Obří černá skládka roste u Buštěhradu. Kamery někdo ukradl

Buštěhrad - Na okraji středočeského Buštěhradu se již dlouhá léta rozprostírá jedna z největších černých skládek u nás. Tuny odpadků, pneumatik, nábytku nebo stavební suti ztěžují život obyvatelům v okolí i majitelům pozemků. Zbavit se jí ale nadobro není vůbec jednoduché.

Ačkoliv je skládka na okraji obce, k nejbližším obydleným domům je to jen 300 metrů vzdušnou čarou. I pro řidiče projíždějící po silnici kolem, to není vůbec pěkný pohled (zde). Je jen těžko představitelné, že něco takového může být k vidění ve 21. století ve středu Evropy. Nepříjemnou situací se samozřejmě zabývá vedení města, ale jejich kompetence jsou značně omezené.

Starostka obce Daniela Javorčeková přiznává, že se jedná o dlouhodobý problém. "Za stav pozemků je zodpovědný v první řadě jejich majitel a pozemky pod skládkou nejsou většinou v majetku města," vysvětluje jeden z problémů, kvůli kterým se skládka v katastru obce stále nachází. Většina pozemků pod skládkou je v rukou soukromých majitelů, největším vlastníkem je pak společnost Real Eco Technik.

Firma Real Eco Technik už v minulosti nelegální skládku uklízela, vždy se ale situace po čase vrátila do starých kolejí. Monitorovací zařízení, které mělo dohlížet na pořádek, totiž brzy někco odcizil. A uklizený prostor se odpadem znovu zaplní velmi rychle. Nenaváží ho tam totiž okolní obyvatelé, ale rovnou stavební firmy a vrakoviště.

Město pro vyřešení problému plánuje prostor vyklidit a znepřístupnit automobilům: "Bude důležité tu komunikaci zahradit, protože ona je tam načerno, takže se to zahradí betonovými bloky, aby se tam nedalo vjet," popisuje starostka budoucí opatření. A samozřejmě se počítá i s umístěním ostrahy nebo kamerového systému.

Zástupce společnosti Real Eco Technik nám ale mimo kameru sdělil, že situace není tak jednoduchá. Pokud se totiž inkriminovaná cesta zahradí, budou muset veškeré nákladní automobily projíždět Buštěhradem, do kterého nyní nesmějí. A to se místním jistě také líbit nebude.

Navíc udržet prostor v čistotě není podle lidí z dotčené firmy levnou záležitostí. Fotopasti a kamerový systém dle předchozích zkušeností dříve nebo později někdo odcizí a dozor bezpečnostní agentury vyjde na desetitisíce měsíčně. Bez nepřetržitého dohledu se však bude problém brzy opakovat. Složitou situaci v Buštěhradě by tak levně vyřešila jen jediná věc, a to kdyby se někteří Češi začali chovat jako civilizovaní lidé a přestali svůj nadměrný odpad sypat volně do krajiny.

Související

Povodně, ilustrační fotografie

Osmikilometrová skládka v Belgii je svědectvím zkázy, kterou přinesly záplavy

Opuštěná dálnice ve východní části Belgie je téměř pohřbena pod nahromaděnými odpadky - zničenými lednicemi, rozbitým nábytkem, roztrhanými závěsy, plyšáky nebo nefunkční elektronikou. Na provizorní, osm kilometrů dlouhé skládce u Lutychu se nahromadilo 90.000 tun odpadů z domácností poškozených červencovými záplavami.
Policie ČR, ilustrační fotografie

Policie na hranicích zadržela kamiony s ilegálním odpadem

Jihočeští policisté v minulých dnech zadrželi na hraničních přechodech s Rakouskem několik kamionů, které převážely do republiky ilegální komunální odpad. Podle nich náklad mířil na černé skládky v Česku. ČTK to dnes řekl policejní mluvčí Milan Bajcura. Údajně šlo o odpad z jižní Evropy, především z Itálie. Případy teď řeší celníci a inspektorát životního prostředí.

Více souvisejících

skládka Ekologie

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Aktualizováno před 31 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy