KOMENTÁŘ | Odchod Prachaře? „Hurá, konečně,“ ulevili si řidiči, ale...

KOMENTÁŘ - Ministr dopravy Antonín Prachař rezignoval. „Hurá, konečně,“ ulevil si jistě nejeden řidič kodrcající se nejpoužívanějším tuzemském tankodromu, nesoucím označení dálnice D1. „Konečně došlo na již dlouho očekávané.“ Jistě, Antonín Prachař udělal za svého působení na dopravě více než dost chyb, ne všechny problémy však padají na jeho hlavu.

Že doprava je spolu se zdravotnictvím asi nejproblematičtějším rezortem, je obecně známé. Však také tato dvě vládní křesla jsou těmi nejžhavějšími a na delší životnost příslušných ministrů by si asi vsadil jen naprostý hazardér. Zejména doprava připomíná všechno možné, jen ne dobře fungující rezort. Budiž však v zájmu spravedlnosti řečeno, že mnohé ministr Prachař zdědil. Zejména problémy táhnoucí se ještě z dob, kdy dopravě vládly Věci veřejné. Obrovské nečerpání evropských fondů, prakticky zastavená výstavba silnic a dálnic, chybějící projekty, zastavený výkup potřebných pozemků. A také nelítostná bitva stavebních firem o zakázky končící většinou ve vírů odvolávání se k antimonopolnímu úřadu a často i k soudům. To vše dopravní stavby výrazně zpožďuje.

Budiž ministru Prachařovi připočteno k dobru, že leccos se mu povedlo. Podařilo se mu výrazně zvýšit ceny při výkupu pozemků, čímž se podařilo rozběhnout přípravu další výstavby hradecké dálnice, tolik potřebné druhé severní spojnice Čech a Moravy R35 či další pokračování dálnice D3. Bohužel tyto akce jsou velmi dlouhodobého charakteru a jejich přínos se projeví až za několik let.

Je ovšem pravdou, že problematických činů Antonína Prachaře bylo podstatně více. Stálé odkládání výběru nového provozovatele mýtného systému, kde již termíny ani nehoří, ale přímo planou. Odkládání liberalizace železniční osobní dopravy, kde se také termíny posouvají dál a dál do stále vzdálenější budoucnosti. A zejména ministrova přímo nešťastná personální politika. Neustále výměny řídících pracovníků podřízených organizací, kde stačí uvést dva nejmarkantnější příklady: Ředitelství silnic a dálnic a České dráhy. Časté střídání hlav těchto firem doprovázené lavinou dalších změn na nižších úrovních dobré rozhodně není. Vyhovovat může snad jen těm, kteří si žádnou změnu nepřejí.

Budiž ministru Prachařovi přičteno ke cti, že se rozhodl rezignovat sám, i když nějaký nátlak na odstoupení tu zcela jistě byl. Inu, poznal své limity. Ředitel a majitel úspěšné dopravní firmy ještě nemusí být dobrým ministrem.  Což je poznání, které by rozhodně neuškodilo řadě jiných sběratelů funkcí a odborníků na cokoli.

Související

Antonín Prachař, exministr dopravy

Do Senátu chce kandidovat exministr Prachař, musí získat tisíc podpisů

Počet kandidátů do Senátu v přerovském obvodu rozšířil bývalý ministr dopravy Antonín Prachař. Své rozhodnutí oznámil dnes, kandidovat bude jako nestraník za občany. Získat kvůli tomu musí potřebných tisíc podpisů oprávněných voličů, na petici jich má zatím 700, řekl dnes ČTK Prachař.

Více souvisejících

Antonín Prachař komentář

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy