Soutěž Med roku zná svého vítěze. V Česku je převčeleno, zoufá si organizátor klání

Brno - Letos bylo v soutěži Med roku 153 českých a jeden slovenský vzorek. Už potřetí za sebou vyhrála Dagmar Šormová z Prahy. Cílem akce organizované Pracovní společností nástavkových včelařů je přiblížit obor široké veřejnosti.

Každý med je hodnocený dvěma způsoby. Nejdříve přijde na řadu akreditovaná laboratoř, kde čeká každý med rozbor, zda splňuje kritéria českého medu, která jsou dopředu definována. Tímto sítem letos neprošla dvacítka vzorků. Zbytek hodnotila sedmadvacetičlenná komise, která posuzuje barvu, konzistenci, vůni, chuť a celkový dojem.

Součástí akce je i přehlídka vzorků, která je mimo jiné také pastvou pro oko. K vidění jsou barvy medu od světle zelenkavé přes zlatou až po asfaltově černou, různé tvary sklenic a inspirativní etikety.

V Česku je přes 50.000 včelařů. "Máme převčelařováno a převčeleno. V tuzemsku připadne na jednoho včelaře asi 220 obyvatel, v Evropské unii je na jednoho včelaře čtyřikrát více lidí," uvedl organizátor medového klání Radek Hykl.

To je podle něj asi jeden z důvodů, proč je med tak levný. Jeden kilogram prodává český včelař od 140 do 180 korun, cože je jinde cena půlkilového balení. Také počet včelstev je vyšší v tuzemsku než před sto lety. Nyní jich je kolem půl milionu. "Má to vliv i na přenosy nemocí i na snůšku, která není natolik silná," uvedl Hykl.

Související

Včela

V Česku během zimy uhynula polovina včelstev, říká výrobce medu

Za letošní zimu v Česku uhynula asi polovina včelstev, tedy 300.000. Vyplývá to z odhadu společnosti Medokomerc, která je jednou z největších firem v ČR specializujících se na výkup medu a jeho následný prodej. K podobnému úhynu podle ní naposledy došlo v letech 2019 a 2020. Loni nepřežilo přibližně 35 procent včelstev v závislosti na lokalitě, uvedla firma. 
Včela

Europoslanci řešili záchranu včel a zemědělců

Více než milion lidí ze zemí EU včetně asi 10.000 z Česka vyzývá Evropskou unii k postupnému omezení používání umělých pesticidů a jejich úplnému vyřazení v roce 2035. Podnětem občanské iniciativy nazvané "Zachraňme včely a zemědělce! Vstříc včelám nakloněnému zemědělství a zdravému životnímu prostředí" se dnes zabývali poslanci Evropského parlamentu (EP) ve Štrasburku.

Více souvisejících

Včely med zemědělci potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy