Kobra v akci: Policisté v rámci kauzy "Giro" zasahovali na několika místech

Praha - Pracovní tým KOBRA (Útvar odhalování korupce a finanční kriminality a Finanční správa ČR) na začátku prosince zasahoval v souvislosti s krácením DPH na několika místech České republiky, informuje policie.cz.

Na případu s krycím názvem GIRO intenzívně pracovali členové týmu KOBRA několik měsíců. Vlastní operativní činností získali informace o skupině osob, která se měla zabývat fiktivním dodáváním nářadí a projekčních služeb do Spojených států amerických.

Prověřování tohoto případu přivedlo policisty ke třem mužům ve věku od 36 do 49 let, z nichž jeden pracuje jako advokát. Kriminalisté následně zjistili, že tyto osoby v období nejméně od září 2009 do konce roku 2012 v úmyslu obohatit se na úkor státu měly po předchozí vzájemné dohodě fiktivně deklarovat dodání nářadí a projekčních služeb do USA. Za tímto účelem mělo být založeno několik tuzemských i zahraničních obchodních společností, ve kterých obvinění vykonávali funkce statutárních zástupců. Vrácené DPH měli většinou z bankovních účtů okamžitě v hotovosti vybírat. Tímto jednáním měla být způsobena škoda ve výši nejméně 261 milionů korun. Vyplacení dalších 17 milionů korun bylo zabráněno jednáním pracovníků ÚOKFK a Finanční správy ČR.

K samotné realizaci případu přistoupili členové týmu KOBRA v úterý 2. prosince 2014 v ranních hodinách poté, co shromáždili dostatečné množství důkazů k podezřelým aktivitám osob. Kriminalisté provedli domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor, při nichž došlo k zajištění důkazního materiálu.

"V současné době je nadále prováděno šetření k zajištění výnosů z trestné činnosti. Všichni tři muži byli obviněni ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za což jim v případě pravomocného rozsudku hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. Jeden z obviněných je stíhán vazebně," řekl Jaroslav Ibehej z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality.

Související

krimi

Daňová kobra v akci: Policie vyšetřuje podvody se škodou přes 220 milionů

Zlínští kriminalisté vyšetřují rozsáhlý případ daňových karuselových podvodů. Stíhají 16 fyzických a jednu právnickou osobu. Škoda, kterou krácením daní způsobili, přesahuje podle policie 220 milionů korun. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. V závislosti na rozsahu páchané trestné činnosti hrozí některým z nich deset, případně až 12 let vězení, sdělila dnes ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Více souvisejících

Kobra (policejní tým) podvody s DPH

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 23 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy