Krnáčová z hnutí ANO se stala pražskou primátorkou. Odmítla promluvit

Praha - Pražskou primátorkou byla dnes zvolena Adriana Krnáčová z hnutí ANO. Hlas jí dalo 33 koaličních zastupitelů z 65. Krnáčová je vůbec první ženou v čele hlavního města.

Koalici na magistrátu tvoří ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN). Zastupitelé nyní budou volit ještě náměstky primátorky a další členy rady.

Volbě předcházela více než hodinová debata - Krnáčová totiž odmítla vystoupit, představit se a nastínit program rady. "Mrzí mě, že vám nestojíme ani za to, abyste nám sdělila svůj program," řekl předseda pražské ODS Filip Humplík.

Krnáčovou za odmítnutí promluvit kritizovala rovněž zastupitelka ODS a radní Prahy 2 Alexandra Udženija. Podle ní Krnáčová pohrdá zastupiteli. Dosavadní náměstek primátora Václav Novotný (TOP 09) ukázal svou bezpečnostní prověrku a ptal se Krnáčové, zda ji ona a její budoucí radní mají.

Krnáčová promluvila až po svém zvolení. "Děkuji za vaše hlasy. Jsou před námi opravdu žhavé problémy, které musíme neprodleně řešit. Moc bych si proto přála, aby se toto zastupitelstvo nestalo jen kolbištěm pro výměnu osobních názorů. Budu ráda, když v zásadních věcech nalezneme shodu a to nejlepší řešení pro město a jeho obyvatele," řekla.

Krnáčová se po ukončení studia věnovala organizaci výstav v Československu i v zahraničí, teorii a kritice umění, tlumočení a překladatelství, v letech 1991 až 1995 byla ředitelkou Sorosova centra současného umění v Bratislavě; v polovině 90. let se přestěhovala do ČR, v letech 1995 až 1998 byla spolumajitelkou a jednatelkou společnosti Makum (komerční galerie); v roce 2000 se stala konzultantkou české pobočky Transparency International, v letech 2001 až 2007 byla její výkonnou ředitelkou; v letech 2007 až 2009 pracovala jako ředitelka komunikace a členka vedení společnosti Johnson&Johnson, s.r.o. a v letech 2010 až 2014 jako jednatelka a majitelka společnosti BlueOceanSolutions, s.r.o.

Související

Praha

Vazby zpřetrhány. Praha ukončila sesterskou smlouvu s Pekingem

Pražští zastupitelé dnes definitivně ukončili platnost sesterské smlouvy s čínským Pekingem. Na svém jednání vzali na vědomí ukončení smlouvy ze strany Číny a neúspěšnou iniciativu Prahy, aby byla ze smlouvy vyškrtnuta klauzule, že Praha uznává jednotnou Čínu.
pražské zastupitelstvo

Pražské zastupitelstvo se pohádalo kvůli záchodům

Zástupci pražské koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) na dnešním jednání zastupitelstva čelili kritice obyvatel Prahy 1 a opozice kvůli plánu postavit ve Strahovských zahradách toalety se zázemím pro údržbu. Zastupitelé vzali na vědomí petici proti kácení stromů a výstavbě na Petříně, kterou podepsalo přes 2000 lidí. Zástupci magistrátu kritiku projektu odmítli, je podle nich citlivý.

Více souvisejících

pražské zastupitelstvo Adriana Krnáčová

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy