickou dominantou východočeského Polabí. Její výškový rozdíl oproti okolní rovinaté krajině činí přibližně 82 metrů a vypíná se tak do celkové nadmořské výšky 307 m. Ač se jednalo o strategickou polohu, zdá se, že vrcholek hory nebyl během středověku po dlouhou dobu osídlen, byť zde archeologické výzkumy odhalily osídlení z období pravěku.

Hrad, jak jej můžeme spatřit dnes, je záležitostí pozdního středověku. Přesto zde podle archeologických výzkumů stával hrad snad již kolem poloviny 14. století. V této době se jednalo o poměrně rozsáhlý hradní komplex. Skládal ze z paláce a hranolové, původně obytné věže ve východní části areálu. Na západním cípu hřebene se nacházela okrouhlá, patrně obranná věž. Zajímavostí je, že k tomuto hradu, přesně neznámého stáří a původu, neexistují žádné písemné zprávy. Předpokládá se, že mohl být i dílem krále.

Patrně již polorozbořený a neobývaný hrad se dostal do hledáčku lidu i bohaté české šlechty až v bouřlivých letech 15. století. Roku 1420 se na hoře schází shromáždění lidu podobojí, stoupenců husitství z řad východočeské šlechty a kněží, stojící v opozici vůči oficiální církvi. Cílem tažení ozbrojených houfů z Kunětické Hory se stal blízký Hradec Králové. Hrad se tehdy pro svou polohu stal strategickým bodem husitských vojsk. Majitelem byl husitský hejtman Diviš Bořek z Miletínka, který v krátkém časovém období uskutečnil přestavbu dávající Kunětické Hoře podobu typického husitského hradu. Do roku 1423 tak Kunětická hora získala svou základní podobu, jak ji známe dnes. Důležitou součástí bylo rozsáhlé a dobře opevněné předhradí.

Dalším majitelem hradu se stal jeden ze synů tzv. husitského krále Jiřího z Poděbrad, Jindřich starší z Minsternberka. Jeho hospodaření na zdejším panství nebylo dobré a tak po dvaceti letech prodal hrad i s příslušenstvím v podobě vesnic, polí, lesů apod. sousedovi z nedalekého pardubického panství, kterým byl Vilém z Pernštejna.

Právě za Viléma a jeho synů Vojtěcha a Jana dochází v letech 1491–1548 k největší přestavbě hradu. Hradní obydlí se postupně proměnilo v několika stavebních úpravách, pozdně gotických a renesančních, v zámecké sídlo. Nádvoří bylo obestavěno palácovými křídly, v jejichž interiéru vznikly krásné sklípkové klenby, zdobící zdejší stropy. Dominantou hradu se stala válcová věž. Hrad tak de facto získal svou podobu, jakou má z velké části dodnes a patří tak mezi největší hradní zříceniny u nás.

O významu hradu za Pernštejnů vypovídá návštěva krále Vladislava Jagelonského, spojená s pasováním synů Vojtěcha a Jana na rytíře roku 1497. V těch dobách však okolí hradu vypadalo zcela jinak. Bylo to dáno jednak stavební činností Pernštejnů, tak i jejich podnikatelským duchem. Celý kraj byl téměř pokryt soustavou rybníků. Celkově zde bylo asi přes 200 rybníků.

Zlatý věk pro hrad skončil společně s Pernštejny. V roce 1560 prodal Jaroslav z Pernštejna zadlužené panství královské komoře. Hrad později během třicetileté války sehrál ještě svou poslední roli. V roce 1645 byl poloprázdný hrad dobyt švédským vojskem a to byl pro hrad konec.

Během 19. století a v podstatě až do počátku 20. století, byl hrad ohrožován těžbou kvalitního kamene v těsném okolí. I kvůli tomu se dodnes málem nedochoval v celé své kráse. Když dnes návštěvníci stoupají vzhůru, ještě před vstupem do hradního areálu mohou vidět nejunikátnější součást této pozdně středověké pevnosti. Jedná se o komplex předsunutého dělostřeleckého opevnění. Dodnes se zde z původních třech nachází dva mohutné zemní valy tvořící původně kruhové rondely. Sloužily k nasazení dělostřelby na citlivých a nejvíce ohrožených místech opevnění. Cesta k hradu původně vedla přes šest hradních bran, několik příkopů a padacích mostů. Jednalo se o skutečnou pevnost.

Dnes hrad naopak návštěvníky mile vítá a nabízí nejenom exkurzi do dějin fortifikační architektury a historie hradu, ale také krásné vyhlídky do okolí. Hrad si návštěvníci mohou projít sami nebo s výkladem průvodce. Během trasy na návštěvníky čekají jak částečně dochované interiéry a vyhlídková věž, tak archeologická expozice ve sklepeních.

Související

Více souvisejících

hrady a zámky

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 58 minutami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 1 hodinou

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izrael zaútočil na Írán, tvrdí média. Úřady zatím mlčí

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy