Zloději kovů mají utrum? Brabec si vyhlášku pochvaluje

Praha - Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) si pochvaluje vyhlášku, podle které již není možno vykupovat kovový šrot za hotové. Krádeží dle jeho slov ubývá. Ministerstvo životního prostředí dnes také uvolnilo 100 milionů korun z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR na odstranění černých skládek či akutních havarijních stavů nelegálních skladů odpadů.

Policejní statistiky ukazují, že ve srovnání s loňským rokem klesla letos v prvním čtvrtletí škoda z krádeží kovů přibližně o 60 procent. Majitelům výkupen kovového šrotu klesaly podle nedávného zjištění ČTK od začátku března příjmy až o polovinu. Shodují se, že předpis poškozuje jejich byznys.

Brabcův resort pošle nejpozději do konce týdne do mezirezortního připomínkového řízení dokument, který má do budoucna změnit a zpřísnit podmínky sběru. Zhruba za měsíc by se mohl dostat na jednání vlády.

Například Moravskoslezský kraj trápí krádeže kovů dlouhodobě, podle provozovatelů se může výkup šrotu přesunout do Polska, kde jsou výkupní ceny až o pětinu vyšší. Vývoz odpadu ale české zákony zakazují. Brabec bude kvůli tomu v pondělí jednat se svým polským protějškem."Není to samozřejmě jen díky tomu (vyhlášce), je to i díky práci Policie ČR, která zintenzivnila činnost v této oblasti. Sama policie ale říká, že jí ta bezhotovostní vyhláška velmi pomohla," řekl Brabec.

Peníze na odstranění skládek

„Minimální výše podpory na jeden projekt činí 100 tisíc korun, maximální výše podpory na jeden projekt může dosáhnout 20 milionů korun. Podporu poskytneme ve výši až 80 % z celkových způsobilých výdajů," upřesňuje ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Právě otvíraná výzva je dvoukolová. Zájemci o podporu nejpozději do 14. května do 12 hodin podají na Státní fond životní prostředí ČR projektový námět, a to tištěnou i elektronickou verzi na CD, včetně kompletní dokumentace. Všechny dokumenty potřebné k podání projektového námětu, včetně textu výzvy, najdete na této internetové adrese. Podané projekty po formální kontrole posoudí Česká inspekce životního prostředí.

„Projektové náměty budeme posuzovat podle míry možného akutního rizika, jako jsou např. emisní, požární, intoxikace obyvatel, únik nebezpečných látek do vod, ohrožení okolních biotopů atd. Zásadní pro posouzení bude existence prokazatelného přímého a akutního rizika ohrožení významných vodních toků, ekosystémů ve zvláště chráněných územích a většího počtu obyvatel ve vzdálenosti do jednoho kilometru. Rád bych zdůraznil, že navržené řešení tohoto typu problémů má oporu jak v zákoně o odpadech, tak i v zákoně o vodách nebo v zákoně o předcházení ekologické újmě a o její nápravě. Doufám tedy, že tento společně vytvořený program přispěje k řešení sanace těch nejkritičtějších objektů a skládek," říká ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Podle slov tiskové mluvčí Petry Roubíčkové žadatele s vybranými projektovými náměty pak Fond vyzve, aby ve 2. kole výzvy podali žádost o podporu. Tyto žádosti bude přijímat od 27. května do 27. července 2015 do 12 hodin a vyhodnocovat se budou průběžně hned od okamžiku podání.

„V této výzvě mohou podat žádost pouze ti žadatelé, kteří dlouhodobě a opakovaně vyvíjejí snahu o odstranění černých skládek z katastru obce veškerými legálními prostředky, což prokážou při podání projektového námětu prostřednictvím předložených příloh," doplňuje Valdman.

„Podmínkou pro získání dotace je i to, že žadatelé musí poskytnutý státní příspěvek na odstranění černých skládek a akutních ekologických rizik nadále vymáhat po majiteli nebo provozovateli, který za ně zodpovídá," dodal ministr Brabec.

Související

Německá policie, ilustrační foto

Němci vzali útokem opětovně otevřené sběrné dvory, musela zasahovat policie

V německé spolkové zemi Dolní Sasko po nucené měsíční uzavírce kvůli pandemii nemoci covid-19 začalo pro veřejnost ve středu opět fungovat několik sběrných dvorů. Němci komunální zařízení vzali doslova útokem, takže se před vjezdy tvořily dlouhé kolony i s více než hodinovou čekací dobou. Na několika místech musela dopravu regulovat policie, napsal dnes deník Bild.

Více souvisejících

sběrny Ministerstvo životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy