Z ministryně Kovářové nová ombudsmanka

Praha - Novou ombudsmankou by se mohla stát dosluhující ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. S návrhem na její jmenování přišel v pondělí senátor za ODS Jiří Žák.

"S paní ministryní jsem se o tom už bavil. Sama přitom připustila, že pokud by byla nějaká šance, nebránila by se tomu," řekl Mediafaxu Žák.

Post veřejného ochránce práv se uvolnil poté, co po krátké nemoci letos v květnu ve věku 77 let zemřel Otakar Motejl, muž, který tuto funkci v historii českého státu zastával jako vůbec první.

Jméno Kovářové se mezi možnými kandidáty objevilo teprve v průběhu tohoto víkendu. Již minulý týden se přitom spekulovalo o dalších třech aspirantech - někdejší zástupkyni ombudsmana Anně Šabatové, nynější zástupkyni Jitce Seitlové a předsedovi Národní rady osob se zdravotním postižením Václavu Krásovi.

Na zvolení nového ombudsmana mají poslanci šedesátidenní lhůtu. Volba probíhá tajným hlasováním, kdy zákonodárci volí ze čtveřice kandidátů. Dva z nich přitom navrhují senátoři, zbylá dvě jména jsou na prezidentovi.

Související

Více souvisejících

Daniela Kovářová ombudsman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy