Bývalý šéf věznic Dohnal přišel o 60 procent platu

Praha - Bývalému řediteli Vězeňské služby Petru Dohnalovi snížil jeho nástupce Pavel Ondrášek o 60 procent plat. Uvedla to dnes Česká televize (ČT).

Ondrášek zdůvodnil snížení tím, že Dohnal nepracuje. Bývalý ředitel ale tvrdí, že je doma z donucení, protože mu služba neumožnila po loňském odvolání přejít na jiné místo. Podle televize se chce Dohnal kvůli platu soudit. Již dříve podal na stát žalobu kvůli údajné nečinnosti ve vyřizování rozkladu proti odvolání.

Dohnala odvolala v dubnu 2014 tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) kvůli údajným problémům v hospodaření vězeňství i ztrátě důvěry v to, že by dokázal vězeňství reformovat. Dohnal dále zůstává pracovníkem Vězeňské služby, ale musí být doma.

"Jmenovaný fakticky neřídí výkon služby dalších příslušníků a současně nedochází k dlouhodobému výkonu služby jmenovaného v mimořádné kvalitě a rozsahu," uvedla Vězeňská služba ke snížení Dohnalova platu ve vyjádření pro ČT.

Bývalý ředitel však namítá, že svou práci nemůže vykonávat z donucení. "Ocitl jsem se v právním vakuu. Nemohl jsem být fakticky převeden do záloh, nebo ustanoven na jiné služební místo," popsal již dříve svou situaci. Rozhodnutí o snížení platu proto považuje za nezákonné, a chce se proti němu bránit u soudu. Nynější ředitel Ondrášek to komentovat nechtěl, uvedla ČT.

Související

Simon Michailidis

Šéf Vězeňské služby Dohnal končí, nahradí ho Michailidis

Dlouholetý generální ředitel Vězeňské služby (VS) Petr Dohnal končí v čele bezpečnostního sboru. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) jmenuje na jeho místo Dohnalova dosavadního náměstka Simona Michailidise, který se funkce ujme od pátku. VS o tom dnes informovala na webu s tím, že Dohnal o uvolnění ze služebního poměru požádal a bude u sboru nadále působit jako civilní náměstek.
Škárka, Jaroslav

Škárka kvůli svým výrokům o nedonošených dětech opustí Vězeňskou službu

Bývalý poslanec za Věci veřejné Jaroslav Škárka ukončí svůj pracovní poměr ve Vězeňské službě. ČTK to dnes sdělil Petr Vlk, ředitel plzeňské věznice, kde Škárka pracuje jako vychovatel odsouzených. Někdejší politik napsal na sociální síti, že předčasně narozené děti jsou "nevyvinuté zrůdy". Bezpečnostní sbor se dnes od výroků distancoval. Ohradily se proti nim i neziskové organizace, které se věnují problematice předčasných porodů.

Více souvisejících

Petr Dohnal (šéf Vězeňské služby)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy