Krampol má ve smlouvě zákaz mluvit o politice

Praha - Ačkoliv se herec Jiří Krampol už dvakrát v minulosti vyjádřil pro Parlametni Listy k aktuální politické situaci, nyní už o politice mluvit nechce. Důvod? Jeho angažmá v televizi, kde bude pravidelně vystupovat se zábavným pořadem. Ve smlouvě má totiž ukotveno, že o politice musí mlčet jako hrob.

První díly znovuoprášeného pořadu Nikdo není dokonalý se na televizi Prima začnou točit už za pár dní.  To, že se Prima po čtyřleté pauze rozhodla opět nasadit tento nejúspěšnějsí pořad do svého vysílání, je už známo. Médii informace byla dostatečně prezentována a diváci ji prý kvitovali s nadšením. Jenže málokdo ví, že dlouholetý přítel Jiřího Paroubka Jiří Krampol bude mít v pořadu utrum hovořit o tom, jaká je nynější politická situace. A aby si televize pojistila Krampolovo mlčení, tak pro  jistotu dramaturgicky pořad upravila tak, že v něm budou vystupovat jen hvězdy showbyznysu. „Nebude tam třeba už manekýna známá před pěti lety, anebo málo známý sportovec. Megahvězdy typu Gott, Vondráčková budou naopak vítány. Jenže o politice tam budu muset mlčet," tvrdí Krampol.

Je problém v tom, že se zastával Paroubka?

Ale proč? Je ten důvod třeba v tom, že se herec aktivně zapojil do předvolební kampaně ČSSD po boku Jiřího Paroubka? „Z Paroubka se médiím podařilo udělat Trautenberka se všemi špatnými vlastnostmi," řekl například Krampol před měsícem ParlamentnímListům.cz. Anebo také lidem přes náš web připomněl, že Paroubka poznal před dvanácti lety jako úředníka na magistrátu, s nímž jezdil vystupovat na dobročinné akce například ve prospěch slepých dětí, nebo dárců krve. Takže to prý není žádný novodobý umělec, který by se nechal ČSSD těsně před volbami uplatit.

„Mám to ve smlouvě, kterou jsem už podepsal, že se nesmím vyjadřovat pro média k politice, tedy ani ve vysílání a ani třeba pro vás," doplnil k tomu překvapivě Krampol. Upozornil, že nikdy politice nerozuměl a že se v ní ani nechce v budoucnu nijak angažovat. Jde tedy o zbabělé stáhnutí se televize kvůli tomu, že prostě mluvit o Paroubkovi se nyní společensky nehodí?

„To myslím, že ne. Není ve smlouvě řeč o Paroubkovi, prostě jen se mám vyvarovat jakýchkoliv osobních názorů na pravicovou vládu, či opozici anebo dělat soudy o těch politicích, co se již stáhli," dodal Krampol.

Soukromá televize si to může dovolit, tvrdí politoložka

Může ale televize vůbec takovou smlouvu dát k podpisu herci, když nejde o aktivního politika? Profesorka politologie Vladimíra Dvořáková říká, že může. „Pokud jde o soukromou televizi, tak ta si může dělat co chce. Je jen na umělci, jestli takové omezení podepíše a je jen věcí pana Krampola, pokud se k takové mlčenlivosti zavázal," řekla Dvořáková.

Viděla by ale problém u veřejnoprávní televize. „U České televize by takové omezení bylo poněkud zvláštní. Tam by přicházela podobná smlouva v úvahu jen v případě, kdyby herec kandidoval třeba do Senátu. Na předvolební kampaně jsou přísná pravidla a pak by takové protěžování jedné strany ve veřejnoprávním médiu bylo bráno jako velmi nevhodné. Ale kdyby si to chtěla Česká televize skutečně vymínit přísnou smlouvou s konkrétními mantinely, to už by mi přišlo zvláštní," dodala Dvořáková.

Není to útok na nás, tvrdí ČSSD

Že by šlo ze strany televize o útok na sociální demokracii, anebo snahu partaj nějak „vygumovat" z vysílání, ale vehementně popírá vedoucí tiskového oddělení Lidového domu Ondřej Macura.

"Já myslím, že taková smlouva, kterou podepsal pan Krampol, není nijak výjimečná. Jakákoliv mlčenlivost v případě smlouvy je zcela běžnou záležitostí. Spojitost pana Krampola s bývalým předsedou Paroubkem, či jakýkoliv útok na ČSSD bych v tom nehledal," řekl Macura.

Upozornil, že Krampolův pořad bude přeci o showbyznysu, a ne o politice, takže se nedá vůbec hovořit o tom, že by šlo o nějaké vyeliminování ČSSD z médií.

Související

Více souvisejících

Jiří Krampol ČSSD

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

USA pomohou Ukrajině v roce 2025 znovu zaútočit a vytlačit Rusy z okupovaných území, oznámil Sullivan

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy