Konečnou šokovala slova Klause. Opravdu to bylo snadné?

Praha - Europoslankyni KSČM Kateřinu Konečnou překvapila slova exprezidenta Václava Klause o rozdělení Československa. Podle Klause bylo rozdělení jednoduché.

"Rozdělit zemi je velice snadné. Počet lidí v České republice a na Slovensku je v poměru dvě ku jedné," řekl Klaus pro BBC. Řekl to, když se vyjadřoval ke skotskému referendu o nezávislosti.

"Při vší úctě k někdejší hlavě státu si myslím, že právě v souvislosti s tímto lidovým hlasováním by snad raději neměl vzpomínat moc nahlas. Kdo zažil volby v roce 1992, které předcházely bolestivému rozvodu Čechů a Slováků, ten si pamatuje, že rozdělení voliči nepovažovali za jejich ústřední téma," reagovala Konečná na prezidenta. Rozdělení označila za smutnou etapu česko-slovenské sounáležitosti.

Jelikož velká část obyvatelstva i politiků rozdělení společného státu odmítala, není podle europoslankyně divu, že Klaus s Mečiarem, strůjci rozdělení, neriskovali referendum.

"Velmi pravděpodobně by dopadlo jako to skotské, které potvrdilo zájem zůstat součástí Velké Británie," dodala Konečná.

Související

Více souvisejících

Kateřina Konečná (poslankyně KSČM) Václav Klaus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy