Prezident přijal ministra vnitra kvůli kauze sledování mobilů vlivných lidí

Praha - Objednávka výpisů hovorů vlivných lidí, mezi kterými nechyběl předseda Ústavního soudu, nebo prezidentův tajemník a kancléř, přivedla v pátek na Hrad ministra vnitra Jana Kubiceho (nestr.). Prezident Václav Klaus požadoval vysvětlení celé aféry a připomněl i předchozí kauzy odposlechů.

"Tento týden se v naší zemi vynořilo téma odposlechů a výpisů telefonních rozhovorů," uvedl Klaus, když Kubiceho přijímal, a dodal: "S tématem odposlechů jsem opakovaně komunikoval s předcházejícími ministry vnitra, zejména s panem ministrem (Ivanem) Langerem (ODS), a to téma je tu tento týden zase, tak se chci pana ministra zeptat, jak to vidí a jaké na to má názory.""Kauza je pro policii velmi nepříjemnou věcí. Pokládám ji nejenom za osobní selhání tohoto jednoho člověka, ale sám vidím, že jsou určité otazníky nad kontrolními mechanismy," řekl po setkání s hlavou státu Kubice a dodal: "Zcela jistě budu dělat závěry u kontrolních mechanismů policie při zacházení s výpisy telefonních hovorů." Konkrétní případ je ale podle něj ve fázi vyšetřování, které dozoruje státní zástupce, a tak ho nechtěl hodnotit.Varnsdorfský policejní důstojník Marian Hudec si díky lži a v souvislosti s případem obchodu s bílým masem na severu Čech nechal od října 2009 posílat výpisy telefonních hovorů významných lidí. Mezi nimi byl například předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, sociální demokracii blízký právník Miroslav Jansta, manažer elektrárenské společnosti ČEZ Daniel Rous nebo prezidentův kancléř Jiří Weigl a tajemník Ladislav Jakl.Na dotaz, který z kontrolních mechanismů tentokrát selhal, Kubice zmínil: "Vždycky musí být několikastupňová kontrola, tedy celého vyšetřovacího příběhu." Při žádosti o výpisy telefonních hovorů nemusí podle ministra vnitra policista přesně vědět, komu kontrolovaná čísla patří. "Nicméně vývojem případu dochází k identifikaci a ztotožnění s konkrétní osobou a tomu musí nadřízený věnovat kontrolu," připojil Kubice s tím, že na to existují speciální analytické skupiny.Po skončení vyšetřování nemůžou podle ministra zůstat čísla, která nebyla ztotožněná a neměla souvislost s případem. Že kontrolní mechanismy nezafungovaly, Kubice okomentoval slovy: "To mne trošku děsí." Podle něj bude klíčové, aby se podařilo zjistit, kdo si akci objednal. "Já věřím, že se to podaří. Je to velmi důležitá věc pro mne a je to velmi důležitá věc pro policii. Není to ale jednoduchá práce, je to práce velmi složitá," uvedlKubice a doplnil, že vyšetřování rozhodně nebude otázkou dnů.Na případ upozornil deník Mladá fronta Dnes, který se dostal ke zprávě policejní inspekce. Získané údaje umožňovaly Hudcovi, respektive objednavatelům akce, zjistit velmi podrobné informace ze života vlivných lidí. Tedy s kým telefonovali i jak dlouho, jak posílali SMS a také, kde všude se pohybovali. Ve sledovaném období podzimu 2009 Ústavní soud rozhodoval a nakonec zrušil už vyhlášené předčasné volby do Poslanecké sněmovny.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Jan Kubice

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Miroslav Krobot ve filmu Konec světa režiséra Bohdana Slámy.

RECENZE: Slámův Konec světa osciluje mezi Svěrákem a nezvládnutým vyprávěním

Je to sotva něco málo přes půl roku od premiéry snímku Sucho a Bohdan Sláma do českých kin přichází s dalším filmem. Ačkoli opět rozplétá složité rodinné vztahy, tentokrát děj zasazuje na pozadí srpnových událostí roku 1968. Ve své podstatě jde o nejvíce atypický režisérův film, jehož podnětnost paradoxně nejvíce spočívá v rozpačitosti.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Na Nedvěda nenavázal. I nadále bude na lavičce hokejového národního týmu pokračovat Židlický

Před startem hokejové reprezentační sezóny je potřeba vyřešit, kdo bude český národní tým, jenž bude příští rok na jaře usilovat o obhajobu titulu mistrů světa, vést po boku hlavního trenéra Radima Rulíka. Ten se po úterku může těšit z toho, že i v té nadcházející se může spoléhat na spolupráci s Markem Židlickým. Ten tak tedy zůstává v realizačním týmu české hokejové reprezentace na rozdíl od Petra Nedvěda, jenž během léta rezignoval na post generálního manažera.

včera

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

včera

včera

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

Zdroj: David Holub

Další zprávy