Změny v pražské MHD: Konec autobusů DPP? Možná nastoupí soukromníci

Praha - Místo pražského dopravního podniku by autobusy městské hromadné dopravy v metropoli (MHD) mohli do budoucna provozovat soukromníci. Píše o tom sobotní vydání Mladé fronty Dnes (MfD), podle kterého není primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) v principu proti.

"Je to zásadní otázka, kterou se bude muset koalice zabývat. Já principálně nejsem proti," uvedl Svoboda pro MfD. A TOP 09, se kterou ODS Praze vládne, myšlenku nezavrhuje. "Soukromý vlastník hospodaří lépe a s menšími náklady než město či stát," zmínil primátorův náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09). Nápad je vedlejším produktem analýzy, kterou si primátor nechal zpracovat pro vyhodnocení dopadů rozsáhlých změn, které čekají MHD v Praze od 1. září. Odborníci z Českého vysokého učení technického a společnosti Boston Venture Central Europe v ní uvádějí, že potenciální úspora je až miliarda korun ročně. Podmínkou nižších nákladů by ale bylo zachování stávajících kilometrových nákladů dopravců. Zatímco nynější provozovatel si účtuje za kilometr cesty svého kloubového autobusu 63 korun, u soukromníků je to jen 41 korun, uvedli experti. Čísla uvedená v analýze ale zpochybnil šéf pražského dopravního podniku Vladimír Lich, který si původně také se záměrem nakupovat autobusové služby u jiných firem pohrával. "Byl jsem toho názoru, že bychom autobusy outsourcovat mohli, za předpokladu, že nebudeme mít fixní náklady, tedy třeba i garáže," prohlásil. Lich zároveň zpochybnil údaje, na kterých experti svoji analýzu postavili. "Posudek změn v MHD nemá správná čísla. Udávají čísla i přes 60 korun za kilometr, DP jezní kolem 50 korun," uvedl. Také politici našli na nápadu několik problematických míst. Náměstek Hudeček upozornil na to, že soukromá firma by se mohla na městský rozpočet napojit jako pijavice, proto je nutnou podmínkou takové změny konkurence více dopravců. Primátor Svoboda zas poukázal na problém času a možné korupce. "Nedomnívám se, že jsme schopni autobusy outsourcovat do roku 2014 a že je v Česku podobný krok realizovatelný bez pochybností a možných problémů spojených s ovlivňováním operace," zmínil pražský primátor. Toho čekají za dva roky nové volby a nemá tak jistotu, že bude o osudu města rozhodovat i potom. Myšlenka přenechat autobusy v Praze soukromníkům má sporný efekt i pro cestující. Pokud by se například jednotlivé firmy nedomluvily na vzájemném uznávání jízdních dokladů, museli by mít lidé na různé linky jiný lístek. Podobně tomu je například v Amsterdamu. Soukromníci také nemají, oproti stávajícímu dopravci, velké zálohy autobusů a nemohli by tak zaručit náhradní spoje pro případ výluk na linkách tramvají nebo metra. Ty by si měl dopravní podnik ponechat i do budoucna.

Související

Poláci by Čechům měli závidět MHD a železnici. Píše server

Poláci by Čechům měli závidět MHD a železnici. Píše server

Česká republika má v posledních letech obrovský problém s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil na trhu a to se dotýká i MHD včetně železnic. A nejen s tím se pojí mnoho problémů. Polský server Onet nyní přináší zprávu, že by Poláci měli Čechům závidět naši MHD včetně železnice. Proč si to polský cestovatel v rozhovoru pro server myslí?
Tramvaje

Nejlepší systém MHD na světě má Berlín, Praha je druhá

Nejlepší systém městské hromadné dopravy na světě má Berlín, na druhém místě je Praha. Pořadí je výsledkem průzkumu, který provedl vydavatel turistických průvodců Time Out. Ten se ptal obyvatel vybraných měst, jak jsou s veřejnou dopravou spokojení - 96 procent Pražanů v něm odpovědělo pozitivně.

Více souvisejících

mhd Praha

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Adriana Mašková a Filip Blažek Prohlédněte si galerii

StarDance 2024: Česká televize oficiálně představila soutěžní páry

Třináctá řada populární televizní show StarDance odstartuje v říjnu. Česká televize ve čtvrtek představila taneční páry, které budou usilovat o titul krále či královny tanečního parketu. ČT už dříve odhalila, že v nové řadě se představí například herec Filip Blažek či zpěvačka Lucie Vondráčková. 

před 19 minutami

před 1 hodinou

včera

Rusko, Kreml

Rusko z vládního webu vymazalo změnu hranic v Baltském moři

Návrh ruského ministerstva obrany na revizi námořních hranic Ruska na východě Baltského moře byl ve středu odstraněn z vládního portálu, kde byl zveřejněn. Tento návrh vyvolal zmatek a obavy mezi členskými zeměmi NATO, jako jsou Finsko, Švédsko, Litva a Estonsko, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

Volby ve Velké Británii

Britské parlamentní volby mohou být už za pár týdnů, tvrdí média

Britové si budou volit nové složení parlamentu už v červenci, píší dnes tamní média. Uvedl to například deník Guardian. Podle informací televize ITV se má hlasovat 4. července. Očekávalo se přitom, že volby proběhnou nejdříve na podzim. Premiér Rishi Sunak ve středu řekl, že volby budou v druhé polovině roku.  

včera

včera

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

včera

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

včera

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

včera

včera

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

včera

včera

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

včera

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy