Produkce masa v Česku klesla. Výrazně roste dovoz hovězího, mléko zdražuje

Praha - V prvním čtvrtletí 2017 bylo vyrobeno 105 770 tun masa (meziročně −3,5 %), z toho hovězího masa 17 110 tun (−4,6 %), vepřového 51 665 tun (−4,6 %) a drůbežího 36 964 tun (−1,2 %). Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se meziročně nezměnily (0,0 %), vzrostly ceny jatečných prasat (+18,8 %) a mírně se zvýšily také ceny jatečných kuřat (+1,9 %). Nákup mléka od producentů dosáhl 711 787 tis. litrů (+0,3 %), cena mléka vzrostla meziročně o 7,6 %. Zemědělci ho prodávali průměrně za 7,85 Kč/litr. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Od ledna do konce března bylo poraženo 57.600 kusů skotu, což je pokles o 4,6 procenta. Nižší byly porážky býků a krav, naopak vzrostl počet poražených jalovic. "V poklesu porážek býků se projevily snížené stavy skotu ve výkrmu. Menší počet zvířat určených k porážce z tuzemských chovů nebyl nahrazen ani jejich zvýšeným dovozem a výrazně tak vzrostl dovoz hovězího masa," uvedli statistici.

Prasat bylo poraženo 571.700 kusů. Pokračoval tak dlouhodobý pokles, i když jeho tempo zpomalilo na 1,7 procenta. Celkem bylo vyrobeno 51.665 tun vepřového masa, což je meziročně o 4,6 procenta méně. Důvodem byla i nižší porážková hmotnost. Výroba drůbežího klesla o 1,2 procenta na 36.964 tun.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se v případě telat zvýšily o 1,8 procenta. U býků, jalovic a krav se zhruba blížily loňské úrovni. Jatečná prasata pak zdražila o 18,8 procenta a jatečná kuřata o 1,9 procenta.

Podle předběžných výsledků zahraničního obchodu s živými zvířaty od prosince 2016 do února 2017 byla bilance kladná. Naopak zahraniční obchod s masem vykázal zápornou bilanci, a to u hovězího, vepřového i drůbežího.

Přebytek zahraničního obchodu s mlékem dosáhl 184.527 tun a zůstal meziročně na stejné úrovni. Výrazně klesl dovoz (o 11,7 procenta) a snížil se i vývoz (o 2,4 procenta). Tento vývoj se týkal mléka a smetany, zakysaných mléčných výrobků, sýrů a tvarohu i másla. "Na obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se nejvíce podílelo Německo a Slovensko v obou směrech, na dovozu také Polsko a vývozu Itálie," dodali statistici.

"Bohužel i přes veškerou pomoc nových titulů nadále dochází k plynulým poklesům rozměru výroby živočišných odvětví, která jsou pod výrazným tlakem levných dovozů. Domácí surovina pak nemá ve zpracování odbyt," řekl Jiří Felčárek z Agrární komory. Podle něj je cestou k narovnání podmínek to, aby mezi sebou nesoutěžily státy v národní podpoře zemědělství, ale aby byla v každém evropském státě vyrovnaná. "Národní zemědělská politika by měla být nastavena motivačně na výrobu," dodal.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso Mléko zemědělci čsú Ekonomika zdražování Agrární komora

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy