Válková v problémech: Vyhozený šéf vězeňské služby si postěžoval Zemanovi

Praha - Někdejší šéf vězeňské služby Petr Dohnal zaslal otevřený dopis prezidentovi, premiérovi a dalším vysoce postaveným politikům. Píše v něm, že jeho nedávné odvolání bylo v rozporu se zákonem a neplatí. Dohnala se domnívá, že nynější stav přinese problémy do fungování Vězeňské služby, protože úkony provedené jeho nástupcem budou neplatné.

Podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, která stojí za Dohnalovým odvoláním, jsou jeho tvrzení nesmyslná a neuvažená. Řekla to dnes v České televizi. Dodala, že kroky pověřeného šéfa věznic Pavla Ondráška jsou podle ní platné, a pokud je Dohnal veřejně zpochybňuje, ministerstvo jeho slova prověří i z hlediska možného vyvození trestní odpovědnosti.

Bývalý šéf vězeňské služby chce do konce týdne podat takzvaný rozklad proti rozhodnutí ministryně spravedlnosti o jeho odvolání, o jehož platnosti obecně rozhoduje osoba stojící v čele úřadu na návrh rozkladové komise.

Ministryně Dohnala odvolala na začátku dubna a řízením sboru pověřila šéfa věznice Rapotice Pavla Ondráška. Důvodem odvolání podle ní byly problémy v hospodaření vězeňství a vadil jí hlavně rozdílný pohled na vedení ředitelství věznic.

S tím ale Dohnal zásadně nesouhlasí a chce se proti odvolání právně bránit. Jeho advokát Roman Lamka uvedl, že rozkladu pravděpodobně nebude vyhověno, protože se obměnilo složení komise, která jej bude posuzovat. "Jsem přesvědčen, že budeme muset na ministryni podat žalobu," naznačil advokát.

"Nechci komentovat jako členka vlády České republiky ta nesmyslná tvrzení pana Dohnala, který už je odvolaný," sdělila v ČT Válková. Je přesvědčena o tom, že Dohnala odvolala v souladu se zákonem a pokud si Dohnal myslí opak, může se prý podle ní obrátit na soud. Podobně se vyjádřila i k Dohnalovu úmyslu podat rozklad: "Ať ho podá," řekla Válková.

Související

Simon Michailidis

Šéf Vězeňské služby Dohnal končí, nahradí ho Michailidis

Dlouholetý generální ředitel Vězeňské služby (VS) Petr Dohnal končí v čele bezpečnostního sboru. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) jmenuje na jeho místo Dohnalova dosavadního náměstka Simona Michailidise, který se funkce ujme od pátku. VS o tom dnes informovala na webu s tím, že Dohnal o uvolnění ze služebního poměru požádal a bude u sboru nadále působit jako civilní náměstek.
Škárka, Jaroslav

Škárka kvůli svým výrokům o nedonošených dětech opustí Vězeňskou službu

Bývalý poslanec za Věci veřejné Jaroslav Škárka ukončí svůj pracovní poměr ve Vězeňské službě. ČTK to dnes sdělil Petr Vlk, ředitel plzeňské věznice, kde Škárka pracuje jako vychovatel odsouzených. Někdejší politik napsal na sociální síti, že předčasně narozené děti jsou "nevyvinuté zrůdy". Bezpečnostní sbor se dnes od výroků distancoval. Ohradily se proti nim i neziskové organizace, které se věnují problematice předčasných porodů.

Více souvisejících

Petr Dohnal (šéf Vězeňské služby) Helena Válková (ANO) vězeňská služba

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy