Sobotka se zastal Jourové. Toto vzkazuje ODS

Praha - Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zastal kandidátky na eurokomisařku Věry Jourové, která má za sebou první "grilování" před europoslanci. Podle občanských demokratů Jourová selhala, s tím ale Sobotka zásadně nesouhlasí.

Vystoupení Věry Jourové v Evropském parlamentu patřilo podle prvního místopředsedy ODS Jana Zahradila k těm slabším, která zatím europoslanci absolvovali. „Je zvykem, že kandidáti na post eurokomisaře diskutují s europoslanci nejméně ve dvou nejrozšířenějších jazycích, v angličtině a ve francouzštině. To, že paní Jourová mluvila s výjimkou čteného úvodu celou dobu česky, ji poněkud diskvalifikuje. Pokud chce být komisařkou, s češtinou si nevystačí," řekl Jan Zahradil.

„Paní Jourová také slíbila dále posilovat pravomoci Evropské komise na úkor členských států, například v oblasti harmonizace obchodního práva nebo určování počtu žen ve správních radách podniků, s čímž nemůžeme souhlasit," dodal Zahradil.

Psali jsme: Chudák Jourová. Takto ji "grilují" čeští politici

"Jak se říká, nikdy nedostaneš druhou šanci udělat první dojem. Paní Jourová tuto šanci promrhala. Byla absolutně nepřipravená, a navíc není zvykem, aby kandidát mluvil jen svým rodným jazykem. Pokud opravdu chce být komisařkou, s češtinou si nevystačí," uvedl dále Zahradil.

"Z Evropského parlamentu slyšíme, že se středečním vystoupením Věry Jourové nebyla spokojena žádná politická frakce. Bohužel se potvrzuje, na co poukazujeme už delší dobu: evropská a zahraniční politika Sobotkovy vlády poškozuje zájmy České republiky. Výběr českého eurokomisaře byl od počátku nešťastný a nedůstojný politický obchod – paní Jourová za minimální mzdu – za to nestál. Jenomže nejde jen o paní Jourovou nebo Sobotkovu vládu, ale i o pověst České republiky," řekl předseda ODS Petr Fiala.

Proti těmto tvrzením se ohradil premiér Bohuslav Sobotka, který požádal ještě včera dopoledne telefonicky šéfa soc. dem. klubu v Evropském parlamentu Gianni Pittellu o její podporu. "Pan Zahradil a Fiala by se měli přestat chovat podle hesla čím hůř tím líp, zapomenout alespoň na chvíli na stranickou řevnivost a podpořit společný zájem České republiky. Tím zájmem je nepochybně úspěch české eurokomisařky," vzkazuje politikům z ODS.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Jan Zahradil Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy