Silnice v Česku zarůstají trávou. ŘSD nestihlo zakázky

Praha - Krajnice podél silnic se v těchto dnech mění ve velmi nebezpečná místa. Nejsou totiž posekané a přes vysokou trávu a křoví není dobře vidět na ostatní účastníky provozu. Tyto problémy jsou téměř po celé republice a to hlavně podél dálnic a silnic prvních tříd, jejichž údržbu spravuje Ředitelství silnic a dálnic. Jeho úředníci totiž nestihli, v některých krajích, dokončit výběrová řízení na údržbu kolem komunikací.

Jako v džungli. Dopravní značky se ve vysoké trávě ztrácejí. Patníky , svodidla a další bezpečnostní prvky nejsou vidět vůbec. Takhle to vypadá třeba podél silnice první třídy z Jihlavy na Havlíčkův Brod. Okraje silnic tam letos ještě nikdo neposekal.

Tráva okolo silnic je vysoká 150 centimetrů a to je hodně nebezpečné. Auto, kterému byste měli dát na křižovatce přednost, přes vysokou trávu téměř nevidíte. A o motorce nemluvě.

Sekání trávy a křovin tam má na starost ředitelství silnic a dálnic, které problémy přiznává. Ty se dokonce týkají dálnic a silnic prvních tříd v rámci celého kraje. "Nestihli jsme na Vysočině dokončit výběrové řízení na údržbu okolo silnic," přiznal mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Vysočina ale není jediná, která řeší tento problém. Podobně to vypadá třeba na výjezdu z Liberce na Prahu. Kvůli přerostlé trávě nejsou na středovém pásu vidět patníky ani svodidla.

Výběrová řízení na údržbu okolo dálnic a silnic první tříd se nestihla zadat včas prakticky ve všech krajích a to prý jednak kvůli tomu, že ředitelství silnic a dálnic je vyhlásilo později než v letech minulých a také ti, co o provádění těchto prací měli zájem, různým dotazováním výběrová řízení neúměrně prodlužovali. "Ano, mohli jsme to zadat dříve, nicméně každá ta zakázka je v nějakém konkrétním harmonogramu připravována," brání se mluvčí ŘSD Rýdl.

Ředitelství silnic a dálnic slibuje, že během července už ve všech krajích výběrová řízení na údržbu okolo silnic dokončí, a tak nejpozději v srpnu by prý okolo dálnic a silnic prvních tříd po celé republice mělo byt už vše upravené.

Navíc ředitelství silnic a dálnic už v těchto dnech na ty nejnebezpečnější úseky podle slov svého mluvčího posílá techniku a ta okolí silnic upravuje. Práce jdou ale pomaleji - protože údržba se musí dělat postupně a po malých úsecích tak, aby se na tyto zakázky nemuselo ředitelství silnic a dálnic vypisovat nová výběrová řízení, což mu při větších zakázkách ukládá zákon.

Související

Přestavba dvou křižovatek u Úval u Prahy

Přestavba dvou křižovatek u Úval u Prahy

Byla zahájena přestavba stávající křižovatky silnic I/12 a II/101 u Úval. Vedle toho ŘSD přestaví i křižovatku silnic II/101 a III/1214 (ul. Pražská) vedoucí do Úval. Obě křižovatky leží blízko sebe a vzájemně se ovlivňují, proto budou přebudovány na jeden celek. Informaci redakci serveru EuroZprávy.cz poskytlo ŘSD.

Více souvisejících

Silnice dálnice silnice řsd

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy