Jed na hraboše má další oběti, na Opavsku uhynuli čápi. Začalo vyšetřování

Ochránci přírody našli na Opavsku dva uhynulé čápy bílé, u nichž testy potvrdily otravu toxickým fosfidem zinku. Ten je součástí jedu Stutox II, používaného k trávení přemnožených hrabošů. Informoval o tom Český svaz ochránců přírody. Zbytky látky v tělech čápů prokázaly testy, oznámil Státní veterinární ústav (SVÚ) v Olomouci.

Informaci o dvou mrtvých čápech dostali ve středu 14. srpna telefonicky pracovníci Záchranné stanice v Bartošovicích.

"V jejich volatech a u jednoho též v žaludku byla prokázána rezidua vysoce toxického fosfidu zinku (fosfanu), chemické látky, na jejíž bázi fungují některé jedy na hlodavce včetně v posledních týdnech často skloňovaného Stutoxu II," uvedli ochránci. O otravě informovali Krajskou veterinární správu v Ostravě i pobočku ÚKZÚZ. Ředitel olomouckého SVÚ Jan Bardoň potvrdil, že testy u obou čápů potvrdily zbytky fosfidu zinku.

Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý ČTK řekl, že Státní veterinární správa dnes dala podnět Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému (ÚKZÚZ) kvůli podezření na otravu prostředkem proti hlodavcům v katastru Služovic na Opavsku. "Regionálně příslušná inspekce ÚKZÚZ již začala s šetřením," uvedl mluvčí. Také Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) již situaci řeší. "Inspektoři z Oblastního inspektorátu ČIŽP Ostrava v tuto chvíli shromažďují podklady, které by vedly k nalezení pachatele a tedy k možnosti následně vést přestupkové řízení," řekla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Plošné rozhazování jedu Stutox II po polích nedávno ÚKZÚZ povolil, ale ministerstvo zemědělství po vlně kritiky platnost povolení pozastavilo. Kritici opatření namítají, že jedem se otráví kromě hrabošů i další býložravci nebo dravci a šelmy, kteří otrávené hraboše sežerou.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) uhynulí čápi pravděpodobně pozřeli hraboše otráveného Stutoxem II a otrávili se sami. "Byl by to první případ sekundární otravy. Podle mého názoru to jenom potvrzuje opatrný postoj MŽP k tomu, že povolení plošného rozhozu Stutoxu II bylo ze strany ÚKZÚZ rizikové a je dobře, že bylo zrušeno," řekl dnes novinářům. Že by byl znovu povolen plošný rozhoz jedu takřka v 50 okresech, je podle něj nereálné.

"Prokázaná otrava čápů na Opavsku potvrzuje, že fosfid zinku není žádný 'bezpečný jed'. Po několika desítkách otrávených zajíců na jižní Moravě tu máme důkaz, že fosfid zinku zabíjí i zvířata, která se hraboši živí. Právě čápi totiž místa s větším výskytem hrabošů vyhledávají a polykají je vcelku. Snadno tak mohou dostat smrtelnou dávku jedu," reagoval ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Podle předseda Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy však má plošná aplikace Stutoxu II ve vybraných lokalitách stále smysl. "Pořád kalamita trvá a problém s hraboši nezmizel," řekl ČTK. Svaz vyčká s dalšími kroky na výsledky vyšetření úhynu zajíců a čápů. Podle ministra Brabce jsou ale uhynulí živočichové dostatečnou odpovědí na Pýchův otevřený dopis, ve kterém zesměšňoval odmítavý postoj ministerstva životního prostředí k povolení plošného rozhozu jedu na velké části území Česka.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) již situaci řeší. "Inspektoři z Oblastního inspektorátu ČIŽP Ostrava v tuto chvíli shromažďují podklady, které by vedly k nalezení pachatele a tedy k možnosti následně vést přestupkové řízení," řekla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Myslivci z Tuřan, Šlapanic a Žatčan našli v posledních dnech skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů. Zbytky účinné látky přípravku Stutox II rovněž prokázaly testy vzorků uhynulého zajíce a dvou bažantů z Tuřan. Inspekce podle Nastoupilové také nařídila dvěma subjektům, aby plošné neaplikovaly jed na několika půdních blocích na jižní Moravě.

Související

Čápi

Na Moravu se kvůli hrabošům slétají obří hejna čápů

brovská hejna čítající až 200 čápů obsadila v těchto dnech pole na střední Moravě. Důvodem jsou přemnožení hraboši, které čápi chytají při orbě přímo za pluhy. Podle ornitologů tak početná hejna nebyla zaznamenána již několik let, sdělil dnes ČTK místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Čeští hraboši přitom zastavili čápy na cestě do Afriky, kam se vydali se svými mláďaty. Zatímco zemědělci je řeší jako obrovský problém, čápi budou díky hrabošům putovat řádně nasyceni.

Více souvisejících

čápi Moravskoslezský kraj otrava Příroda Ministerstvo zemědělství Ministerstvo životního prostředí Česká inspekce životního prostředí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy