Češi riskují život. Počet incidentů na železnici prudce narůstá

V prvním pololetí letošního roku se na železnici stalo 634 nehod a incidentů, což je o 15 procent více než za stejné období loni. Vážná byla situace zejména v prvních měsících, naopak v květnu a v červnu mimořádných událostí ubylo. Vyplývá to ze statistik Drážní inspekce. Letos přibylo také střetů na železničních přejezdech.

Nejhorším měsícem letošního roku co do počtu mimořádných událostí na železnici byl zatím březen, kdy inspektoři museli řešit 117 incidentů. Nejtěžší nehodou byla srážka dvou vlaků v Brně z kraje března, při které se zranilo 23 lidí a škoda přesáhla půl milionu korun. Nárůst počtu nehod železničáři zaznamenali i v lednu, únoru a v dubnu, kdy se meziroční nárůst incidentů pohyboval až k téměř 30 procentům. V posledních dvou měsících pololetí naopak přišel meziroční pokles zhruba o deset procent. Podle odborníků jde o návrat do normálu.

Stát i dopravci kvůli nárůstu nehod zavedli několik opatření. Například České dráhy zpřísnily kontroly strojvedoucích a provedly stovky mimořádných. Dopravce uvedl, že kontroly žádná systémová pochybení nezjistily a ve většině případů šlo o individuální selhání. Stát kvůli nehodám začal připravovat nový bodový systém pro strojvůdce, který by je měl sankcionovat za časté prohřešky. Další připravovanou novinkou je kontrola volného času strojvedoucích, což by mělo zamezit situacím, kdy strojvedoucí místo povinného odpočinku jezdí pro jiného dopravce.

Letos přibylo také střetů na železničních přejezdech, ať už s automobily, lidmi nebo jinými překážkami. V pololetí se jich stalo 92, meziročně o 11 procent více. Zemřelo při nich 13 lidí. Správa železniční dopravní cesty letos investuje do zabezpečení železničních přejezdů desítky milionů korun. Organizace nedávno oznámila, že chce do roku 2023 vybudovat na téměř všech přejezdech na silnicích první třídy závory. Do konce letošního roku budou závory na 132 ze 164 přejezdů.

Související

Více souvisejících

Vlaky železnice

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Válka v Izraeli

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

před 20 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí se příští týden citelně oteplí

Příští týden se oteplí. V maximech denní teploty vyrostou až na 20 stupňů, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy