Lessy prohrál: Kubice jeho propuštěním nespáchal trestný čin

Praha - Inspekce bezpečnostních sborů prověřila podnět od ministra vnitra Jana Kubiceho, který se týkal sporu policejního exprezidenta Petra Lessyho s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP09) ohledně vyhrožování vyšetřovatelům, a nezjistila trestný čin. Řekla to mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Prověřování se týkalo sporu mezi Kalouskem a Lessym, podle něhož se ministr financí snažil vytvářet nátlak a zastrašovat vyšetřovatele korupce kolem dodávky armádních přepravních letadel CASA. Lessy řekl členům sněmovního výboru pro bezpečnost, že ministr financí kvůli kauze letounů CASA volal i jemu. "Čtvrtého sedmý 2012 jsem měl tři telefonáty během hodiny od ministra financí Miroslava Kalouska, kdy se mnou chtěl jednat o letounech CASA. Bylo tam naznačeno, že budeme všichni 'odstíháni' ve velmi krátké době. Poté se mi za ty výroky omluvil," prohlásil Lessy před poslanci. Již dříve Kalousek volal přímo vyšetřovateli kauzy CASA Jiřímu Mazánkovi, který telefonát rovněž považoval za nepřípustný nátlak a sepsal o tom úřední záznam. Kalousek interpretaci policistů odmítl a tvrdí, že s Lessym hovořil na úplně jiné téma. "Má-li pan policejní prezident jakýkoli důkaz, že jsem ho zastrašoval a následně se omlouval, ať ho předloží. Já podám rezignaci a odejdu z veřejného života. Pokud jej nemá, ať okamžitě odejde on. Nikdo, ani policejní prezident, nesmí nikoho, ani člena vlády, bezdůvodně a bez důkazů osočovat," uvedl v reakci Kalousek s tím, že vyjádření policistů vnímá jako policejní provokaci a měla by je důkladně vyšetřit Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ta po třech měsících případ odložila, neboť spáchání trestného činu ze strany policistů nezjistila. Roli ministra Kalouska v celém případu a jeho údajné vyhrožování však žádný státní orgán neprověřuje.

Související

Petr Lessy, bývalá policejní exprezident

Petr Lessy končí jako policejní přidělenec na Slovensku

Bratislava/Praha - Bývalý policejní prezident Petr Lessy končí ve funkci styčného důstojníka Policie ČR v Bratislavě, kam nastoupil v březnu 2014. Nyní mu tak končí mandát. ČTK to dnes řekl Lessy, o jeho odchodu z Bratislavy informoval Ekonomický deník.
Ilustrační foto

Zlínský policejní ředitel Koutný rezignoval, asi nebude sám. Co se stalo?

Zlín/Praha - Ředitel policie ve Zlínském kraji Bedřich Koutný rezignoval na funkci. Důvodem byl mediální tlak na něj i jeho nejbližší podřízené. Od policie na konci července zcela odejde. O odchodu je podle něj v podstatě rozhodnutý i jeho náměstek Jaroslav Vaněk, jenž však ještě nesdělil termín. Koutný to dnes řekl novinářům.

Více souvisejících

Petr Lessy Jan Kubice Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy