Nejmenší hrad u nás ani zdaleka nepřipomíná hrad. Kde ho najdeme?

Velkolepá díla středověkých stavitelů v podobě hradů patří neodmyslitelně k české krajině. Ty největší z nich patří mezi dobře známé, ať už je to Bítov, Helfštýn či Rabí. Ale mezi těmito velikány vznikaly i malé, drobné hrady, na Moravě nazývané jako hrádky. Jaké patří mezi nejmenší z nich?

Výčet drobných sídel, které jsou v odborné literatuře řazeny ještě do kategorie hradů, popřípadě hrádků, avšak nikoliv tvrzí, je celá řada. Označení „hrádek“ se používá především v kastelologické literatuře pro oblast Moravy, ovšem pomístní název „Hrádek“ se objevuje ve všech oblastech České republiky a označuje často místo, kde stávalo panské sídlo.

Mezi nejmenší hrady, potažmo hrádky, na Moravě patří například hrad Zbraslav. Zbytky hradu v podobě terénních nerovností, valů a příkopů leží v Jihomoravském kraji. Hrad existoval již kolem poloviny 13. století a patří mezi nejstarší sídla svého druhu. Ze Zbraslavi pochází předkové budoucího krále Jiřího z Poděbrad, členové rodu ze Zbraslavi, později z Kunštátu. Hrad samotný byl obýván ještě na začátku 2. poloviny 14. století. Jednalo se o dvojdílný hrad, skládající se z předhradí a hradu. Samotné jádro hradu mělo rozměry jen 26 x 21 m.

K nejmenším hradům na Moravě patří též Sirotčí hrádek, představující typickou ukázku skalního hradu. Nachází se v Jihomoravském kraji v okrese Břeclav. Hrad vznikl někdy na přelomu 13. a 14. století. Jeho historie je od 15. století spjatá s rodem Lichtenštejnů. Během 2. poloviny 16. století zaniká a v roce 1590 je výslovně uváděn jako pustý. Jednalo se o malý, dvoudílný hrad, vystavěný na dvou vysokých a štíhlých vápencových skálách. Samotné hradní jádro rozsahem nepřesahuje 30 m.

I v Čechách je možné najít značné množství malých hradů. Jejich početná část je spjatá až s obdobím husitských válek, jelikož vznikaly v reakci na vývoj dobývací a obléhací techniky, kterou z podstatné části doplnily střelné zbraně. Vedle velkých hradů tak vznikají i drobná sídla na těžko dostupných, dominantních místech s především obrannou a strážní funkcí. Mezi takové patří například hrad Starý Berštejn nebo hrad Oltářík. Oba hrady vznikají až v průběhu 15. století v oblasti severních Čech. Stavebně představují jejich jádra de facto jedinou hlavní obytnou budovu maximálně s malým přilehlým pomocným stavením. Jejich rozsah však značně zvětšuje okolní linie hradeb, mnohdy doplněná o další linie dělostřeleckého opevnění.  

Za nejmenší hrad je tak většinou považován „kapesní hrádek“ Jenčov, nazývaný též Jinčov. Zříceniny malého hradu, dochované ve značné části stále v podobě kompaktního zdiva, dnes leží v lesích v CHKO Křivoklátsko ve Středních Čechách. Na rozdíl od výše zmiňovaných hradů se nejedná o hrad šlechtický, nýbrž královský, což z něj mimo jiné dělá nejmenší královský hrad. Jeho historie a funkce však představují záhadu.

S největší pravděpodobností se jednalo o lovecký hrad uprostřed křivoklátských lesů, které čeští panovníci využívali pro své lovecké kratochvíle. Touto vášní je známý především král Václav I., proto se někdy usuzuje, že zakladatelem malého loveckého hradu nedaleko majestátního Křivoklátu mohl být právě on. Dílo je ale též jindy přisuzováno jeho synovi Přemyslovi Otakarovi II., nebo dokonce až Janu Lucemburskému. Kdy přesně hrad vznikl a kdo ho postavil, tak zůstává nadále nejasné.

Jediná zpráva o hradu pochází až ze soupisu majetku z roku 1686 při převodu křivoklátského panství na hraběte Arnošta Josefa z Valdštejna, místodržitele Království českého, kde je popsán jako „starý a pustý“. 

Že se jednalo o skutečně malý hrad, nasvědčují především jeho rozměry. Hrad se skládal pouze ze dvou budov, obdélníkové budovy, nejspíše paláce a čtyřboké věže postavené na přilehlé vyšší skále. Do ní se nepochybně vcházelo z prvního patra paláce po dřevěném můstku. Samotný palác měl v přízemí dvě místnosti. Dosahoval pouze rozměrů přibližně 17 x 9 m. Kolem hradu není dochovaná kamenná hradba. Opevnění mohlo mít podobu dřevěné palisády. Celý areál nepřesahuje délku 30 m.

Související

Více souvisejících

hrady a zámky zajímavosti historie architektura

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 37 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 54 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 8 hodinami

včera

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy