Senátor dostal strašnou čočku. Chtěl vydat kolegu ke stíhání

Praha - Horní komora dnes rozhodovala o vydání senátora Milana Pešáka /ODS/ policejnímu stíhání. Pro vydání hlasovali jen čtyři zákonodárci včetně Pešáka. Václav Láska, který do čtveřice také patřil, nyní vysvětlil, proč se tak rozhodl.

Celkem 55 senátorů, tedy naprostá většina senátorů, hlasovala proti vydání senátora Pešáka. Toho chce policie stíhat kvůli prodeji pozemků na Praze 11, pro který před čtyřmi lety hlasoval jako tamní zastupitel.

Václav Láska, jeden z těch, kteří Pešáka vydat chtěli, souhlasí s názorem, že celá kauza je neodůvodněná. Kauzu dokonce označil za nesmyslnou. Pešák podle něj měl být vydán, protože Senát podle něj nemůže nahradit soud a rozhodovat o případné vině.

"Dostal jsem od ostatních strašnou čočku. Musel jsem si vyslechnout, jak je těžké dělat politiku a jak se trestní oznámení stávají součástí politického boje. A proto je třeba politiky chránit. Po vyslechnutí těchto výtek jsem tedy masochisticky přistoupil k řečnickému pultíku podruhé. A snažil se vysvětlit, že nejen politici jsou terčem účelové trestní represe. Ale třeba i podnikatelé v rámci konkurenčního boje. Nebo nepohodlní whistlebloweři. Či protikorupční aktivisté. Sám jsem byl jako protikorupční aktivista terčem mnoha trestních oznámení, z nichž některé na mě podali dokonce sami politici," uvedl Láska na Facebooku.

Pro vydání vedle Lásky hlasoval samotný Pešák. Poté také whistleblower Libor Michálek a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

"Myslím, že dneškem jsem si opravdu v Senátu moc přátel neudělal. Ale sám sobě jsem si dokázal (alespoň prozatím), že i jako politik jsem v Senátu připraven hájit názory a hodnoty, které jsem měl před tím, než jsem se politikem stal," dodal senátor.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 
Senát ČR

Senát nepřijal možnost uznávat osvojení dětí z ciziny homosexuálními páry

Horní komora se neztotožnila se senátorskou novelou, podle níž by české soudy měly uznávat rozhodnutí o osvojení dětí v cizině homosexuálními páry. Podle kritiků by novela o mezinárodním právu soukromém znamenala zásah do občanského zákoníku. Václav Láska (Senátor 21) jako autor novely dnes proto slíbil do jara příštího roku předložit komplexní novelu českého práva.

Více souvisejících

Václav Láska Senát ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

před 4 hodinami

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

před 10 hodinami

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Zemi ohrožuje extrémní sluneční erupce. Může napáchat masivní škody

Silná sluneční erupce, která se odehrála v úterý večer, má podle vědců závažné důsledky pro naši planetu. O víkendu se očekává geomagnetická bouře, která může výrazně ovlivnit běžný život obyvatel. Hrozí výpadky rádiového signálu a dalších komunikačních služeb. Na druhou stranu by se na obloze mohla zjevit nádherná polární záře.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy