DTest varuje: Nenechte se napálit! S letenkou vám přibalí i pojištění

Praha - Zákazníci, kteří si nakupují letenky na internetu, musejí dát pozor, aby si omylem nezakoupili i nechtěné pojištění. To totiž prodejci letenek "přibalují“ společně k nákupu a porušují tím evropské předpisy, uvedl ve čtvrtek časopis dTest.

K odmítnutí doplňkových nabídek stačí zpravidla jedno kliknutí, přesto je taková nabídka v rozporu s evropským nařízením o pravidlech pro letecké služby. Pojištění totiž "přibalují“ prodejci rovnou k letenkám."Minulý týden vydal Evropský soudní dvůr rozsudek, kterým sjednotil výklad nařízení, a prohlásil, že zákazník se musí sám výslovně rozhodnout, zda doplňkovou službu zakoupí. Prodejce tedy nesmí tuto možnost automaticky přidávat," vysvětlil právní poradce časopisu dTest Miloš Borovička. "Na tuzemských webech je přednastavené pojištění jako součást letenky téměř pravidlem. Dalším nešvarem je zahrnutí provize ze zprostředkování prodeje mezi poplatky spojené s letem, což považujeme za zcela nesprávné a netransparentním," dodal Borovička.Evropská nařízení jsou pro členské státy přímo závazná a vnitrostátní soudy musejí podle nich rozhodovat. Výklad nařízení je stejný v celé Evropské unii. "Časopis dTest vyzval největší prodejce letenek, tedy společnosti Student Agency, Asiana a Čedok, aby se zdržely protiprávní činnosti a své nabídky v e-shopech přizpůsobili nařízení. Pokud tak neučiní, podáme podnět dozorovým orgánům pro porušování cenových předpisů," upozornil Borovička.S dotazy na uplatnění práv v letecké dopravě se mohou zákazníci obrátit na poradenskou linku dTestu 299 149 009. V provozu je každý pracovní den od 9 do 17 hodin.

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest letenky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy