Senátní volby: Přehled výsledků prvního kola

Praha - První kolo senátních voleb potvrdilo dominanci ČSSD a ANO na politické scéně. Výsledek kandidátů KDU-ČSL a také ODS by mohl naznačovat vzestup podpory pro tyto strany. KSČM na rozdíl od TOP 09 v senátních volbách propadla, její kandidáti se neprobojovali do finálových duelů v žádném z 27 volebních obvodů.

První kolo senátních voleb potvrdilo dominanci ČSSD a ANO na politické scéně. Výsledek kandidátů KDU-ČSL a také ODS by mohl naznačovat vzestup podpory pro tyto strany. KSČM na rozdíl od TOP 09 v senátních volbách propadla, její kandidáti se neprobojovali do finálových duelů v žádném z 27 volebních obvodů.

Sociální demokraté mají naopak šanci znovu získat 19 křesel, k udržení své většiny 41 hlasů v horní komoře jich potřebují 18. Vládě by to zajistilo většinu v obou komorách parlamentu. Jistou ji ale vládní strany zatím nemají, neboť kandidáti ČSSD, KDU-ČSL a ANO se spolu střetnou jen v 11 obvodech. K většině by potřebovala koalice získat 14 senátorů.

ANO má poprvé v historii výraznou naději mít nejen své zastoupení v Senátu, ale i vlastní senátorský klub, pokud vyhraje alespoň pět z jejích devíti finalistů. Devět lidoveckých kandidátů by mohlo současnou šestičlennou senátní frakci KDU-ČSL s nezávislými posílit. Opustí ji naopak Miroslav Krejča (dříve za ČSSD), jemuž se mandát udržet nepodařilo. Lidovci sami ale žádný mandát neobhajovali.

Stejně na tom byly TOP 09 a STAN, které mohou spolu se spřízněným uskupením Starostové pro Liberecký kraj získat dohromady šest křesel. Jejich současný pětičlenný klub se tak může také jen rozrůst. Posílit může rovněž ODS, která obhajovala jen tři pražské senátorské mandáty. Občanští demokraté ale mají ve hře sedm kandidátů a mohli by tak mít 19 senátorů.

Praha

O senátorské křeslo za volební obvod Praha 1 svedou za týden souboj bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl (za KDU-ČSL) a současný senátor a ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz (za ODS). Podle Českého statistického úřadu získal Hampl v prvním kole senátních voleb 27,19 procenta a Schwarz 20,3 procenta hlasů. O post senátora se v Praze 1 ucházelo 15 zájemců, nejvíce ze všech 27 volebních obvodů, kde se volby konaly. Hlasovat přišlo 39,14 procenta voličů.

Advokát Václav Láska (za SZ) a někdejší ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček (za ODS) postoupili do druhého kola senátních voleb v Praze 5. Podle Českého statistického úřadu získal Láska 30,01 procenta a Žáček 16,74 procenta hlasů. K volebním urnám v obvodu přišlo 36 procent voličů. Dosavadní senátor Miroslav Škaloud (ODS) mandát neobhajoval.

Za Prahu 9 usedne v Senátu buď ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová (za ANO), nebo současný senátor Tomáš Kladívko (ODS). Podle údajů Českého statistického úřadu získala Baudyšová v prvním kole voleb s velkým náskokem 37,02 procenta hlasů, Kladívko obdržel 16,71 procenta hlasů. O tom, kdo z nich zasedne v horní parlamentní komoře, se rozhodne za týden. V prvním kole přišlo na Praze 9 k urnám 37,14 procenta voličů.

Brno

Senátor Miloš Janeček (za Republiku) ve volebním obvodu Brno-město neobhájí svůj mandát, který před šesti lety získal jako člen ČSSD. Do rozhodujícího druhého kola voleb postoupili středoškolský profesor Zdeněk Papoušek (za KDU-ČSL) a ředitel Úrazové nemocnice Brno Karel Doležal (ČSSD). O novém senátorovi se rozhodne za týden.

Ostrava

Senátorem za volební obvod Ostrava-město se stane buď nestranický lékař Peter Koliba, který kandiduje za ANO, nebo místostarosta Ostravy-Poruby Petr Mihálik (ČSSD). Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu zveřejněných na www.volby.cz. Koliba dostal od voličů 20,04 procenta hlasů, Mihálik 19,81 procenta. Volební účast dosáhla 32,26 procenta oprávněných voličů.

Plzeň

Senátorem za Plzeň se stane buď starosta obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner z ODS, nebo ředitel plzeňské fakultní nemocnice a bývalý náměstek hejtmana Václav Šimánek z ČSSD. Aschenbrenner první kolo vyhrál se ziskem 24,72 procenta hlasů, Šimánka volilo 21,4 procenta voličů. Volit jich přišlo 32,13 procenta.

Hradec Králové

Senátorem za Královéhradecko se stane buď nestraník Jaroslav Malý kandidující za ČSSD, nebo Oldřich Vlasák z ODS. Malý získal 21,95 procenta a Vlasák 18,91 procenta. Volební účast dosáhla v tomto obvodu 38,57 procenta, což je zhruba o šest procentních bodů méně než před šesti lety. Tehdy v prvním kole ještě v barvách ČSSD vyhrál nynější senátor Vladimír Dryml, který letos kandidoval za stranu Domov a skončil předposlední se ziskem 1,87 procenta hlasů.

Žďár nad Sázavou

Ve volebním obvodu Žďár nad Sázavou se o místo v horní komoře Parlamentu utkají dosavadní senátorka Dagmar Zvěřinová (ČSSD) a zastupitel kraje Vysočina František Bradáč (KDU-ČSL). Do druhého kola voleb nepostoupil mimo jiné Petr Novák (nezávislý), trenér trojnásobné olympijské šampionky v rychlobruslení Martiny Sáblíkové.

Přerov

Za Přerovsko bude v Senátu příštích šest let buď bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová (za Stranu zelených), nebo ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Seitlová v 1. kole voleb získala 39,95 procenta a Prachař 30,17 procenta hlasů. Volební účast v senátním obvodě dosáhla 38,73 procenta. 

Olomouc

Ve druhém kole senátních voleb na Olomoucku se střetnou starosta obce Medlov Jan Zahradníček (za ANO) a lékařka Alena Šromová (KDU-ČSL). V prvním kole voleb, které dnes skončilo, svedli velmi vyrovnaný souboj. Zahradníček získal 25,34 procenta a Šromová 25,05 procenta hlasů. Současný senátor a uničovský zastupitel Karel Korytář (ČSSD) tentokrát voliče nepřesvědčil, skončil třetí.

Kolín

Současný senátor Pavel Lebeda (za Republiku), který se před šesti lety do horní komory Parlamentu dostal jako kandidát ČSSD, svůj post v Kolíně neobhájil. Do druhého kola voleb postoupili ředitelka Centra sociálních a zdravotních služeb Poděbrady Emilie Třísková (ČSSD) a lékař Milan Rak (za ODS), který ve středočeském městě provozuje soukromou chirurgickou ambulanci.

Trutnov

Senátorem za Trutnov bude buď majitel textilky Juta Jiří Hlavatý (za ANO), nebo náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš (za TOP 09). Současný senátor, lékař Pavel Trpák (ČSSD) svůj post neobhájil, skončil třetí. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Hlavatý získal v prvním kole voleb 34,39 procenta, Klepš 21,39 procenta hlasů.

Frýdek-Místek

Bývalý poslanec a současný starosta Dobré Jiří Carbol (KDU-ČSL) a ředitel cestovní kanceláře Jiří Hájek (ČSSD) si ve vyrovnaném boji udrželi šanci na uvolněný senátorský post ve Frýdku-Místku. Hájka, který nakonec skončil v prvním kole voleb na druhém místě, dělilo od třetího v pořadí Stanislava Fridricha (za ANO) jen 137 hlasů.

Strakonice

Senátorem za Strakonice bude buď lékař Martin Gregora (TOP 09), nebo ředitel píseckého hřebčince Karel Kratochvíle (ČSSD). Podle Českého statistického úřadu získal Gregora v prvním kole senátních voleb 19,03 procenta, Kratochvíle 16,38 procenta hlasů. Současný senátor Miroslav Krejča, který minule kandidoval za ČSSD a nyní za Republiku, svůj mandát neobhájil a skončil hluboko v poli poražených. K senátním volbám přišlo na Strakonicku 39,49 procenta voličů.

Uherské Hradiště

Senátorem za Uherské Hradiště se stane buď zakladatel loterijní společnosti Synot Ivo Valenta (za Stranu soukromníků ČR), nebo lidovecký místostarosta Ostrožské Nové Vsi Pavel Botek. Tito dva kandidáti postoupili do druhého kola. Valenta se ziskem 31,1 procenta hlasů, Botek obdržel 13,29 procenta hlasů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu zveřejněných na www.volby.cz. Rozhodne se za týden ve druhém kole voleb. Dosavadní senátorka Hana Doupovcová (ČSSD) v prvním kole vypadla.

Kladensko

Křeslo v horní komoře Parlamentu bude příští týden ve druhém kole senátních voleb obhajovat ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Ve volebním obvodu Kladno mu bude soupeřkou ekonomka Michaela Vojtová (za TOP 09). Podle Českého statistického úřadu získal Dienstbier v prvním kole 30,63 procenta, Vojtová 18,73 procenta hlasů. Za sebou zanechali osm dalších kandidátů. Svůj hlas v senátních volbách na Kladensku odevzdalo 35,69 procenta voličů.

Vyškov

Křeslo senátora za obvod Vyškov bude obhajovat místostarosta Vyškova Ivo Bárek (ČSSD), soupeřem mu bude náměstek jihomoravského hejtmana Roman Celý (KDU-ČSL). Podle Českého statistického úřadu získal Bárek v prvním kole voleb 33,72 procenta hlasů, Celý 22,79 procenta. O senátorský post usilovalo v prvním kole voleb na Vyškovsku pět uchazečů. Senátních voleb se ve vyškovském obvodu zúčastnilo 43,33 procenta voličů.

Louny

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) bude mít šanci obhájit senátorský mandát. Ve finále voleb do horní komory Parlamentu se za týden utká se starostkou Žatce Zdeňkou Hamousovou (za ANO). Chládek první kolo voleb vyhrál se ziskem 26,88 procenta, ale jeho konkurentka za ním zaostala pouze o 1,09 procentního bodu, tedy o 449 hlasů.

Česká Lípa

Do finálového souboje o senátorské křeslo v České Lípě postoupili starosta Okrouhlé Jiří Vosecký ze sdružení Starostové pro Liberecký kraj a dosavadní senátor Karel Kapoun z ČSSD. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu zveřejněných na www.volby.cz. Vosecký získal 20,14 procenta, Kapoun 18,61 procenta hlasů. K urnám se dostavilo 30,92 procenta voličů.

Děčín

Dosavadní senátor Jaroslav Sykáček (ČSSD) si udržel šanci, že za volební obvod Děčín nepřijde o místo v horní komoře Parlamentu. V prvním kole však ziskem 16,73 procenta hlasů výrazně zaostal za starostou Krásné Lípy Zbyňkem Linhartem (za STAN), který první kolo vyhrál díky 33,34 procenta hlasů.

Karviná

Ve druhém kole senátních voleb se příští týden na Karvinsku utkají dva lékaři. Senátorem buď i nadále zůstane Radek Sušil (ČSSD), nebo ho nahradí kandidát za ANO Martin Gebauer. Podle Českého statistického úřadu získal Sušil 35,73 procenta a Gebauer 21,55 procenta hlasů. K senátním volbám na Karvinsku přišlo jen 26,94 procenta voličů.

Zlín

Alena Gajdůšková (ČSSD) má šanci, že bude pokračovat jako senátorka i ve třetím funkčním období. Současná první místopředsedkyně horní komory Parlamentu ve Zlíně postoupila do druhého kola voleb společně s Františkem Čubou (SPO), někdejším dlouholetým šéfem JZD Slušovice. O tom, kdo z nich zasedne v Senátu, se rozhodne za týden. Prvního kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo 41,96 procenta voličů.

Cheb

Za volební obvod Cheb usedne do obměněné horní komory Parlamentu buď současný senátor Miroslav Nenutil (ČSSD), nebo soukromý zemědělec Jiří Dufka (ANO). Podle Českého statistického úřadu získal Nenutil 28,41 procenta a Dufka 21,86 procenta hlasů. Nový senátor vzejde z druhého kola voleb, které se bude konat za týden. Prvního kola senátních voleb na Chebsku se zúčastnilo 33,29 procenta voličů.

Příbram

Senátor za Příbramsko Josef Řihák (ČSSD) mandát v horní komoře Parlamentu neobhájí. Do druhého kola voleb postoupil se ziskem 21,02 procenta hlasů nestraník Vladimír Danda kandidující za ANO a Jiří Burian z ODS, který získal 19,36 procenta hlasů. Nynější člen Senátu a bývalý středočeský hejtman Řihák skončil těsně třetí, dostal o 220 hlasů méně než druhý Burian.

Znojmo

O křeslo senátora za Znojemsko se za týden ve druhém kole voleb utkají prorektor soukromé vysoké školy Pavel Štohl (za ČSSD) a krajský radní Jiří Němec (KDU-ČSL). Dosavadní senátorka Marta Bayerová z KSČM vypadla už v prvním kole voleb. K tomu prvnímu přišlo 41,74 procenta voličů, před šesti lety to bylo 40,15 procenta.

Rychnov nad Kněžnou

Za Rychnov nad Kněžnou usedne v obměněném Senátu buď současný předseda senátního ústavněprávního výboru Miroslav Antl (za ČSSD), nebo starosta vesnice Val Luboš Řehák (za KDU-ČSL). Podle Českého statistického úřadu získal Antl v prvním kole voleb 41,12 procenta hlasů, Řehák pak 15,92 procenta. K volebním urnám na Rychnovsku dorazilo 42,20 procenta voličů.

Pelhřimov

Současný předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) má šanci na to, aby v horní komoře pokračoval i ve čtvrtém funkčním období. V Pelhřimově s velkým náskokem postoupil do druhého kola senátních voleb. V něm se o senátorské křeslo střetne se zpívajícím advokátem Ivem Jahelkou (za TOP 09). V prvním kole voleb k urnám na Pelhřimovsku přišlo 44,51 procenta voličů.

Tachov

Hlavně voliči na Tachovsku rozhodli o postupujících do druhého kola v letošních senátních volbách v obvodě Cheb, který zahrnuje i Tachov. Na Chebsku měli ale postupující kandidáti Miroslav Nenutil (ČSSD) a Jiří Dufka (ANO) výrazně nižší podporu, vyplývá z údajů serveru www.volby.cz.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR Volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

včera

včera

včera

Zemi ohrožuje extrémní sluneční erupce. Může napáchat masivní škody

Silná sluneční erupce, která se odehrála v úterý večer, má podle vědců závažné důsledky pro naši planetu. O víkendu se očekává geomagnetická bouře, která může výrazně ovlivnit běžný život obyvatel. Hrozí výpadky rádiového signálu a dalších komunikačních služeb. Na druhou stranu by se na obloze mohla zjevit nádherná polární záře.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy