Taxikáři mají strach. Před útoky se chránit nedá, tvrdí

Praha - Pražští taxikáři připouští, že účinná ochrana proti útokům neexistuje. Pro zvýšení bezpečnosti řidičů i samotných cestujících prosazují objednávání jízd přes dispečink, nově by jim mohly pomoci také stále častěji používané bezhotovostní platby, aby u sebe taxikáři neměli vysokou hotovost. Shodují se na tom lidé pracující v oboru, kteří tak reagují na nedávné vraždy taxikářů.

"Je těžké najít způsob, jak řidiče stoprocentně ochránit," řekl na dotaz ČTK předseda odborů Taxi Praha Pavel Jelínek. "Jak chcete zabránit v násilnostech člověku, který si do auta sedne s pistolí? Tomu žádná vysílačka ani GPS navigace předejít nemůže," uvedl s tím, že jeden ze zavražděných mužů byl jeho přítelem.

i přes pesimistický pohled každou možnou prevenci vítá. Stejně jako další i on tvrdí, že největší nebezpečí plyne z toho, když do auta přisedne zákazník přímo z ulice. Jednatel Profi Taxi Miroslav Žežulka proto říká, že nejúčinnější ochranou cestujících i řidičů je důsledné objednávání vozidel přes dispečink. V takovém případě totiž odpadá anonymita zákazníků a existují také jiné záznamy v podobě telefonního hovoru.

Jednou z dalších možností ochrany je podle majitele Student Agency a provozovatele Tick Tack taxi Radima Jančury postupné omezování plateb v hotovosti, které nyní tvoří ve vozidlech zhruba polovinu všech plateb. Postupně by však měly klesat až k ideální pětině všech transakcí. Podle Jančury totiž současná série vražd nevypadá na vyřizování účtů mezi taxikářskými mafiemi, ale spíše na obyčejné loupeže.

Před podobnými situacemi chrání řidiče pracující pro dispečink Profi Taxi bezpečnostní opatření, které používají od roku 2006. Žežulka ale podrobnosti odmítl komentovat s tím, že by se prozrazením podstatně snížila efektivita celého systému.

Policie o víkendu varovala před nebezpečím, které řidičům taxíků hrozí. V Uhříněvsi se našla těla mladíka a staršího muže, oba byli podle detektivů zavražděni v souvislosti se svým povoláním. Pražští kriminalisté aktuálně pátrají také po pachatelích dalších dvou vražd, jejichž oběti byly zastřeleny. Jednou z obětí je přitom rovněž taxikář.

Související

Ilustrační foto

Virgulák podal ústavní stížnost, za vraždy taxikářů má doživotí

Brno - Vrah taxikářů David Virgulák, který si odpykává doživotní trest, podal ústavní stížnost. Jde o poslední mimořádný opravný prostředek, který má k dispozici. Muž vinu během procesu popíral, podle obhajoby chybí jasné důkazy a čin mohl spáchat někdo jiný. Virgulákovo dovolání loni na podzim odmítl Nejvyšší soud (NS).

Více souvisejících

Vraždy taxikářů Radim Jančura loupež

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy