Zrušit vrchní státní zastupitelství? Zeman se s Válkovou neshodne

Praha - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman bude dál prosazovat původní verzi návrhu zákona o státním zastupitelství, která počítala se zrušením vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci a jejich nahrazením specializovaným protikorupčním útvarem při Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ). Podle něj je zbytečné dělat jen kosmetické úpravy. Zeman by byl v takovém případě spíše zastáncem toho, aby se systém zastupitelství vůbec neměnil. Řekl to dnes v diskusním pořadu České televize.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) chce novelu zákona o státním zastupitelství přeložit do konce letošního roku. Na rozdíl od Zemana nechce vrchní státní zastupitelství rušit. Její náměstek Robert Pelikán už dříve řekl, že ministerstvo zvažuje dvě varianty: ponechat obě stávající vrchní státní zastupitelství, kterým by se upravily pravomoci v ostatních oblastech, než je vyšetřování korupce.

Druhou možností je vytvořit specializovaná státní zastupitelství na úrovni krajských státních zastupitelství. Tuto variantu přitom náměstek označil za logičtější.

Plán vytvořit protikorupční specializovaný útvar na úrovni krajů ale podle Zemana nedává smysl. "To, co dělají dobře, to jim vezmeme, dáme to o stupeň níž a necháme je vykonávat jen dohledovou činnost. Tam nevidím žádnou přidanou hodnotu. Teď máme složitý systém a tímto by byl ještě složitější," řekl v ČT Zeman.

Podle něj ale během roku nebo dvou nebude situace na to, aby prošla tak radikální změna, kterou navrhoval. "Pokud máme dělat jen kosmetické změny, pak je to zbytečné," uvedl.

Související

Pavel Zeman

Bývalý šéf žalobců Zeman by mohl zamířit do Haagu, nominaci posoudí vláda

Ministerstvo zahraničí vládě navrhne, aby se o pozici soudce Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu za Českou republiku ucházel bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Informoval o tom dnes server Seznam Zprávy, podle něhož Zemana vybrala komise ze dvou kandidátů. O funkci se ve výběrovém řízení ucházela ještě současná předsedkyně zvláštního tribunálu pro Libanon Ivana Hrdličková.
Pavel Zeman

NSS zprostil kárné žaloby bývalého nejvyššího žalobce Pavla Zemana

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zprostil kárné žaloby bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Žalobu podala v létě ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kvůli Zemanovu postupu v restituční kauze rodu Czerninů. Navrhovala v ní snížit státnímu zástupci plat.

Více souvisejících

Pavel Zeman Helena Válková (ANO) Vrchní státní zastupitelství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy