Kdo ovládl Senát? Čtěte výsledky

Praha - Finále voleb do Senátu ČR skončilo, Češi rozhodli o 27 nových (či staronových) členech horní komory. Volby vyhrála ČSSD, která získala deset senátorů. KDU-ČSL má pět, ANO čtyři, ODS, Starostové a Strana zelených po dvou. Vládní koalice tak bude mít v jednaosmdesátičlenném Senátu většinu 46 hlasů. Levicové strany ale o většinu v Senátu přišly. Volby poznamenala rekordně nízká účast, hlasovat přišlo pouze 16,69 procenta voličů. Dosavadní nejnižší účast při senátním finále byla 18,4 procenta.

ODS, která obhajovala tři křesla, dokázala získat dva senátory. Straně zelených lidé zvolili oba dva navržené finalisty na Přerovsku a v Praze 5. Zelení, kteří měli dosud tři senátory, tak budou moci mít poprvé vlastní senátorský klub. Dva senátory získali rovněž spolupracující hnutí Starostové a nezávislí a Starostové pro Liberecký kraj.

Novým senátním uskupením se stala Strana soukromníků ČR díky vítězství šéfa loterijní společnosti Synot Iva Valenty na Uherskohradišťsku. Polepšila si také Strana práv občanů (SPO) výhrou Františka Čuby na Zlínsku, kde porazil místopředsedkyni Senátu a ČSSD Alenu Gajdůškovou. Levicové strany (ČSSD, SPO a KSČM) potřebovaly k udržení většiny v Senátu získat celkem 13 mandátů, dvě vítězství jim k tomu chyběla.

ČSSD tak bude mít v obměněné horní komoře dohromady 33 senátorů místo nynějších 41. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který mandát na Pelhřimovsku obhájil, tak pravděpodobně zůstane v čele horní komory i další dva roky.

Druhou nejsilnější frakcí bude dál ODS se 14 senátory. Třetím nejpočetnější klubem bude KDU-ČSL s nezávislými - bude moci mít deset členů včetně lidovci navrženého nového senátora Václava Hampla. Ten ovšem patří s Václavem Láskou a Jitkou Seitlovou (oba za SZ) mezi tři senátory, jejichž volební stranou byli společně KDU-ČSL a SZ.

Posílena vzešla z voleb frakce Starostů, která bude mít sedm členů. Nadále v něm nebude žádný zástupce TOP 09, neboť všichni čtyři finalisté této strany ve volbách prohráli. Společný klub SPO, KSČM a Severočechů.cz bude mít šest členů. Mimo kluby by mohli zůstat jen Alena Dernerová (za Severočechy.cz) a Valenta.

Volební účast? Sobotka chce změnu

Premiér Bohuslav Sobotka dnes na tiskové konferenci poznamenal, že to bylo poprvé, kdy sociální demokraté vyhráli senátní volby jako vládní strana. Ziskem více než devíti mandátů zároveň splnili cíl, který si stanovili. I když z celkového výsledku má šéf sociální demokracie radost, mrzí ho prohry například u ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) nebo místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové (ČSSD) ve druhém kole.

Naopak vyzdvihl výhru předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) nebo ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Štěch dnes novinářům řekl, že pokud se na něj spolustraníci obrátí, bude se o funkci šéfa horní komory ucházet znovu.

Nespokojeni jsou sociální demokraté s nízkou volební účastí, k urnám přišlo necelých sedmnáct procent voličů.. Koaličním partnerům proto navrhnou, aby se lhůta mezi prvním a druhým kolem senátního hlasování zvětšila ze sedmi na 14 dnů.

Výsledky druhého kola

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) obhájil křeslo v Senátu. Ve druhém kole senátních voleb porazil na Kladně kandidátku TOP 09 Michaelu Vojtovou.

Za Ždársko vstoupí do Senátu zastupitel kraje Vysočina František Bradáč (KDU-ČSL). Porazil dosavadní senátorku Dagmar Zvěřinovou z ČSSD.

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) neobhájila svůj mandát v horní parlamentní komoře. Ve druhém kole senátních voleb ve Zlíně ji porazil František Čuba (SPO), bývalý dlouholetý šéf JZD Slušovice a poradce prezidenta Miloše Zemana.

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) svůj senátorský mandát neobhájil. Ve druhém kole voleb na Lounsku prohrál se starostkou Žatce Zdeňkou Hamousovou (za ANO).

Za Plzeň-město byl do Senátu zvolen starosta obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner (ODS). V rozhodujícím druhém kole senátních voleb dostal více hlasů než jeho protikandidát z ČSSD, lékař a bývalý náměstek hejtmana Václav Šimánek.

Příštích šest let Strakonicko v Senátu zastoupí ředitel píseckého hřebčince Karel Kratochvíle (ČSSD). Vítězství v druhém kole senátních voleb uniklo lékaři Gregorovi (TOP 09). V horní komoře Kratochvíle vystřídá dosavadního senátora Miroslava Krejču, který byl zvolen rovněž za ČSSD. V letošních volbách kandidoval za Republiku a vypadl už v prvním kole voleb.

Znojemsko bude v Senátu zastupovat prorektor soukromé vysoké školy Pavel Štohl (za ČSSD). Ve druhém kole voleb porazil Jiřího Němce (KDU-ČSL).

V Děčíně byl senátorem zvolen starosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart za STAN. Ve druhém kole voleb porazil senátora ČSSD Jaroslava Sykáčka. Linhart byl roce 2001 spoluzakladatel o.p.s. České Švýcarsko, Krásná Lípa. Od té doby je členem správní rady a nyní jí i předsedá. Ve druhé polovině 90. let se významně angažoval při založení Národního parku České Švýcarsko.

V senátních volbách na Olomoucku vyhrála lékařka Alena Šromová (KDU-ČSL). V rozhodujícím klání vyřadila starostu Medlova Jana Zahradníčka, který kandidoval za ANO. V horní komoře Parlamentu Šromová nahradí dosavadního senátora a uničovského zastupitele Karla Korytáře (ČSSD), který vypadl už v prvním kole voleb, uvedl Rozhlas.cz.

Praha 1 už má jasno. Senátorem bude bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl (za KDU-ČSL). Ve druhém kole voleb porazil senátora ODS Zdeňka Schwarze. "Václav Hampl je významná osobnost, býval rektorem Univerzity Karlovy, to se v Praze cení. V Praze 1 navíc žije hodně lidí z vědeckých kruhů," řekl k tomu komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. Hampl je profesor fyziologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (od roku 2002) a bývalý rektor UK (od února 2006 do ledna 2014). Je členem Výboru Evropské univerzitní asociace a od srpna 2011 do letošního ledna byl předsedou České konference rektorů.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) bude v horní komoře i ve čtvrtém funkčním období. Ve finále voleb v Pelhřimově porazil "zpívajícího právníka" Iva Jahelku (za TOP 09). Štěch byl senátorem poprvé zvolen již v roce 1996, od té doby v horní komoře zasedá nepřetržitě. Na podzim 2008 se stal místopředsedou Senátu, o dva roky později jej senátoři zvolili do svého čela. V letech 1994 až 2002 zastával funkci místopředsedy Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS), v období 2002 až 2010 byl předsedou ČMKOS. Členem ČSSD je od roku 1997, před listopadem 1989 byl v KSČ.

Šéf senátního ústavněprávního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) obhájil křeslo v Senátu. Neuspěl jeho rival Luboš Řehák (za KDU-ČSL).

V Hradci Králové byl ve druhém kole senátních voleb zvolen náměstek Fakultní nemocnice Jaroslav Malý (za ČSSD). Porazil Oldřicha Vlasáka (ODS).

Druhé kolo senátních voleb v Příbrami vyhrál starosta Sedlčan Jiří Burian z ODS. Vyřadil lékaře Vladimíra Dandu, který kandidoval za hnutí ANO.

Druhé kolo senátních voleb v Ostravě vyhrál lékař Peter Koliba, který kandidoval za ANO. Porazil porubského místostarostu Petra Mihálika (ČSSD).

Volební obvod Cheb bude v Senátu i nadále zastupovat senátor ČSSD Miroslav Nenutil. Ve druhém kole voleb porazil kandidáta ANO Jiří Dufku.

V Karviné ve druhém kole senátních voleb obhájil svůj mandát v horní komoře Parlamentu lékař Radek Sušil (ČSSD). Dostal více hlasů než kandidát ANO, rovněž lékař Martin Gebauer.

Senátorské křeslo za Vyškov obhájil místostarosta města Ivo Bárek (ČSSD). Porazil náměstka hejtmana Romana Celého (KDU-ČSL).

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) nebyl zvolen do Senátu. V Přerově ho porazila bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová (za SZ).

Senátorský mandát za Kolínsko získala šéfka Centra sociálních služeb Poděbrady Emilie Třísková (ČSSD). Porazila lékaře Milana Raka (za ODS).

Advokát Václav Láska byl za Stranu zelených zvolen senátorem za Prahu 5. Ve druhém kole voleb porazil někdejšího ředitele ÚSTR Pavla Žáčka (za ODS). Láska je bývalý policejní vyšetřovatel. U policie pracoval od svých 18 let, od pochůzkáře po vyšetřovatele hospodářské kriminality (vedl týmy objasňující krach Investiční a poštovní banky a vytunelování Harvardských fondů). Od policie odešel v roce 2003. Poté se živil jako ekonomický poradce, krátce působil v bezpečnostní agentuře ABL.

Zakladatelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová (za ANO) byla zvolena do Senátu za Prahu 9. Porazila dosavadního senátora ODS Tomáše Kladívka.

Zakladatel loterijní společnosti Synot Ivo Valenta (SsČR) bude senátorem. V Uherském Hradišti porazil Pavla Botka z KDU-ČSL.

Za obvod Brno-město v Senátu zasedne středoškolský pedagog Zdeněk Papoušek (za KDU-ČSL). Ve druhém kole voleb porazil Karla Doležala z ČSSD. Papušek je sociolog. Dlouhá léta se věnoval sociální práci - dvacet let ve Fondu ohrožených dětí a sedm let s propuštěnými vězni.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

Více souvisejících

Volby Senát ČR Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

včera

včera

včera

Zemi ohrožuje extrémní sluneční erupce. Může napáchat masivní škody

Silná sluneční erupce, která se odehrála v úterý večer, má podle vědců závažné důsledky pro naši planetu. O víkendu se očekává geomagnetická bouře, která může výrazně ovlivnit běžný život obyvatel. Hrozí výpadky rádiového signálu a dalších komunikačních služeb. Na druhou stranu by se na obloze mohla zjevit nádherná polární záře.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy