Je mi jedno, kolik bude stát oprava Blanky, to není náš problém. Za všechno může ODS, prohlásil náměstek pražské primátorky

Praha – Otevření tunelu Blanka se opět odkládá, tentokrát za to mohou poškozené kabely. V létě roku 2013 přišly nečekané deště, které způsobily to, že do průchodek natekla voda. Kvůli tomu kabely, které byly určeny pro tento tunel, zdegradovaly a nyní jsou nefunkční. Nikdo to neřešil rok a půl, to je fatální problém, vysvětloval pro Radiožurnál náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek.

„My jsme zdědili to dědictví tunelu Blanka v tom, že tam jsou problémy, které dodavatelé svádí na město, ale město s nimi nemá nic společného. My jsme si objednali tunel funkční, platíme tunel funkční a problém je, že nemáme odevzdáno," komentoval nejnovější komplikace radní, podle kterého měl být tunel ve funkčním stavu předán městu už 21. února.

Podle dostupných informací bude třeba vyměnit několik desítek kilometrů kabelů. „Kolik to bude stát, je mi poměrně jedno, protože to musí platit ten, kdo to zapříčinil," uvedl Dolínek s tím, že město žádné další peníze platit nebude. Víc než peníze ho proto trápí čas. „Z mého pohledu, když si vezmeme, že se jedná vlastně o komplexní výměnu v rámci celého tunelového komplexu, tak to je v řádu několika měsíců, ale ten termín nemohu stanovit," nedokáže náměstek primátorky říct, kdy bude Blanka otevřena pro dopravu. Už teď se přitom náklady na provoz tunelu pohybují kolem 15 milionů za měsíc.

Velká část viny padá podle Dolínka na občanské demokraty. „Velké neštěstí je vlastně v tom, jak ODS, která vedla město v posledních 20 letech v minulosti, vysoutěžila zvlášť zhotovení tunelu a zvlášť tu technologickou část tunelu. Nyní si vlastně přehazují mezi sebou dodavatelé, kdo za co může. Klasicky by to mělo být tak, že jeden vysoutěžený vítěz, který má obě dvě části," má jasno radní.

Problém si více dodavateli spočívá podle zástupce primátorky v tom, že dodavatelé hází vinu jeden na druhého. „Metrostav řekne - udělal jsem to správně, ČKD DIZ řekne - položil jsem správné kabely a náš inženýring řekne - my jsme to pohlídali, je to správně. Ale ono to nefunguje," vysvětluje Dolínek a dodává, že dodavatelé jsou čtyři a musí se mezi sebou nějak domluvit a podělit.

„Nechci peníze, chci to, co jsem si nasjednal. Chci mít funkční dílo. Mně je to jedno, jak si to ty firmy udělají mezi sebou. Já mám svého stavbyvedoucího, to je IDS a mám dodavatele, a mně je to ale úplně jedno. Já nebudu přece za něco platit, já nebudu řešit, že jim nefunguje nějaký kabel, to je jejich problém," dodal rázně radní pro dopravu s tím, že v několika dalších dnech budou probíhat různá jednání mezi firmami a městem.

Celou situací se možná bude zabývat i policie. „Já si myslím, že ve finále to stejně nakonec bude soudit policie, protože musím konstatovat, že již nyní se doptává policie na řadu věcí kolem tohoto celého díla. Myslím si, že řada mých předchůdců udělala řadu nestandardních kroků, které byly v neprospěch Prahy jako celku," obvili předchozí vedení radnice Dolínek, podle kterého ale samo město prozatím trestní oznámení podávat nebude.

Související

Tunel Blanka

Kolaudace velké části tunelu Blanka neplatí, rozhodl soud

Městský soud v Praze vyhověl žalobě spolku Holešovičky pro lidi a zrušil kolaudační souhlas pro největší část tunelového komplexu Blanka mezi Špejcharem a Pelc Tyrolkou. Na webu to dnes uvedla Česká televize s odkazem na vyjádření mluvčí soudu Markéty Puci.
Záchranná služba, ilustrační foto

Tramvaj u tunelu Blanka smetla auto, převrátilo se na střechu

Nehoda tramvaje a osobního vozidla v ulici Milady Horákové u výjezdu z tunelu Blanka komplikovala dnes po poledni pražskou dopravu. Osobní auto se převrátilo na střechu, nehoda si vyžádala dva zraněné. Vyplývá to z vyjádření pražské policie, hasičů a záchranné služby.

Více souvisejících

Tunel Blanka magistráty Praha

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy