Špidla rázně: Společnost musí vnímat chudobu jako absolutní zlo

Praha - Bývalý premiér a český eurokomisař pro sociální věci Vladimír Špidla, který se upíchl jako poradce současného šéfa vlády Bohuslava Sobotky, se dnes ostře vyslovil proti chudobě. Stalo se tak na tiskové konferenci Armády spásy.

Pro úspěch boje s chudobou je zásadní, aby ji společnost vnímala jako absolutní zlo, které je třeba vymýtit, řekl Špidla.

Pod hranicí chudoby žijí lidé, kteří jsou kvůli nedostatečnému příjmu vyřazeni z hlavního proudu společnosti. Z pohledu příjmu je definována 60 procenty mediánu, což je v Česku zhruba 9600 korun. Odborníci podle Špidly udávají, že tříprocentní zastoupení lidí žijících v chudobě společnost jako celek neohrožuje.

Podle expremiéra to však není důvod, aby se společnost nesnažila její výskyt dostat až na nulu. "Bylo by to stejné jako si v případě infekční choroby, třeba tuberkulózy, říct, že promořenost tři procenta je vlastně v pořádku. Nemusí to být problém pro společnost jako celek, ale je to katastrofa pro každého z těch lidí," řekl Špidla.

V České republice podle statistik žije pod hranicí chudoby devět až deset procent lidí. "V mezinárodním srovnání je to relativně málo, ale jedná se o milion lidí," komentoval to Špidla.

Psali jsme:
Jak si žijou eurokomisaři? Jejich platy a bonusy vás nadzvednou ze židle
 

Sociální dávky i minimální mzda by podle něj měly být nastaveny tak, aby lidi držely nad hranicí chudoby. Zásadní je také rozvoj lidského potenciálu, tedy především přístup dětí ze sociálně slabých rodin ke vzdělání. Připomněl, že podle zjištění Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) je jedním z největších problémů českého školství skutečnost, že úroveň dosaženého vzdělání žáků je závislá na výši vzdělání jejich rodičů. Handicapy na startu školní docházky by měl vyrovnat povinný předškolní rok vzdělávání.

V tuzemsku je navíc potřeba nastavit fungující systém sociálního bydlení. Na komplexním zákoně o sociálním bydlení se v současné době pracuje. "Je to velmi komplikované. Snad do konce roku budou základní teze," komentoval Špidla průběh příprav.

Související

Vladimír Špidla /ČSSD/

Do Senátu za ČSSD bude v Praze expremiér Špidla

ČSSD vysílá do senátních voleb v obvodu Praha 11 bývalého premiéra Vladimíra Špidlu, v Praze 10 sociálního pracovníka Štěpána Kavuru a v Praze 6 vysokoškolského pedagoga Petra Pavlíka. Na tiskové konferenci to dnes kandidáti řekli novinářům. Zároveň představili svá volební témata a vyjádřili se kriticky k současné vládě, která podle nich nedostatečně řeší zejména sociální témata.
Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Situace nevyžaduje nouzový stav, řekl Jurečka. Byl by pro testy ve firmách

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky aktuální koronavirová situace nevyžaduje nouzový stav, zatím stačí nástroje pandemického zákona. Řekl to dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News. Někdejší premiér Vladimír Špidla (ČSSD) očekává, že se během několika týdnů situace stane tak vážnou, že bude nouzový stav rozumným řešením.

Více souvisejících

Vladimír Špidla chudoba

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Aktualizováno před 39 minutami

Aktualizováno před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy