Nejlepším červeným vínem je Rulandské modré 2011, šampionem biovín se stala Pálava 2011

Lednice - Českou biopotravinou roku 2012 se stalo kozí biomáslo společnosti Amalthea z Hvozdu u Prostějova. Agentuře Medifax to v pondělí sdělila Sylva Horáková z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo o víkendu u příležitosti Bioakademie 2012 na mezinárodní konferenci ekologického zemědělství v Lednici.O titul Česká biopotravina roku 2012 se ucházelo celkem 83 biopotravin, což je nejvíce v historii soutěže. Posunutí termínu klání letos poprvé umožnilo účast sezónních produktů. Nechyběly proto například ovčí a kozí sýry nebo čerstvá zelenina. Rekordní zájem o soutěž byl především mezi ekologicky hospodařícími vinaři. Druhou nejvíce obsazenou kategorií byla kategorie Mléko a mléčné výrobky. ¨Celkový vítěz i vítěz kategorie Mléko a mléčné výrobky je kozí biomáslo vyráběné Blankou a Ivanem Hrbkovými přímo na ekofarmě ve Hvozdu. „Kozí biomáslo je luxusní výrobek. K výrobě kozího biomásla je nutné získat potřebné množství smetany, což je v případě kozího mléka náročnější. Kozí biomáslo je jemnější a lépe stravitelné, vhodné i pro děti,“ uvedl Ivan HrbekŠampionem biovín se stala Pálava 2011 výběr z hroznů od společnosti Gotberk, z Popic. Nejlepším bílým vínem je Hibernal 2007 PS od společnosti Vinselekt Michlovský. Nejlepším červeným vínem se stalo Rulandské modré 2011 vzh od společnosti Vinné sklepy Kutná Hora.

Související

jídlo

Jogurtů se více prodá ochucených, obliba bílých roste

Zákazníci více nakupují ochucené jogurty, jejich podíl na trhu činil za rok končící letošním říjnem 57 procent. Jsou dražší než bílé, protože za ně zákazníci zaplatili 62 procent ze sumy utrácené za jogurty, uvádí společnost Nielsen. Za stejné období před dvěma lety se prodávalo ochucených jogurtů ještě více, 61 procent, v přepočtu na peníze tvořily 66 procent trhu.
Ilustrační foto

Státní tendr na propagaci biopotravin opět vyhrála Media Age

V mediální kampani pro stát na propagaci biopotravin pokračuje agentura Media Age. V dvouleté kampani na to má 30 milionů korun ročně. ČTK to sdělila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Lenka Rezková, detaily pak uvádí Rejstřík smluv. Firma tak pokračuje po pilotním projektu, na který vyhrála tendr již dříve.

Více souvisejících

biopotraviny

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Polsko zadrželo ruského zběha. Utíkal přímo z fronty na Ukrajině

Polská pohraniční stráž zadržela jednačtyřicetiletého ruského vojáka, který se do země pokusil nelegálně vstoupit z Běloruska. Úřady se domnívají, že zběhl z armády přímo z frontové linie. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy