Konvoj USA dorazil do Prahy. Protest skončil fiaskem, Češi vojákům fandí

Praha - Konvoj USA se dnes přesunul do Prahy, kde se spojily všechny tři jeho části. V metropoli si zájemci budou moci prohlédnout Strykery, plánovaný protest skončil neslavně. Odpůrců přesunu na plánovanou demonstraci u ruzyňských kasáren přišla jen hrstka.

Příjezd první části vojáků z Liberce zkomplikovala nehoda kamionů na Pražském okruhu, kvůli níž musela armádní vozidla změnit plánovanou trasu. Místo ve zhruba 11:00 tak do Ruzyně dorazili okolo 12:30. Zhruba o hodinu později do cíle dnešního přejezdu dojela i další "liberecká" skupina a vzápětí po ní i první vojáci, kteří nocovali v Pardubicích.

Tři kolony rozdělené na menší části vyjely ráno a dopoledne z kasáren v Liberci, Pardubicích a Vyškově, kde Američané nocovali. Jejich přejezd do hlavního města zkomplikovala nehoda kamionů na Pražském okruhu, kvůli níž musela armádní vozidla změnit plánovou trasu a nabrala zpoždění. První američtí vojáci tak do ruzyňských kasáren dorazili krátce po poledni. Během odpoledne je následovaly další části konvoje. Poslední vojáky, kteří do metropole zamířili z Vyškova, zdržela na dálnici D1 porucha na jednom z vozidel, takže přijeli až večer.

Po příjezdu dalších částí kolon ze severu a východu Čech byly po 15:00 hodině v ruzyňských kasárnách více než tři stovky amerických vojáků. Ve vyškovské části konvoje jich přijede ještě přes 160. Celkem přijede 520 vojáků a 115 armádních vozidel, tvořených převážně osmnáctitunovými obrněnými transportéry Stryker a terénními auty Humvee.

V Praze budou mít američtí vojáci den volna. V úterý se kasárna od 10:00 do 18:00 otevřou veřejnosti, aby se mohla s účastníky takzvané Dragounské jízdy setkat a prohlédnout si jejich techniku. Ve středu brzy ráno se konvoj dá znovu do pohybu a ve třech skupinách ve zhruba hodinových intervalech vyjede na závěrečnou část cesty kolem Plzně na hraniční přechod v Rozvadově.

Fotogalerie:
OBRAZEM: Američtí "Dragouni" dorazili do Prahy. Vojáci si chválí přivítání v ČR
 

Na první část konvoje u kasáren čekaly minimálně dvě stovky lidí s vlajkami USA, NATO či Evropské unie a pozdravit je přijeli i příznivci vojenské historie s armádními veterány. Naopak protestujících byla jen hrstka. Před 13:00 přišel svůj negativní postoj vyjádřit muž (32) s hákovým křížem na americké vlajce, který se dostal do strkanice s přihlížejícími a byl odveden policií. Podle ní jde o přestupek proti veřejnému pořádku, nikoli trestný čin. Muži tak hrozí jen pokuta.

Na plánovanou demonstraci proti průjezdu amerického konvoje před ruzyňská kasárna dorazily maximálně dvě desítky lidí. Hlouček protestujících pokřikoval na projíždějící kolonu amerických armádních vozidel, volal na ně "Ami go home". Postupem času se situace o něco vyostřila. Odpůrci, kteří byli ve výrazné menšině, megafonem provolávali hesla "Nechceme NATO" a NATO hází bomby na děti". Příznivci konvoje směrem k nim přes cestu rovněž skandovali, tentokrát "Chceme NATO". Po více než hodině odpůrci Dragoon Ride prostor opustili.

Ohlášený protest pořádala organizace Akorn. Jeho cílem bylo podle ní vyjádřit snahu o českou neutralitu, tedy podobné postavení, jako má Rakousko nebo Švýcarsko. Prý by pak Česko získalo záruky jak Spojených států amerických, tak Ruska a mohlo by těžit z hospodářských příležitostí západu i východu.

Pivo a slivovice na rozloučenou

Vojáci, kteří nocovali v Liberci, vyjeli dnes po 08:00 do Prahy. Kvůli nedělnímu zdržení při cestě z Polska se na ubikace dostali až kolem půlnocí, k technice se začali vracet ráno po 5:30. "Bylo to krátké, moc se nevyspali, ale jsou to vojáci," řekl náčelník štábu 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci Karel Navrátil.

V libereckých kasárnách strávilo noc 180 vojáků, kteří přijeli asi ve 40 obrněných transportérech Stryker a terénních vozech Humvee. V neděli měli vojáci původně vyrazit do centra města, kvůli pozdnímu příjezdu to ale jejich velitel zrušil. Lidé se s nimi mohli setkat alespoň v kasárnách. "Zájem byl značný, odhadem tady bylo 2000 lidí," uvedla mluvčí pluku Vlastimila Cyprisová. Lidi neodradilo dlouhé čekání ani chladné a deštivé počasí.

Psali jsme:
Dragoon Ride uchvátil: Velitel konvoje promluvil o Česku
 

Vojáci, kteří přenocovali v Pardubicích, opustili dnes kolem 9:30 město. Policisté na chvíli zastavili dopravu na příjezdové silnici do města od Přelouče. Americká kolona odjela směrem na Hradec Králové a do Prahy bude pokračovat po dálnici D11. U brány pardubických kasáren mávali lidé na rozloučenou americkými vlaječkami, mnoho lidí si vojenská vozidla fotografovalo a filmovalo.

Psali jsme:
Vrchol kariéry, je to úžasné. Tohle píší zahraniční média o americkém konvoji  

Z vojenského výcvikového areálu ve Vyškově konvoj vyjel dnes v 09:30. Problém nastal na 185,5 kilometru dálnice ve směru na Prahu, kde se jeden z transportérů porouchal. Zastavilo to třetinu kolony. Vůz pak zůstal v odstavném pruhu dálnice a částečně zasahoval do pravého jízdního pruhu.

Mezi přihlížejícími ve Vyškově při odjezdu konvoje byl i Libor Motyčka z Brna. Dnes ráno vyjel na služební cestu do Ostravy a ve Vyškově si udělal kvůli tomu, aby se na kolonu mohl podívat, krátkou přestávku. "Já si myslím, že je naprosto v pořádku, že Českou republikou projíždějí. Vždyť jsme členem NATO. Protesty naprosto nechápu," řekl.

Přivítat je přišel také důchodce Ivo Bodiček. "Přenesl jsem jim jako dárek naše pivo a slivovici," uvedl. I dnes dorazil k vyškovskému vojenskému autoparku, aby se podíval ještě na odjezd kolony. Společně s ním postávali u silnice většinou důchodci a maminky s dětmi.

Konvoj dorazil ve 12:11 na parkoviště na 136. km dálnice D1. I přes hustý déšť a silný vítr je vítaly zhruba dvě stovky lidí. Lidé vojáky zdravili, fotografovali se s nimi, někteří z nich jim přinesli zákusky. Mezi lidmi byl i Milan Krmář z Třebíče, který americké vojáky přijel pozdravit s americkou vlajkou. ČTK řekl, že USA jsou jedinou demokratickou jistotou, která v tomto světě může něco dokázat. Po půl hodině, kterou vojáci využili k natankování a občerstvení, se část konvoje vydala na další cestu.

Související

Dragoon Ride v Praze, kolona přijíždí (30.3.2015)

Českem ode dneška do středy projedou další konvoje armády USA

Rozvadov (Tachovsko) - Českem ode dneška do středy projedou další konvoje americké armády, které se přesunují z Německa na cvičení v dalších zemích. V nynější fázi bude z hraničního přechodu v Rozvadově na Tachovsku směřovat přes Břeclav na Slovensko zhruba 400 vojáků v asi 120 vozidlech. ČTK to sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Více souvisejících

Americký obrněný konvoj Dragoon Ride v Česku Praha

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy