Cestujícím v pražských tramvajích hrozí nebezpečí!

Praha - Na pěti místech ve městě jsou tramvajové koleje tak opotřebované, že jsou vážně ohroženi cestující, upozornilo ve středu Odborové sdružení pracovníků elektrických drah a autobusové dopravy (OSPEA). Dopravní podnik hlavního města (DPP) kritiku odmítl a poukázal na vliv extrémních teplot.

Úseky byly podle odborářů kompletně opravené před dvěma lety a v případě ulice Milady Horákové jen před rokem."V prostoru rozjezdové splítky před křižovatkou Milady Horákové a Badeniho se bočně posunula kolejová konstrukce. V daném místě se musela snížit rychlost tramvají do 10 kilometrů za hodinu. Přitom tramvajová trať byla uvedena do provozu 31. srpna 2010," uvedl Vratislav Feigel, předseda OSPEA.Mezi další úseky s nestandardně opotřebenými kolejemi je například nájezdový oblouk na tramvajový most přes KOMOKO. Tam se podle odborářů zbortily geometrické polohy koleje. Také v tomto úseku se musela snížit rychlost do 20 kilometrů za hodinu. "Tato tramvajová trať byla přitom uvedena do provozu teprve vloni v říjnu," dodal Feigel.Další problémy jsou v ulici Plzeňská v úseku Motol - Krematorium Motol, kde se opotřebily boční hlavy kolejnic. Tato část byla po totální rekonstrukci uvedená do provozu v polovině září roku 2010.Problémy vykazuje i Rašínovo nábřeží, respektive úsek Výtoň - Palackého náměstí, kde se bočně i výškově zvlnily kolejnice. "To je důsledek stavebních prací prováděných v extrémních mrazech," uvedl Feigel. Připomněl, že uvedená část trati se po opravě otevřela 14. února letošního roku.Komplikace jsou také v ulici Spořilovská v úseku Teplárna Michle - Spořilov, kde je omezeno potkávání protijedoucích tramvají. Tento úsek byl po rekonstrukci uvedený do provozu vloni v listopadu.Odbory zásadně odmítají tvrzení dopravního podniku i pražského magistrátu, že podobné opotřebení nových kolejnic je běžné."Upozornění odborářů je znepokojující a myslím si, že právě řešení takových problémů je jeden z úkolů nového krizového manažera DPP Vladimíra Licha, který má prověřit stávající smlouvy s dopravním podnikem se zhotoviteli nejen z hlediska ceny, ale také kvality odvedené práce, případně s tím souvisejících záruk," uvedl náměstek primátora pro dopravu Josef Nosek (ODS).Za současnými problémy může být podle odborů například použití nesprávného typu kolejnic či nekvalitního materiálu, špatná konstrukce trati, která by mohla mít příliš ostré oblouky, nebo používání tramvají typu 14T, které nemají otočné nápravy.DPP se kritice odborářů brání, na vině je podle něj počasí. "Na některých místech došlo k ovlivnění tramvajových tratí extrémním vzestupem teplot, na jedné z uvedených tratí nedošlo v posledních letech k rekonstrukci, ale k běžné opravě, u další uvedené trati je omezení rychlosti způsobeno především tím, že není stavebně dokončena, uvedla mluvčí Monika Lojínová. "Posledním z míst je tramvajová trať v Plzeňské ulici. Zde žádné omezení rychlosti jízdy není a opotřebení kolejnic je v souladu se všemi předpisy a normami," dodala."Během uplynulých dní došlo vlivem extrémních teplot k vybočení kolejnic z panelů v ulici Maniny a Seifertově. DPP již všechna tato místa zprovoznil a je zvláštní, že OSPEA tato opotřebení tramvajových tratí ve svém tiskovém prohlášení neuvedla," připojila mluvčí.

Související

Více souvisejících

Praha Tramvaje

Aktuálně se děje

před 24 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 50 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Se Simonou Postlerovou se lidé rozloučí ve vinohradském divadle

Poslední rozloučení se zesnulou herečkou Simonou Postlerovou se uskuteční příští týden v Praze. Dlouholetá členka souboru vinohradského divadla zemřela během uplynulého víkendu, bylo jí 59 let. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy