Díky 0,08 promile promarnili strážníci 40 minut papírováním

Praha - Policisté zastavili první den nového roku při silniční kontrole v Praze terénní vůz s italskou poznávací značkou a dechová zkouška u řidiče ukázala 0,08 promile alkoholu. Při opakovaném dýchnutí Italovi nenaměřili nic, formalitami však strávili 40 minut, píše v sobotním vydání deník MF DNES.

Nové nařízení platné od 1. ledna ukládá strážcům zákona testovat na alkohol všechny zastavené řidiče. To s sebou může přinést potíže. I sami hlídkující policisté se shodují, že například po čokoládové tyčince se dají naměřit dvojnásobné hodnoty, než kterou italský šofér nadýchal. Ten se přiznal, že k obědu před odpolední jízdou vypil na návštěvě sklenku vína. V jeho zemi je u řidičů tolerováno půl promile alkoholu, v Česku žádná tolerance není. Za deset minut si Ital dýchl do přístroje znovu a na displeji se ukázalo 0,00. Ničeho se tedy nedopustil, popisuje MF DNES.

Jenže policisté musí přesto vyplnit dlouhý formulář Oznámení. Ten pak půjde na magistrát k dalšímu vyšetřování. "Přístroj si totiž pamatuje všechna měření a my musíme mít doloženo, že jsme vše řádně vyřešili. Je to důkaz, že jsme si nevzali úplatek," cituje MF DNES policistu. Vyřízení formalit trvalo 40 minut. Mezitím mohla kolem hlídky projet řada skutečných opilců.

Případ názorně ukázal na potíž, kterou kontroly alkoholu u řidičů přinášejí. Zvlášť nyní, kdy budou dýchat všichni. Když řidič nadýchá byť nepatrné množství alkoholu, které nemůže mít na řízení vliv a často je ani nezpůsobí skutečná sklenka, stráví v péči policistů několik desítek minut. Na světlo se tak možná znovu dostane debata, zda v Česku nezavést určitou toleranci. Sami policisté navrhují, aby alkoholtestery měřily hodnotu alkoholu až od 0,2 promile, píše MF DNES.

Související

Daně, ilustrační fotografie

Vláda schválila daňový balíček. U čeho se snižuje DPH?

Daň z přidané hodnoty (DPH) by měla u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní akce a sportovní události, vstupného na sportoviště, jízdného na vleky a vstupného do saun a dalších podobných zařízení klesnout z 15 na 10 procent. Dále by měla klesnout o čtvrtinu silniční daň u nákladních aut nad 3,5 tuny.
Ilustrační foto

Nový silniční zákon: Reflexní prvky, nové pokuty. Co se změnilo?

Praha - V platnost vstoupila novela tzv. silničního zákona č. 361/200 Sb., ve které se zavádějí některé novinky. Ty dopadnou nejen na řidiče, ale například také na chodce a cyklisty. Zeptali jsme se proto odborníka, aby nám některé z těchto nových paragrafů přiblížil.

Více souvisejících

silniční zákon policie

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 8 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

Putin vyslyšel Pašinjana. Stahuje ruská vojska z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských vojsk a pohraničníků z určitých částí Arménie na žádost arménské vlády. Toto rozhodnutí oznámil prostřednictvím agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího Dmitrije Peskova.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy