Zelení mají zaplatit půl milionu. Bursík ale prý dostal k použití textu povolení

Praha – Zelené dostala do úzkých vlastní kampaň, kterou použili před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2010 v Ústeckém kraji. Použili totiž větu z písničky, aniž by se zeptali autora, jestli mu to náhodou nevadí. Jak na tuto situaci reaguje Martin Bursík /LES/, který byl předsedou do roku 2009?

V předvolební kampani v roce 2010 Strana zelených použila nejen na billboardy úryvek songu od bývalého textaře skupiny Katapult Ladislava Vostárka „A co děti? Mají si kde hrát?". Ačkoli je tato věta takřka zlidovělou mezi lidmi různých generací, stále se jedná o autorské dílo, jehož autor může být v rozporu s politickými ideály kandidujících. Zelení tak dostali pokutu půl milionu korun a vyzívají Martina Bursíka, na jehož billboardech se věta objevila, aby pokutu zaplatil.

Martin Bursík podle svých slov ale dostal svolení text použít od frontmana kapely. „Souhlas k použití té písničky, která souvisí s životním prostředím v severních Čechách, jsem dostal od frontmana kapely Katapult Oldy Říhy. Dokonce je to i nahráno na videu a on mi řekl: ´Martine, vezměte si tu písničku a běžte to hrát. My jsme tu písničku hráli v kulturáku v Mostě, den předtím, než ten kulturák vyhodili do povětří, když likvidovali Most. A ať vám to pomůže.´," uvedl Bursík pro Lidovky.cz.

Bursík zdůrazňuje, že použití písně nahlásili OSA a zaplatili veškeré potřebné poplatky. Jenže přiznává, že o panu Vostárkovi, který text napsal, neměl ani ponětí. Vostárek nejprve podal žalobu přímo na Bursíka, kterou stáhl. Bursík se snažil vyřešit problém nějakou dohodou. Vostárek však zažaloval přímo Stranu zelených a Městský soud v Praze letos rozhodl o půlmilionové pokutě.

Podle Bursíka by měl odvolací soud rozhodnout jinak, neboť výše pokuty je dle něj přehnaně vysoká. „Počkám na výsledek soudu, jsem přesvědčen, že ten soud rozhodne jinak. Ten soud by měl posoudit ještě více aspektů. Měl by se k tomu vyjádřit i Olda Říha, ten měl být také pozván jako svědek, on by to udělal rád. Je tou situací velmi pohoršen," dodává Bursík.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených Martin Bursík

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové, nepolevujte. Navalná bojuje proti Putinovi místo manžela

Vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Julija Navalná v úterý apelovala na příznivce, aby nepolevovali v boji proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se dnes ujal dalšího šestiletého mandátu. Putina označila za lháře, zloděje a vraha. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy