Zákaz vjezdu kamionů do Prahy je nereálný, soudí náměstek primátora

K plánu minulého vedení Prahy na zákaz vjezdu kamionů na území metropole dorazilo takové množství námitek, že je nereálný. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Zákaz, který měl platit pro nákladní vozy nad 12 metrů délky, stále schvalují silniční úřady, dá se však předpokládat zamítavé stanovisko.

"Negativně k němu vyjádřila dopravní policie dotčených městských částí, negativní stanovisko přišlo ze Středočeského kraje, takže je vlastně nereálné zakazovat vjezd kamionů," uvedl náměstek.

Co čeká pražskou dopravu v roce 2019? Plány představují naši náměstci Adam Scheinerr (doprava) a Pavel Vyhnánek (finance). pic.twitter.com/gt7r4FRUeI

— PRAHA SOBĚ (@PRAHASOBE) 22. ledna 2019

Dopravní opatření inicioval bývalý náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) v roce 2016 jako reakci na to, že stát vyřadil úsek Pražského okruhu mezi D1 a D11 ze seznamu prioritních projektů, které měly zrychleně získat posudek vlivu na životní prostředí.

Minulá rada později zvolila nejtvrdší variantu zákazu, která kromě sjezdu z Pražského okruhu do města zapovídá i vjezd na Jižní a Štěrboholskou spojku a Spořilovskou, které nyní nahrazují jihovýchodní část Pražského okruhu.

Plán od počátku sklidil vlnu kritiky od policie, ministerstva dopravy, Středočeského kraje a dopravců. Naopak pro se postavila část obyvatel Spořilova, dlouhodobě kritizující fakt, že přes obytnou zástavbu v důsledku nedokončeného vnějšího okruhu projíždějí kamiony, což vede k výraznému zhoršování kvality ovzduší.

Dopravní opatření podléhá schválení silničního úřadu, v podobných případech ministerstvo dopravy obvykle v metropoli určí jeden, který rozhodne. V tomto případě to však neučinilo, takže zákaz musí posuzovat všech 27 pražských silničních úřadů. Ty zatím všechny nerozhodly, i když už je dávno po lhůtě 90 dní, kterou na to měly.

Související

Více souvisejících

Praha nákladní doprava kamiony Praha sobě (sdružení)

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy