Odbory se postavily za Válkovou. Zpochybňují Dohnalovo jmenování

Praha - Odborová organizace Unie bezpečnostních sborů, která sdružuje policisty, hasiče a příslušníky vězeňské služby, se postavila otevřeně za ministryni spravedlnosti Válkovou. Ta čelí velkému tlaku za odvolání šéfa Vězeňské služby Dohnala.

Po svém odvolání Dohnal začal vyhrožovat soudem. Válková ale nadále trvá na svém a vedením věznic pověřila dočasně Pavla Ondráška. Ten instituci povede do výběru nového řádného šéfa. Proti odvolání Dohnala se ale staví opozice a zprvu se nelíbilo ani některým vládním poslancům.

Právě kvůli tlaku, který je na Válkovou vyvíjen, nyní veřejně vystoupila Unie bezpečnostních sborů. "Členové Vězeňské služby České republiky jsou znepokojeni vývojem po odvolání brig. gen. Dohnala, kdy pověřený generální ředitel plk. PhDr. Pavel Ondrášek nemá dostatečnou možnost vést řádně Vězeňskou službu, a včetně ministryně spravedlnosti, čelí neustálým atakům směřující k destabilizaci sboru. Jsme připraveni vzhledem k sílícímu tlaku plně podpořit ozdravné kroky ministryně spravedlnosti, vedoucí zejména k ustanovení nového generálního ředitele, který vzejde z výběrového řízení, již vyhlášeného," píše v dopise Válkové předseda unie Jiří Vítek.

Pro odvolání Dohnala podle něj bylo dostatek důvodů. Zpochybňuje dokonce jeho jmenování v roce 2012 do čela Vězeňské služby. To prý proběhlo v rozporu se služebním zákonem. Nelíbí se mu ani údajně nadstandardně vysoký plat a odměny, které pobíral. "Jde o velmi nepřímou úměru v odměňování např. Policejního prezidenta, který řídí 50 tis sbor oproti generálnímu řediteli, který zodpovídá za 11 tis sbor. Je to i mimořádně nemorální chování vůči ostatním příslušníkům, kterým byl plat v uplynulých letech snížen o 10%," dodává.

Související

Simon Michailidis

Šéf Vězeňské služby Dohnal končí, nahradí ho Michailidis

Dlouholetý generální ředitel Vězeňské služby (VS) Petr Dohnal končí v čele bezpečnostního sboru. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) jmenuje na jeho místo Dohnalova dosavadního náměstka Simona Michailidise, který se funkce ujme od pátku. VS o tom dnes informovala na webu s tím, že Dohnal o uvolnění ze služebního poměru požádal a bude u sboru nadále působit jako civilní náměstek.
Škárka, Jaroslav

Škárka kvůli svým výrokům o nedonošených dětech opustí Vězeňskou službu

Bývalý poslanec za Věci veřejné Jaroslav Škárka ukončí svůj pracovní poměr ve Vězeňské službě. ČTK to dnes sdělil Petr Vlk, ředitel plzeňské věznice, kde Škárka pracuje jako vychovatel odsouzených. Někdejší politik napsal na sociální síti, že předčasně narozené děti jsou "nevyvinuté zrůdy". Bezpečnostní sbor se dnes od výroků distancoval. Ohradily se proti nim i neziskové organizace, které se věnují problematice předčasných porodů.

Více souvisejících

Petr Dohnal (šéf Vězeňské služby) Helena Válková (ANO)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy