Průmyslové zemědělství nezajistí rozvoj venkova ani zaměstnanost, upozorňuje ODS

Praha - Zemědělství a s ním související činnosti byly ve venkovském prostoru vždy nositelé zaměstnanosti a rozvoje obcí a regionů. Senátorka za ODS Veronika Vrecionová v komentáři, který obdržel server EuroZprávy.cz, ale upozorňuje, že stávající vedení ministerstva zemědělství, vsadilo na zemědělství průmyslové, v době, kdy se vyspělý svět od takového pojetí odvrací a vydává se zcela opačným směrem.

Podle senátorky jsou důvodem tohoto trendu ve vyspělých zemích především snahy zamezit vylidňování venkova, ale také podpora menších zemědělců a živnostníků, kteří ve venkovském prostředí působí. "Jednou z možností, kterou se vydalo například sousední Rakousko nebo Německo, je cílená podpora produkce zemědělských surovin, které jsou pro danou lokalitu specifické a na ní navazující podpora výroby lokálních potravin, lokálních pokrmů i lokální turistiky. Zemědělství se v takových regionech stává nositelem identity i zaměstnanosti na venkově, zejména prostřednictvím podniků na bázi rodinných farem. Venkov u našich sousedů se tak může opírat o lidi, kteří mají k místu, kde hospodaří, generacemi vytvořený a upevňovaný vztah," upozornila.

"Také v naší zemi se po letech nadvlády a dominance někdejších jednotných zemědělských družstev a státních statků postupně během posledních pětadvaceti let, zvyšuje podíl farem obhospodařovaných fyzickými osobami (soukromými zemědělci) na rodinných farmách. Tím jsme se do současné doby postupně blížili pojetí zemědělství ve vyspělých zemích," podotkla Vrecionová.

Senátorka připomíná, že na letošním Světovém fóru pro venkov (WRF) ve Španělsku řekl ředitel WRF Auxtin Ortie Etxeberria, že ve vyspělých zemích vytváří právě rodinné farmy 70 procent produkce surovin k výrobě potravin. Navzdory tomu se ale podle ní ČR pod současným vedením MZe vrací do dob socialistického průmyslového zemědělství, které žádoucí rozvoj venkova nezajistí.

"Takové zemědělství je postaveno pouze na ekonomických parametrech konkurenceschopnosti, bez potřebného vztahu k místu podnikání. I velkoprůmyslové zemědělství bylo přitom v předlistopadových dobách významným zaměstnavatelem na venkově – to ale díky umělé zaměstnanosti a politicky směrovaným zakázkám pro příslušné zemědělské podniky v rámci takzvaných přidružených výrob. Takové zakázky ale dnes neexistují. Navíc, i díky používání moderních technologií - velké průmyslové zemědělské podniky naopak minimalizují počet svých zaměstnanců, kteří mají ale velmi málo příležitostí sehnat na venkově mimo zemědělství pracovní příležitosti," podotkla.

"Přestože má ze zdrojů Evropské unie resort zemědělství na Programy rozvoje venkova (PRV) k dispozici desítky miliard korun, reálným výsledkem opravdový rozvoje venkova nebude. Ukazují to mimo jiné statistiky z průběhu již vyhlášeného prvního kola dotací na PRV, v němž drtivou většinu podpor získají velké zemědělské podniky a velké zemědělské projekty, které často ani ve venkovském prostoru nesídlí. A pokud ano, skončí tyto peníze místo skutečného rozvoje venkova v průmyslových technologiích. Ti, kteří by k rozvoji venkova mohli a chtěli skutečně přispět, budou jen paběrkovat, přestože by bylo možné právě na zemědělství a na práci aktivních lidí na venkově žijících žádoucí rozvoj regionů postavit," uzavřela senátorka.

Související

Více souvisejících

Veronika Vrecionová (ODS) zemědělci ODS

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 51 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy