Rittigova jízdenková kauza: NS svolal veřejné jednání o stížnosti Válkové

Brno - Nejvyšší soud (NS) 1. října veřejné projedná stížnost pro porušení zákona, kterou ministryně spravedlnosti Helena Válková podala v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. Stížnost zpochybňuje způsob, jakým Městský soud v Praze v březnu zrušil zákaz vycestování, uložený krátce před tím podnikateli Ivu Rittigovi a dalším čtyřem aktérům kauzy. Termín jednání ČTK sdělil mluvčí soudu Petr Knötig.

Stížnost je podle dostupných informací podána kvůli údajnému porušení zákona jak ve prospěch, tak v neprospěch Rittiga, jeho obchodního partnera Petra Kmetě, právníků Marka Stubleyho a Davida Michala a někdejšího jednatele tiskárny Neograph Jana Janků. NS by měl přezkoumat rozhodnutí městského soudu po věcné i formální stránce a stanovit, zda postupoval správně.

Zákaz vycestovat původně uložil Obvodní soud pro Prahu 5 po prvním zatčení aktérů kauzy, a to na návrh obžaloby. Obvinění však proti zákazu úspěšně podali stížnost k pražskému městskému soudu, který rozhodnutí označil za nezákonné a nedůvodné. Státní zástupce proto poté požadoval pro pět mužů vazbu kvůli obavě, že uprchnou a budou se pobytem v cizině vyhýbat trestnímu řízení. Soud ale návrhu nevyhověl. Válková se domnívá, že obvodní soud původně rozhodl adekvátním způsobem.

Justice v kauze zkoumá kontrakt dopravního podniku na výrobu jízdenek s firmou Neograph. Zprostředkovala jej společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Zastupoval ji Kmeť.

Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley, údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci končily tyto peníze pravděpodobně u Rittiga. V případě prokázání viny pětici hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin.

Související

Dominik Feri (TOP 09)

Feri se z vězení obrací na Nejvyšší soud. Podal dovolání

Exposlanec Dominik Feri, který si odpykává tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, podal ve svém případu dovolání k Nejvyššímu soudu. Vyplývá to z justiční databáze. Odvolací soud mu trest potvrdil na konci dubna, bývalý politik zhruba o měsíc později nastoupil do výkonu trestu. 

Více souvisejících

Nejvyšší soud Helena Válková (ANO) Ivo Rittig

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Velká Británie

Americká média očekávají komplikace ve vztazích Británie a USA. Starmer a Trump si nemohou rozumět

Přední americká média se pustila do kritiky situace ve Velké Británii. Vztahy mezi Brity a Američany jsou pro transatlantické partnerství nesmírně důležité a současné okolnosti mohou vést k tomu, že se výrazně ochladí. Na premiérský post brzy pravděpodobně nastoupí někdejší vrchní státní zástupce Keir Starmer a pokud dojde ke zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu, bude Brit muset udržovat diplomatické vztahy s osobou uznanou vinnou z několika zločinů. 

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Keir Starmer

Nového britského premiéra král jmenuje už v pátek, zřejmě půjde o Starmera

Lidé ve Spojeném království si volí do Dolní sněmovny 650 poslanců. Dolní komora britského parlamentu, anglicky známá po jménem House of Commons, zahrnuje politiky ze všech čtyř částí země. Jde o 543 zástupců z Anglie, 57 ze Skotska, 32 z Walesu a 18 ze Severního Irska. Aby tedy strana měla většinu, musí získat 326 křesel. 

včera

včera

včera

včera

včera

Britové jsou opravdu unavení, říká Brusenbauch Meislová pro EZ. Nejspíše si zvolí Labouristy

V Británii dnes odstartovaly parlamentní volby v nichž se patrně rozhodnou mezi dvěma tradičními stranami – Konzervativní a Labouristickou. „De facto všechny průzkumy předpovídají Labouristické straně drtivé vítězství. Její náskok konzistentně činí zhruba 20 %, což je opravdu masivní náskok,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz expertka na britský politický systém Monika Brusenbauch Meislová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy